fbpx

Gigi Caciuleanu: Artistii sunt foarte singuri si foarte nenorociti

de

Prezent la Bucuresti pentru a anunta cea de a doua editie a Intalnirilor JTI din Republica Moldova, Gigi Caciuleanu a declarat ca „artistii sunt foarte singuri si foarte nenorociti”, referindu-se la Golgota pe care arta romaneasca o mai are inca de urcat pana va ajunge la stabilitate atat in ceea ce priveste conditia artistului dar, mai ales, componenta economica.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In acest an, Gigi Caciuleanu Romania Dance Company va sustine pe scena Teatrului National din Chisinau, pe 2 si 3 noiembrie, spectacolul „D’ale noastre”, o reprezentatie de teatru-dans avand ca sursa de inspiratie textele lui I.L. Caragiale. „L-am scos pe Caragiale din specificul local pentru ca spectacolul sa poata fi inteles si de un chilian si de un francez, de oricine. Am gandit personajele mai degraba pe tipologii ca «Frumosul urbei», «Frumoasa urbei», iar grupul din «D’ale Carnavalului» l-am numit «Cvintet de mahala». Nu am vrut sa fac din Caragiale ceea ce ar face orice regizor de teatru si nici ceea ce ar face orice coregraf, pentru ca eu fac teatru coregrafic, iar oamenii cu care lucrez se numesc dans-actori”, a marturisit coregraful de origine romana.
I-am amintit lui Gigi Caciuleanu ca acum ceva timp imi spunea ca nu are un loc pe care sa-l numeasca „acasa”, in toate acceptiunile termenului, pentru ca alege sa locuiasca intr-o tara sau alta in functie de cum este solicitata arta sa. Coregraful a confirmat si astazi ca nu stie cat va ramane in Romania: „Pamantul este rotund, asa ca despre fiecare loc putem crede ca este «buricul Pamantului». Nu spun ca voi Ramane in Romania. Nu ma simt furat de nicio alta tara, insa voi merge de fiecare data acolo unde voi avea sustinere. Toti marii coregrafi au fost sustiunuti de oameni care i-au sprijinit fara sa tina cont de limite. Noi nu am exista fara astfel de oameni, iar structurile inseamna personalitati, de aceea pentru mine JTI inseamna, de fapt, Gilda Lazar. La ora actuala nu exista companie in Romania care sa investeasca in cultura mai mult decat JTI”.

Intalnirile JTI – alegerea subiectiva a Gildei Lazar?!
Intalnirile JTI de la Bucuresti au ajuns la cea de a XIV-a editie. Anul acesta protagonistii sunt artistii companiei portugheze de dans Vortice, invitati la Bucuresti cu doua titluri – pe 16 septembrie „Dracula”, iar pe 19 – „Solliloquy”, ambele spectacole avand loc pe scena Operei Nationale din Bucuresti.
Vortice Dance Company a fost creata in 2001 de coregrafii Cláudia Martins si Rafael Carriço. Absolventi ai Escola Superior de Dança in domeniul reprezentatiei scenice si bursieri in cadrul programului „Erasmus”, la Hoggenschool Dansacademie Tilburg, in Olanda, cei doi artisti si-au dezvoltat activitatea in sfera dansului contemporan. De-a lungul anilor, Vortice Dance Company a devenit una dintre cele mai prestigioase trupe de balet din Portugalia, cu numeroase premii pe plan international. Activitatea Vortice a fost recunoscuta de public si critici din Japonia, Spania, Finlanda, Danemarca, Elvetia, Brazilia, Letonia, Ungaria, Italia, Maroc, Portugalia, Macedonia, SUA.
Pentru DRACULA, primul spectacol prezentat, cei doi coregrafi au folosit mai multe surse de inspiratie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker, pana la legende sau mituri din diverse culturi. „Suntem cu totii, femei sau barbati, facuti din carne si sange, amestecati in jocuri de dominare si supunere. Substanta din care suntem creati reprezinta natura noastra, dar si cea mai mare slabiciune. Si, sub imperiul slabiciunii, cedam, adesea mult prea usor, tentatiei…”, declara Cláudia Martins si Rafael Carriço.
SOLILOQUY – About Wonderland e un spectacol de cu totul alta factura si prezentare. Asa cum declara cei doi artisti, „SOLILOQUY vorbeste despre situatii din viata de zi cu zi, in fata carora reactionam cu totii intr-un mod intuitiv si asemanator… Inevitabila moarte, singuratatea, sentimentele, toate acestea nu ar deveni fatale daca am sti sa ascultam pur si simplu…”.
Intalnirile JTI se desfasoara din anul 2007 in cadrul Festivalului George Enescu, fiind organizat si in acest an de Fundatia Art Production. Evenimentul se confunda deja cu Gilda Lazar, director Corporate Affairs JTI Romania si sustinator neconditionat al artei. Insa invitatiile pentru companiile de dans nu sunt alegerile sale subiective: „Ne consultam de fiecare data cu cea care este alaturi de noi inca de la primul eveniment – Silvia Ghiata. Ea ne sfatuieste de fiecare data in alegerea celor pe care ii invitam, ne spune care artisti sunt cu «da», si care au «nu». Intalnirile JTI s-au nascut ca fiind o alegere inspirata, intr-un moment fericit”.
JTI, prin Gilda Lazar, o nefumatoare ocupata cu tigarile, asa cum au numit-o colegii din presa continua sa investeasca in excelenta, in arta, demers pe care multe companii prevazatoare l-ar considera sinucigas in contextul economic actual.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.