fbpx

Horatiu Malaele – Iubirea este o rugaciune catre divinitate

de

L-am intalnit pe Horatiu Malaele pe scena la Teatrul Bulandra, inaintea spectacolului „Mascariciul“. L-am urmarit repetand, verificand recuzita si refacandu-si traseele, pe care tot el, in calitate de regizor, le stabilise. N-am indraznit sa-l tulbur, dar am avut timp sa ma gandesc la personajele pe care le-a interpretat de-a lungul carierei, la primul film pe care l-a regizat, la cartea pe care a scris-o, la caricaturile pe care le face, la talentul imens cu care acest artist a fost harazit.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cand am inceput sa vorbim despre copilaria sa, despre familie, despre oameni, m-am lasat purtata in universul lui, cu respiratia taiata si cu admiratie.

Satul m-a marcat intr-un fel tainic

Marea Dragoste / Tango: Vorbiti-mi despre copilaria dumneavoastra, despre satul Tehomir.

Horatiu Malaele:
Eu, de fapt, sunt nascut in Targu Jiu, dar parintii mei fiind nascuti in acest sat de care pomeneati, Tehomir, care e un satuc undeva la mijlocul drumului dintre Severin si Targu Jiu, printre vaile Motrului, am stat si eu, la randu-mi, o mare perioada din copilaria mea acolo. Satul m-a marcat intr-un anume fel, intr-un fel tainic, pe care nu il deslusesc acum in cuvinte, dar imi aduc aminte ca toata copilaria mea incercam, atat cat stateam in Targu Jiu, sa revin in spatiul asta magnific, sau magnific pentru mine, pentru ca acolo, intr-un fel, m-am trezit la viata. Acolo am cunoscut oameni speciali, o tipologie speciala, probabil cu care am mai jonglat si in lucrurile pe care le-am facut ulterior, cum ar fi, de exemplu, aceasta „Nunta muta“.

Marea Dragoste / Tango: Stiu ca parintii dumneavoastra v-au sustinut, chiar si atunci cand ati vrut sa dati la actorie renuntand la arte plastice. Ei au avut vreo legatura, in vreun fel, cu lumea artistica? Mosteniti talentul?

Horatiu Malaele: Evident, am o ranita genetica. Vine dinspre parinti sau dinspre parintii parintilor mei, poate. Zic si eu asa, ca sa nu ii contrazic pe cei care se ocupa cu asa ceva. S-ar putea sa n-am dreptate. Nu au avut o legatura speciala cu arta care sa creeze o continuitate in ceea ce fac eu acum. Dar au fost si sunt niste oameni seriosi. Din nefericire, tata a plecat dintre noi, dar am o mama pe care ma bizui foarte tare si care este un om de incredere, un om extraordinar de viu si cu un umor extraordinar.

Marea Dragoste / Tango: Ce rol au avut femeile in viata dumneavoastra, de-a lungul timpului?

Horatiu Malaele:Te insotesti cu un om si pentru faptul ca se aduna bine cu tine si iti creeaza sentimentul ducerii si facerii. Ori, ce femei au fost mai aproape de tine, daca nu mama si sotia? Nu vad altele in momentul asta. Ma rog, pentru un om care tine totusi ca in aceasta existenta sa isi zideasca o familie spun sotia, dar mama in orice caz.

Marea Dragoste / Tango: Cand ati cunoscut-o pe sotia dumneavoastra?

Horatiu Malaele: Bancul este: „Am cunoscut-o intamplator, nu pot invinui pe nimeni.“ Anecdota cam aici s-ar invarti. Am cunoscut-o acum foarte multi ani si ii multumesc lui Dumnezeu ca s-a intamplat asa pentru ca este un om cu totul special cu care m-am inteles foarte bine.

Marea Dragoste / Tango: V-a suportat meseria?

Horatiu Malaele: Pentru un om care nu intelege devine de suportat sau de nesuportat, dar pentru un om care intelege, nu e vorba sa suporte pentru ca nu o preia ca pe un chin. Si meseria asta, pentru mine a fost iarasi o binecuvantare pentru ca daca din fericire, sau din nenorocire, as fi intrat la Arte plastice nu as fi putut niciodata sa joc teatru. Asa incat, facand meseria de actor, viata a avut si aceasta indulgenta, aceasta poarta deschisa si spre alte meserii.

Sunt mai putin lucid decat credeti

Marea Dragoste / Tango: Aparitia copiilor v-a schimbat viata, v-a responsabilizat?

Horatiu Malaele: Nu am luat-o ca atare. Sunt mai putin lucid decat credeti. De cate ori am judecat cu capul, lucrurile nu au iesit bine. Dar sunt un tip visceral si un intuitiv. Cum spunea tata, Dumnezeu sa il odihneasca, am mers inainte, mergem inainte. Cred ca ceea ce am facut, am facut bine sau, in orice caz, m-am chinuit sa fac bine.

Marea Dragoste / Tango: Cat de prezent ati fost in viata copiilor dumneavoastra?

Horatiu Malaele: Atat cat a trebuit.

Marea Dragoste / Tango: Nu au fost plangeri, nu? Nu v-au simtit lipsa ?

Horatiu Malaele: Nu, nici pomeneala. Un actor are uneori si destul timp sa stea acasa, daca asta ii face bine sau daca doreste lucrul asta.

Marea Dragoste / Tango: Cati ani au baietii dumneavoastra?

Horatiu Malaele: Copiii mei sunt destul de mari. Unul are 23 si celalalt, 21. Cel mare a terminat regia de film si cel mic este in anul II, tot la regie de film.

Marea Dragoste / Tango: Cum ati privit decizia lor sa urmeze o cariera artistica?

Horatiu Malaele: Sunt bucuros ca si-au ales niste meserii pe care le-au iubit si pe care vor incerca sa le faca. Acum nu imi dau seama… Meseria de regizor in Romania, si nu doar aici, ci peste tot, e destul de ciudata, e un amestec ciudat, adica trebuie sa ai si multa sansa, trebuie sa ai si multa inspiratie, e o chimie speciala care poate sa te faca regizor sau, din contra, poate sa te indrepte catre alte meserii.

Marea Dragoste / Tango: In momentul in care ati decis sa regizati un film, ati stat de vorba si cu baietii dumneavoastra, i-ati implicat in proiect?

Horatiu Malaele: Da. Stau de vorba nu numai cu familia, nu numai cu oameni pe care ii creditez, neaparat. Stau de vorba cu foarte multa lume, cu foarte multi oameni de conditii diferite pentru ca vreau sa iau temperatura exacta. Si atunci ma consult cu foarte multa lume, nu numai cu profesionisti care pot fi subiectivi, cum ar fi chiar copiii mei, ci si cu alti oameni, mai mult sau mai putin dotati pentru proiectul meu, sa spunem.

Marea Dragoste / Tango: Faptul ca ii cheama Malaele e un handicap sau dimpotriva?

Horatiu Malaele: Dimpotriva. Dar, in orice caz, este destinul lor. Si destinul meu. Uneori, aceasta pseudocelebritate, aceasta glorificare o simti ca pe o ranita grea, alteori este buna si inaltatoare. Din momentul in care o posezi este foarte greu sa mai traiesti fara ea. Adica, in momentul in care o ai, intri intr-un usor sevraj si iti doresti, totusi, sa ii fii apartinator. Acestei glorii minimale si perisabile.

Marea Dragoste /
Tango: Artistii traiesc si pentru publicul lor. Si daca publicul n-ar mai fi…

Horatiu Malaele:  Cam in felul asta se compune jucaria… Daca publicul n-ar mai fi, jumatate din aceasta structura ar disparea.

Dragostea este o sansa pe care ti-o da nasterea

Marea Dragoste / Tango: Ce este iubirea, in acceptiunea dumneavoastra?

Horatiu Malaele: Iubirea este o rugaciune catre divinitate. Nu stiu daca nu are un iz catolic, dar pentru mine e mai putin esential: „Parinte ceresc, Iti multumesc ca ma ajuti sa vad lumina acestei zile precum si lucrurile care o impodobesc“. Spre aceste lucruri care impodobesc aceasta natura cred ca trebuie sa vii cu dragostea. Atunci, poate ca relatiile tale, relatia ta cu tine insuti, relatia cu cei din jur, relatia cu iubita, relatia cu lucrul din jur, cu lucrul facut, devine o relatie de dragoste si de reciprocitate. Dragostea este o sansa pe care ti-o da nasterea.

Marea Dragoste / Tango: Ati fost tradat vreodata?

Horatiu Malaele: Da… Nu stiu… adica sunt micile tradari, in ordinea fireasca pe care o ai cu oamenii cu care colaborezi, pe care o ai cu prietenii tai, pe care o ai cu relatiile tale intamplatoare si relatiile pe care le ai, evident, cu dusmanii tai.

Marea Dragoste / Tango: Ati tradat vreodata?

Horatiu Malaele: Nu stiu, nu am facut-o sau, daca am facut-o vreodata, pentru un anumit beneficiu, poate am facut-o din naivitate si din nestiinta sau, poate, uneori, din neatentie.

Marea Dragoste / Tango: A trada este acelasi lucru cu a insela?

Horatiu Malaele: Cred ca sunteti mai in masura dumneavoastra sa imi spuneti pentru ca o femeie simte mai bine diferenta. Eu nu imi dau seama unde e, nu sesizez diferenta. Nu stiu. Un om care tradeaza poate sa fie in acelasi timp unul care insala. Sau a insela poate ca e ceva mai mic, nu imi dau seama.

Ceea ce se intampla cu „Nunta muta“ e peste asteptarile mele

Marea Dragoste / Tango: In alta ordine de idei, cum va raportati la oamenii cu bani, ai zilelor noastre, care privesc artistii ca pe o marfa, care isi permit sa ii trateze ca atare, care nu au respect, care au senzatia ca pot cumpara cu banii arta, sufletul artistului, talentul lui?

Horatiu Malaele: Evident ca nu poti cumpara orice cu bani, poti sa cumperi niste lucruri, dar nu poti sa mijlocesti totul cu bani. Nu poti sa mijlocesti sentimente cu bani.Vorbeam de dragoste, nu se poate mijloci prin bani, nu poti sa fii mai atragator sau mai iubit datorita banilor. Dar poti sa nasti oameni care se prefac a te iubi mai mult decat o fac altii iubindu-te mai putin, dar adevarat. Asta se poate. Banul, pentru ca multe se negociaza cu el, poate sa iti aduca mici satisfactii, dar poate sa te si nenoroceasca pentru ca poate sa iti creeze un fals sistem de valori. Pe oamenii cu bani nu ii privesc nicicum. Ei exista, ii suspectez, dar nu pot sa ma enerveze. Eu nu pot sa ma opun. Sunt oameni care au bani si oameni care nu au bani. Oamenii care isi mijlocesc viata prin bani uneori se fericesc, alteori se nenorocesc, cum foarte bine vedeti pe la televizor. Si sunt oameni, tot asa, extrem de nenorociti prin faptul ca nu poseda aceasta notiune si mai putin nenorociti pentru ca poate ca au in limitele normale. Habar nu am! Am incercat asa… o tentativa de a face o mica speculatie.

Marea Dragoste / Tango: Ce asteptati de la „Nunta muta“?

Horatiu Malaele:
In primul rand, ceea ce se intampla pana in acest moment cu acest film este peste asteptarile mele pentru ca foarte multe dintre lucrurile pe care mi le-am dorit cu el au fost intelese. Foarte, foarte multe. Si spunea cineva mai destept ca mine ca „daca macar 60 % din himerele tale sunt intelese si acceptate, atunci limita e depasita.“ Si foarte multe din aceste lucruri au fost intelese. Chiar aceasta gonflare, aceasta teatralitate de care unii au incercat sa ma acuze, intr-un prim contact cu filmul a fost lesne depistata, dezlegata, pentru ca a fost un lucru facut cu buna intentie si cred ca a explicat mult mai bine si drama acestui film. Pe de o parte, iar pe de alta parte, faptul ca a fost inteles nu numai in tara, dar si in strainatate, si faptul ca a fost vandut in Germania, in Franta, in Australia, in Polonia si chiar in Coreea, a depasit cu mult asteptarile mele.

Marea Dragoste / Tango: Va incumetati si la al doilea film?

Horatiu Malaele:
Deja nu mai putem descaleca. Suntem, as putea spune, cu fundul in doua luntre pentru ca avem doua proiecte pe masa si urmeaza sa vedem caruia o sa ii dam curs mai intai.

ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA A SITE-ULUI MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI, CONFORM LEGII DREPTURILOR DE AUTOR, NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro
, alice@revistatango.ro

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.