IICCMER: Dezvelirea bustului lui Adrian Paunescu in Gradina Icoanei – un gest iresponsabil

de

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) isi exprima dezaprobarea fata de intentia Primariei Sectorului 2 de a dezveli un bust al lui Adrian Paunescu in parcul Gradina Icoanei si cere public initiatorilor sa renunte la acest “gest iresponsabil”.

BUCURESTI (MEDIAFAX)
Primaria Sectorului 2 al Capitalei a anuntat ca sambata, la ora 12.00, va fi dezvelit un bust al lui Adrian Paunescu, in parcul Gradina Icoanei.
IICCMER “isi exprima dezaprobarea ferma fata de aceasta initiativa si solicita public Primariei Sectorului 2 sa renunte la acest gest iresponsabil”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, in care se precizeaza ca printre atributiile institutului se numara si “identificarea responsabililor pentru ideologia si propaganda statului totalitar, precum si evidentierea surselor intelectuale ale formarii gandirii si practicilor totalitare”.
Adrian Paunescu (1943 – 2010) a fost, inainte de 1989, unul dintre sustinatorii dictatorului Nicolae Ceausescu, postura din care a sprijinit regimul si ideologia comuniste. “Paunescu a fost initiatorul si coordonatorul unor actiuni si manifestari artistice ample prin intermediul carora se aduceau laude desantate regimului comunist si conducatorului Partidului Comunist. Dincolo de contributiile literare – de care se vor ocupa exegetii literari – cariera publica a lui Adrian Paunescu de dinainte de 1989 a inregistrat numeroase momente in care sunt vadite accentele national-comuniste si dimensiunea apologetica”, se mai spune in comunicatul IICCMER.
Institutul mai precizeaza ca, din perspectiva sa, “cultul persoanelor care au contribuit la potentarea si la amplificarea propagandei comuniste reprezinta un act de dispret la adresa victimelor regimului comunist”.
Adrian Paunescu – nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, in prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist si om politic. Adrian Paunescu a fost cunoscut mai ales ca poet si organizator al Cenaclului Flacara, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani. Adrian Paunescu a murit la inceputul lunii noiembrie 2010.

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *