fbpx

Infrumusetarea cu ajutorul celulelor stem

de

Descoperirea metodelor de izolare si cultivare a celulelor stem in 1998 a adus o noua speranta cercetatorilor si medicilor din lumea intreaga. Acestia cred ca, in viitor, tratamenul cu aceste celule va putea vindeca boli grave, considerate incurabile in ziua de azi. Celulele stem sunt celule nediferentiate care poseda capacitatea de a se transforma in celule inalt specializate, care mai departe pot forma orice tip de tesut si organ din corp.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Importanta lor rezida tocmai in aceasta posibilitate de a se dezvolta in orice tip de celula din organismul uman.
(Proprietatile celulelor stem le fac utile diferitelor specialitati clinice, precum si cercetarii medicale, insa folosirea lor ridica probleme etice si in prezent, datorita faptului ca celule stem pluripotente provin de la un alt organism viu, considerat o fiinta in sine, si anume embrionul uman (cu varsta cuprinsa intre 2 zile si 8-9 saptamani).

Celulele stem se gasesc in toate organele si tesuturile umane, in concentratii diferite, cele mai numeroase fiind la nivelul creierului, ficatului, maduvei osoase hematopoietice, piele.

Cercetarile recente au demonstrat ca tesutul adipos( grasimea) reprezinta o importanta sursa de celule stem, care au avantajul de a fi recoltate mult mai usor( prin liposuctie) decat celulele stem hematopoietice( prin punctie osoasa).

Aceste celule stem pot fi utilizate cu succes in chirurgia cosmetica,in cazuri selectionate pentru augmentare mamara, precum si metodele clasice de intinerire faciala: botox, fillere, transferul autolog de grasime, blefaroplastia, liftingul,etc, care, desi contribuie la imbunatatirea aspectului fizic al pacientilor, au unele inconveniente.

Astfel, fillerele, botoxul si transferul autolog de grasime nu sunt permanente, necesitand interventii repetate, iar implantul mamar presupune o interventie chirurgicala. De aceea, liftingul facial cu celule stem reprezinta viitorul in acest tip de interventii.

Este cunoscut faptul ca tesutul adipos reprezinta un material excelent  pentru augmentarea tesuturilor moi, transferul autolog de grasime reprezentand  o metoda larg  folosita in chirurgia cosmetica. Principalul dezavantaj il reprezinta resorbtia relativ rapida a acesteia. Utilizarea celulelor stem in transplantul autolog de grasime asigura suportul vascular care mentine viabilitatea celulelor adipoase.

Interventia presupune lipoaspiratia unei cantitati de grasime, cel mai adesea de pe coapse sau abdomen. Jumatate din aceasta este procesata in vederea obtinerii celulelor stem, care apoi se amesteca cu grasimea neprocesata. Din 250ml de grasime se obtin aproximativ 5 ml de celule stem. Amestecul rezultat se injecteaza la nivelul fetei.

Postoperator se constata nu numai imbunatatirea conturului fetei, dar si a calitatii pielii, care capata un aspect  natural, tineresc.

Celulele stem repara si regenereaza tesuturile, ele nu creeaza forme, ci refac. Sunt celule pe care corpul le foloseste pentru regenerarea plagilor sau pentru imbatranire. Cu timpul insa aceste celule isi pierd capacitatea de a lupta cu imbatranirea si cu expunerea solara. Pentru a obtine volum este nevoie de grasime, de aceea in momentul reimplantarii acesteia in zona care se doreste a fi reintinerita se amesteca grasimea cu un concentrat de celule stem de maximum 5ml. Mici vase sange se formeaza in tesutul prospat introdus. Astfel, mixul de celule de stem, regenerative, si factori de crestere fac sa infloreasca tesuturile.

Aceasta tehnologie a pornit in momentul in care femeile care au trecut printr-o operatie de extirpare a glandelor mamare atacate de cancer si-au dorit o remodelare, mai exact o reumplere a sanilor. Cu timpul, aceasta reconstructie s-a extins pana la corectarea imperfectiunilor faciale si ale sanilor.

Pielea care a fost supusa tratamentului cu celule stem se va regenera chiar si dupa ani de zile. Rezultatele se imbunatatesc in timp, pielea devine mai luminoasa, mai elastica si mai ferma. Nimic nu poate fi mai natural decat celulele din propriul tesut!

Ce presupune injectia cu celule stem?
Putem scapa de grasime dintr-o zona a corpului pe care sa o folosim intr-o alta zona? Ei bine, da. Acum se poate. Atunci cand o femeie apeleaza la acest timp de remoledare, nu doar isi mareste si reface zona dorita, dar scapa si de grasimea nedorita deoarece aceasta reprezinta baza cu care medicul lucreaza pentru a reface sanii sau zona faciala. Sanii pot fi mariti cu un numar sau doua prin injectarea a 200-400 ml de grasime si 5ml de concentrat de celule stem.

Interventia nu necesita taierea pielii, totul se face prin cateva injectii. Pana acum marirea sanilor s-a efectuat prin introducerea protezelor cu silicon sau gel care insa cu timpul pot duce la deteriorarea muschilor care sustin sanii. In plus, in pielea raman cicatrici in urma taieturilor.

Cat timp dureaza interventia?
Timpul total al interventiei, de la preluarea grasimii de la pacienta, separarea celulelor stem, crearea mixului care va fi injectat si refacerea zonei cu probleme dureaza aproximativ 3-4 ore. Ultima parte, injectarea grasimii, dureaza in jur de 60 de minute.

In cat timp apar primele rezultatele?
Odata ce au disparut edemul si umflaturile, pacienta isi poate relua linistita viata de zi cu zi. Acest lucru poate avea loc chiar de a doua sau a treia zi dupa interventie.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.