fbpx

Liza Panait: Încă mai căutăm cu toții secretul albastrului de Voroneț

de

De 20 de ani, colecțiile ei uimesc și cuceresc publicul, pentru că de la bun început creațiile Lizei Panait s-au remarcat ca fiind singulare, într-un stil fără seamăn, puternic inspirate din valorile etnice. Așa și-a cucerit publicul și tot așa îl ține aproape, oferind creații statement, care conferă celor care le poartă un stil puternic individualizat.

Liza Panait abia a lansat colecția Albastru de Voroneț, o dezlănțuire de albastru misterios. Și, în vremuri în care afacerile de familie se restrâng, Liza Panait se pregătește să deschidă până la sfârșitul anului încă două magazine noi, superbe, pe Calea Victoriei, cu haine, genți și accesorii.

 

A.N.B: Cum s-a născut noua ta colecție, Albastru de Voroneț?

Liza Panait: S-a născut așa cum s-au născut mereu colecțiile mele, atunci când trebuia, când elementele au concurat și a venit momentul potrivit pentru apariția lor. Eu am avut dintotdeauna o fascinație pentru culoarea albastră, dar acum este un moment potrivit și din perspectiva trendurilor, se poartă trendul folcloric, iar eu l-am reinterpretat într-un fel care să-l pună în valoare în ținutele noastre de fiecare zi. Sigur că poți face oricând o colecție inspirată din tradiția folclorică, dar atunci când este în trend, colecția devine și mai importantă.

Putem purta, deci, hainele din colecție, zi de zi, nu doar la evenimentele cu iz folcloric…

Liza Panait: Hainele din colecția Albastru de Voroneț pot fi purtate oricând și oriunde, fără să te simți ca și cum ai fi îmbrăcat un costum popular! Totul este modern, reinterpretat. Până și broderiile au fost reinterpretate și stilizate, nu le-am preluat ca atare, ci am păstrat din ele doar elemente care să trimită cu gândul la costumul tradițional.

Albastrul de Voroneț este o culoare misterioasă, rară, imposibil de reprodus…

Liza Panait: Tocmai de aceea exercită asupra noastră atâta fascinație și încă îi mai căutăm, cu toții, secretul. Sigur că noi ne-am străduit să ne apropiem cât mai mult de nuanța de albastru din fresca mânăstirii, atât în materialele alese, cât și în picturile manuale pe care le-am executat.

Care este piesa-vedetă a colecției Albastru de Voroneț?

Liza Panait: Așa cum ați văzut și în prezentare, cojocul este vedeta. Cojocul, pe care acum 25-30 de ani orice femeie îl avea în garderobă și care apoi a dispărut, revine în mare forță în toate versiunile lui: lung, scurt, brodat, pictat, cu mâneci sau fără… Este o piesă vestimentară utilă, este călduros și confortabil, foarte ușor.

O revenire spectaculoasă! Îmi amintesc cât de mult îmi doream să am cojoc în anii adolescenței…

Liza Panait: Acum propunem cojoacele din piele ecologică, mult mai ușoare, mai plăcute, cu o croială modernă și la fel de călduroase…

Cojocul, pe care acum 25-30 de ani orice femeie îl avea în garderobă și care apoi a dispărut, revine în mare forță în toate versiunile lui: lung, scurt, brodat, pictat, cu mâneci sau fără…

Cât de mult s-a muncit pentru prezentarea Albastru de Voroneț?

Liza Panait: Am avut în aprilie prezentarea anterioară, Touareg, după aceea ne-am odihnit două săptămâni și am început să lucrăm pentru noua prezentare. De atunci am muncit non-stop, uneori și câte 10 ore pe zi, până pe 13 octombrie, eu și o echipă formată din 25 de oameni. Iar în ultima lună dinaintea prezentării, am lucrat și sâmbăta.

A fost, deci, o colecție grea…

Liza Panait: Pot să spun că este una dintre cele mai complexe colecții. A fost migăloasă, una dintre cele mai grele colecții la care am lucrat vreodată, la care am avut multe broderii, multe accesorii, genți unicat, totul pictat manual sau brodat. S-a lucrat enorm.

O parte dintre piese au fost gata mai devreme, însă…

Liza Panait: În luna august, când am realizat ședința foto la Muzeul Satului, erau gata 28 de piese.

A fost o ședință foto la care au participat Maia Morgenstern, Manuela Hărăbor…

Liza Panait: Da, am reeditat o poveste de familie, cu o bunică, o mamă, cu fete și nepoate. În imagini au apărut, alături de Maia Morgenstern și Manuela Hărăbor, și fiica mea Maria, și nepoata noastră, Ioana. A fost și o manechină gravidă, împreună ele toate au recreat povestea unei familii în care tradiția se păstrează și se transmite mai departe. Le sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care au participat la acea ședință foto, pentru că nu a fost deloc ușor, în august, pe o căldură teribilă, au îmbrăcat cojoacele colecției și au lucrat aproape 10 ore. Dar a meritat, au ieșit poze foarte frumoase. Iar Maia Morgenstern ne-a spus că s-a simțit tare bine, că i-a făcut plăcere să facă parte din povestea noastră.

Ați reușit să recreați aceeași atmosferă de familie și la prezentarea noii colecții, pe 13 octombrie… Publicul a aplaudat aproape fiecare ținută, la Ciuleandra s-a aplaudat minute în șir, la final a fost un delir de aplauze…

Liza Panait: Mi-au spus mulți dintre cei care au participat: m-am simțit ca în copilărie, mi-am adus aminte de mama, de bunica… Un rol important la recrearea atmosferei intime, de familie în care se respectă tradițiile, l-a avut muzica lui Adrian Naidin, muzică populară stilizată care a plăcut foarte mult și s-a potrivit cu mesajul colecției.

Am recreat o poveste de familie, cu o bunică, o mamă, cu fete și nepoate. În imagini au apărut, alături de Maia Morgenstern și Manuela Hărăbor, și fiica mea Maria, și nepoata noastră, Ioana.

Voi înșivă sunteți o familie frumoasă, care respectă tradițiile.

Liza Panait: Ținem copiii aproape de noi și încercăm să le arătăm ce a fost frumos și să dăm mai departe. Și probabil că reușim, într-un fel, dacă o fată de 17 ani cum este Maria, sau un băiat de 26, cum e Alexandru, ne spun ce frumoase sunt anumite rochii, mă roagă să le fac un anumit motiv popular pe un tricou, Maria poartă ie la blugi, Alexandru ascultă muzica lui Adrian Naidin în mașină…

A fost la prezentare și mama ta, ce a spus?

Liza Panait: Mama mea a plâns. Mama e din Bucovina, și eu sunt din Bucovina, și atunci când Adrian Naidin a cântat „Bucovină, plai cu soare, te-au călcat rușii-n picioare”, mama mea a plâns…

 

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.