fbpx

Liza și Viorel Panait – O zi trăită lângă cineva care nu ne iubește este o zi pierdută

de
Liza Panait si Viorel Panait interviu pentru revistatango marea dragoste 85

Liza Panait și povestea ei de dragoste cu Viorel, cel al cărui nume îl poartă cu mândrie și alături de care a inventat, din iubire, Casa de modă Vili, Casa lui Viorel și a Lizei, este o ultimă, rară dovadă că mai există dragoste pe pământ. Într-o lume în care oamenii se dezic de jurămintele întru eternitate, Liza și Viorel Panait sunt reper de fidelitate și de frumusețe.

foto: Paul Buciuta / Marea Dragoste
Text de Alice Năstase Buciuta

Liza Panait este unul dintre prea puținii oameni care au curajul să recunoască faptul că s-ar rătăci fără familie și că nu și-ar mai găsi drumul. Pentru că s-a luptat pentru fericirea ei și a copiilor ei, luându-se de guler cu un destin care i-a fost, la început, potrivinic.

A fost nevoită să se despartă când avea doi copii mici, dintre care cel de-al doilea, băiețelul, nu împlinise încă un an. Deși era săracă, totuși, a avut curajul să-și ia soarta în mâini și copiii în brațe și a ales singurătatea. Pe Viorel l-a cunoscut când nu mai spera să i se întâmple nimic bun pe plan sentimental. „Nu ieșeam nicaieri, nu mergeam nicăieri decât la slujbă, acasă și cu copiii în parc. Nici nu-mi făceam iluzii că aș mai putea iubi din nou. Cine se mai uita la o femeie cu doi copii? Și, totuși, n-a fost așa. Într-o seară am acceptat să mă duc, după multe rugăminți, într-o vizită la niște prieteni. Era în 1989. Acolo l-am cunoscut pe Viorel. Era singur, după o căsătorie ratată. Avea și el un copil, o fiică. În 1991 ne-am căsătorit și în 1997 s-a născut Maria”, povestește Liza. Alături de Viorel, Liza e fericită cum n-a fost niciodată în viață. Viorel e un bărbat bun, iubitor, atent și… frumos. Liza povestește zâmbind fâstâcită că oamenii o tot acuză că și-a luat bărbat mai tânăr decât ea. „Nu-i mai tânăr decât mine, e cu câteva luni mai mare, doar că el arată foarte bine…” (Acum, la început de februarie 2016, Viorel Panait împlinește 58 de ani. Și 27 de ani de când o iubește pe Liza.)

Alături de Viorel, Liza a cunoscut marea iubire și siguranța căminului pe care n-o avusese niciodată. „Dacă suferința mea de atâția ani a fost prețul pe care a trebuit să-l plătesc ca să-l întâlnesc pe Viorel, nu-mi pare rău. Înseamnă că a meritat” mărturiseșe Liza cu ochii in lacrimi.

O întreb care e formula care îi ține împreună de atâta vreme…

„Nu am nicio rețetă”, spune Liza. „Singurul lucru care contează e că ne iubim, ne respectăm și de aici totul vine de la sine. Avem o viață normală, de familie cu copii, cu probleme, cu o afacere greu de dus, pentru că e o afacere de producție, iar asta nu-i lucru ușor. Dar lucurile merg de la sine. Ne iubim și de aici pleacă totul. M-a întrebat cineva ce-aș face dacă aș fi singură. Păi, n-aș sti ce să fac. Ce să fac fără familie, fără copii, fără Viorel?! Noi nu știm să trăim singuri. În ultimul nostru concediu, ne-am adunat 19 persoane… Dar de trăit nu trăim după o rețetă, nu avem niciun fel de probleme nefirești, iar noi doi ne completăm. Ce-mi lipseste mie are el. Și invers”…

Liza Panait: Dacă s-a ajuns să nu se mai creadă în familie, care e un lucru atât de important, înseamnă că toți avem nevoie de terapie… Când ai 20 sau 30 de ani, totul pare mai ușor, dar după 40 de ani simți nevoia să ai pe cineva lângă tine… Eu nu cunosc pe nimeni care ar putea să mă lămurească de faptul că poți fi fericit dacă ești singur.

Liza Panait: Nu sunt de acord cu femeile care stau lângă un bărbat în orice condiții, spunând că copiii trebuie să aibă un tată. Copiii cresc oricum, iar ei vor înțelege ce s-a întâmplat. Iar dacă ai să îi spui copilului cândva, poate când va vrea să plece, pentru că toți copiii pleacă de lângă părinți, „m-am sacrificat pentru tine!”, ei o să-ți răspundă, având dreptate: „nu eu te-am pus!”

 Liza Panait: Niciodată n-o să găsești pe cineva dacă stai lângă un om care te chinuie. Divorțează ca să fii liberă. Decât să spui „vai de noi”, mai bine spui „vai de mine”. Și, oricum, o zi trăită lângă cineva care nu ne iubește și pe care nu îl iubim este o zi pierdută.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.