fbpx

L’Om GiGi – Gigi Căciuleanu, aniversat la împlinirea a 70 de ani

de

Sub titlul L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri, Teatrul Național “I.L. Caragiale” București își invită spectatorii într-o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

Astfel, Teatrul Național a programat două evenimente axate în jurul personalității artistice de excepție a artistului Gigi Căciuleanu: joi, 11 mai 2017, ora 20:00, Sala Studio – spectacolul D’ale noastre , probabil cel mai atipic spectacol inspirat din opera lui Caragiale; o producţie artistică complexă, un carousel coregrafic a cărui ilustrație muzicală eterogenă trece prin Mozart, Vivaldi, Bethoven și ajunge până la DJ Vasile și Vlaicu Golcea.

Duminică, 14 mai 2017, ora 11:00, la Sala Pictura, Gigi Căciuleanu va putea fi văzut într-o ipostază mai puțin obișnuită, aceea de conferențiar, în cadrul evenimentului L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri. O întâlnire prin care publicul va putea intra în laboratorul artistului Căciuleanu.

“Liniile pot fi trasate, pe hârtie, pe un ecran, pe o tablă de școală, adică pe orice suprafață plană transformându-se astfel în litere, în cuvinte sau desene. Dar pot fi trasate și în cele patru dimensiuni, ale continuumului spațiu-timp. Devenind atunci dinamică și vitalitate.

Pașii noștri desenează trasee pe podele și străzi; roțile le desenează pe planurile zbuciumate ale geografiei. Avioanele lasă urme tridimensionale pe cer.

Toate acestea reprezintă semne vizibile și descifrabile pentru cine posedă cheia necesară ca să o facă. Devenind niște ustensile ale comunicării între ființe observatoare și gânditoare.

Iar pentru cei care doresc, îi oferă și sensuri (mai mult sau mai puțin ascunse!), lectura cărora depinde de pregătirea celui care dorește să sape și să găsească… Metafore.

Dansul este, pe lângă atâtea altele, și linie, și traseu, și semn, și sens. Toate acestea legând între ele niste puncte/clipe.

Dacă ar fi să dau o definiție conceptului de Coregrafie, atunci aș numi-o: drumul cel mai frumos și interesant dintre două puncte imaginate.

Așa se face că Poezia se privește în oglinzile Dansului.”

Gigi Căciuleanu

“Tot ce este legat de viața și arta lui Gigi Căciuleanu înseamnă spectacol. Dansul lui a sărutat teatrul, apoi cele două arte s-au îmbrățișat și trec prin timp când cadențat, când programat haotic, dar mustind de frumusețe.” Maria Sârbu

Gigi Căciuleanu (n. 13 mai 1947) este un nume cu o carte de vizită impresionantă: cariera sa începe la 14 ani; după Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova iar la începutul anilor 70, câștigă primele premii internaționale.

În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. În anii următori, conduce Baletul la Teatrul de la Nancy.

Între 1978 și 1993 colaborează cu celebrități ale dansului și muzicii, printre care: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse.

Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

Este decorat Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere. În 1994, se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu. Dansează la Paris, dar și la Santiago, la Buenos Aires, Sao Paolo și Torino. La începutul anilor 2000, conduce Direcția Artisitică a Baletului Național din Chile.

Gigi Căciuleanu predă dans contemporan, în ateliere și master class la instituții precum Conservatoriul Naţional Superior La Villette, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes.

În repertoriul Teatrului Național “I.L. Caragiale” București are trei spectacole – D’ale noastre (un spectacol pornind de la opera lui Caragiale), Folia, Shakespeare & Co și L’Om Dada.

Între 11 și 14 mai 2017, Gigi Căciuleanu va fi aniversat la Teatrul Național “I. L. Caragiale” București, la împlinirea a 70 de ani.

Biletele pentru cele două evenimente se pot achiziționa de pe www.mystage.ro dar și de la casa de bilete a teatrului la prețuri cuprinse între 16 lei și 50 lei.

Foto: Matei Buta

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.