fbpx

Mamma Mia! O luăm de la capăt. O comedie cu lacrimi, un film splendid, de colecție

de

Nu puteți lăsa vara să treacă fără să vedeți Mamma Mia! O luăm de la capăt sau, mai precis, nu puteți lăsa viața să treacă fără să vedeți Mamma Mia! O luăm de la capăt, fiindcă splendida continuare a filmului care pune în valoare povestea muzicii și a iubirii grupului ABBA este un film de colecție, de văzut iar și iar într-o viață de om. Este o comedie muzicală jucată minunat și regizată fermecător, o poveste nostalgică la care se râde cu lacrimi și se plânge de emoție și de frumusețe.

La zece ani după ce Mamma Mia! Filmul  a cumulat încasări de peste 600 de milioane de dolari pe tot globul, sunteți invitați să vă întoarceți în Kalokairi, magica insulă a Greciei, pentru un nou muzical original bazat pe cântecele formației ABBA. Distribuția originală a primul film se întoarce, de asemenea, și lor li se alătură nume noi precum Lily James (Cinderella, Baby Driver).

Mamma Mia! O luăm de la capăt e produs de Judy Craymer și Gary Goetzman, care au produs și primul film. Craymer este, de asemenea, creatoarea și producătoarea muzicalului-blockbuster internațional.

Ol Parker, scenaristul emoționantului The Best Exotic Marigold Hotel, este scenaristul și regizorul acestei continuări, după o poveste scrisă de Catherine Johnson, Richard Curtis și el însuși. Benny Andersson și Björn Ulvaeus se întorc, de asemenea, pentru a compune cântecele și versurile, dar și ca producători executivi. Alături le stau, tot în calitate de producători executivi, Tom Hanks, Rita Wilson, Phyllida Lloyd, Richard Curtis și Nicky Kentish Barnes.

În noua comedie muzicală îi vom revedea pe Meryl Streep (Donna), Julie Walters (Rosie), Christine Baranski (Tanya), Amanda Seyfried (Sophie ), Dominic Cooper (Sky), precum și pe Pierce Brosnan (Sam), Stellan Skarsgård (Bill) Colin Firth (Harry), cei trei posibili tați ai lui Sophie.

Pe măsură ce filmul merge înainte și înapoi în timp pentru a arăta cum relații formate în trecut rezonează în prezent, Lily James va fi Donna din tinerețe. Tinerele Rosie și Tanya sunt Alexa Davies (A Brilliant Young Mind) și Jessica Keenan Wynn (Broadway’s Beautiful). Tânărul Sam este interpretat de Jeremy Irvine (War Horse), în timp ce tânărul Bill este Josh Dylan (Allied), iar tânărul Harry este Hugh Skinner (Kill Your Friends).

 

Gen: Comedie muzicală

Cu: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Dominic Cooper,         Amanda Seyfried, Christine Baranski, Lily James, Josh Dylan, Hugh Skinner, Jeremy Irvine, Alexa Davies, Jessica Keenan Wynn, Andy Garcia și Cher

Regia: Ol Parker

Scenariul: Ol Parker

Story: Catherine Johnson, Richard Curtis, Ol Parker

Producători: Judy Craymer, Gary Goetzman

Producători executivi:         Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Tom Hanks,

Rita Wilson, Phyllida Lloyd, Richard Curtis,

Nicky Kentish Barnes

Distribuit de Ro Image 2000

 

Povestea din spatele realizării filmului

Este greu de crezut, dar au trecut 10 ani de la succesul masiv înregistrat de Mamma Mia! Filmul. Judy Craymer, producătorul și creatorul noului mare musical Mamma mia! este și producătorul primului film: „Ambele, atât muzicalul, cât și filmul sunt o poveste despre prietenie, familie și despre încrederea în sine. În Mamma mia! O luăm de la capăt continuăm călătoria emoționantă a poveștii noastre, descoperind cum relațiile formate de-a lungul vieții te schimbă și au un impact atât de mare, așa cum se întâmplă cu Donna, The Dynamos, Sophie și posibilii ei tați.

„Povestea filmului Mamma mia! Este mai relevantă ca niciodată, iar publicul se simte cu adevărat legat de poveste, de show, de muzica celor de la ABBA și desigur, de primul film.”, a continuat ea. „Cântecele și povestea te transpun într-o aventură emoționantă cu muzică magică și irezistibilă.”

A fost important pentru Craymer și colegul ei din producție, Gary Goetzman, să nu grăbească povestea. Craymer povestește: „Evoluția Mamma Mia! A fost mereu una organică, și mereu ne-a surâs ideea unui al doilea film. Fără niciun fel de cinism, ne-am întors la originile muzicalului unde exista o fundație deja clădită care ne-a ajutat foarte mult. Am discutat mereu despre povestea de fundal, despre cum trupa Donna și The Dynamos s-a format în facultate și despre destinul pe care Donna l-a găsit pe insulă. Ăsta a fost punctul de pornire pentru firul poveștii, pentru ce a fost și ce va fi.”

Fiindcă e un mare admirator al muncii lui Richard Curtis, Craymer l-a abordat pentru a extinde povestea inițială a Mamma mia!. „Richard a venit cu firul poveștii, iar eu am sugerat să ne întâlnim cu Ol Parker pentru scenografie.”, spune producătoarea. „Din conversația cu Ol mi-am dat seama că a înțeles foarte bine ce ne dorim de la povestea asta plină de bucurie și emoții mari – faptul că personajele se confruntă cu probleme de viață reale, precum căsătoria, moartea sau nașterea unui copil.”

Pe parcursul procesului, pentru a ne asigura de faptul că această continuare nu contrazice originalul, Goetzman ne povestește că împreună cu colaboratorul său a ajuns la concluzia că este încă o poveste ce trebuie spusă. „Când vezi Mamma mia!, sunt povești la care te gândești. Noi ne-am gândit că ar fi o idee bună să îi facem publicului cunoscută imaginea întinerită a personajelor preferate, de atunci când povestea primului film a început de fapt. Astfel avem un fir narativ despre ei, despre personajele principale și despre ce s-a întâmplat în trecutul lor. Ambele se îmbină perfect!”

Parker a fost foarte atent la „arhitecții” primului film. „A fost cu siguranță atât de bun încât pentru noi era pe cât de incitant pe atât de terifiant.”, adaugă el. „Incitant pentru că urma să avem parte de ceva distracție, dar terifiant pentru că era un nivel ridicat la care trebuia să ajungem.”

Legat de încântarea de care a avut parte atunci când a citit scenariul primit de la Parker, Craymer spune: „Când Ol ne-a dat prima schiță a scenariului am știut din start că era perfect. Sunt momente în care inima îți este frântă, dar totodată și momente ce relevă puterea unei femei.”

Apoi a venit sarcină dificilă de a găsi regizorul potrivit. Craymer spune: „Am vorbit cu mulți regizori, dar am avut sentimentul că Ol, chiar dacă nu a mai regizat vreun muzical, ar trebui să ocupe și această poziție în echipă. Am fost încântată când a acceptat.”.

De asemenea, Parker a fost încântat să regizeze un proiect cu Craymer, spunând: „E cel mai priceput regizor cu care am lucrat, persoana cea mai potrivită pentru a mă ajuta să realizez acest film”

Bazându-se pe cartea lui Johnson pentru muzical și pe scenariul filmului Mamma mia! Filmul, Curtis a lucrat îndeaproape cu Parker la povestea Mamma mia! O luăm de la capăt. Pentru Curtis – care totodată este și producător executiv al acestui film – aventura în această lume a început cu mult timp în urmă. „Am văzut prima oară Mamma mia! Filmul într-o zi ploioasă; teatrul era plin ochi și am avut senzația că mă aflu într-o zi de vară, în vacantă în doar două ore. A fost ca o injecție în masă cu optimism și bucurie – cu o tonă de entuziasm feminist, pasiune și putere.”

Scenograful vorbește despre inspirația pentru o poveste de familie: „A venit dintr-o conversație cu fiica mea de 22 de ani. Am întrebat-o dacă are vreo idee pentru Mamma mia! 2, iar ea mi-a răspuns că e clar: ar trebui să fie o întoarcere în timp, pentru ca publicul să știe cum Donna i-a întâlnit pe cei trei posibili tați ai Sophiei în vara lui 1979 întrerupte de prezent pe alocuri.”

Curtis a înțeles perfect de ce publicul este atașat de Mamma mia!. „Sunt un mare fan pop și desigur un mare fan al trupei ABBA. Iubesc bucuria și dezinvoltura Mamma mia! Este un muzical în care vei râde când vei asculta cântecele și vei realiza că ai fost transpus într-un loc complet nou.”

Colaboratori de ceva timp, Curtis și Parker au început procesul de căutare al secvențelor trecut/prezent. „Am mers să stau cu el, lucru tare amuzant, dar și emoționant. În fiecare dimineață stăteam în rulota sa și ascultam toate piesele ABBA pe care ne-am propus să le folosim.”, explică Parker. „Apoi am încercat să găsim o cale de a trece de la unul la altul. Încercam totodată să ne facem unul pe altul să râdem, lucru care a reprezentat provocarea supremă.”

E greu să spui care dintre cei doi este cel mai mare fan ABBA. „Richard Curtis are cunoștințe enciclopedice despre ABBA, lucru care mă depășește chiar și pe mine”, spune râzând Parker. „Ambii cunoaștem muzica lor foarte bine, uneori consideram un cântec drept modul perfect de a trece la o nouă scenă, iar alteori căutam calea de a adăuga un cântec într-o scenă.”

Pentru Parker, pe care portofoliu de scenograf l-a ajutat să-și imagineze ce va funcționa și ce nu, conceptul trecut/viitor a fost ideal. „Începând cu povestea din trecut a celor trei tați, ajungând la Donna cea tânără care va deveni Donna din prezent, găsirea insulei – toate au venit ca un cadou. Sunt momentele acelea în care poți crea simetrie, și aduce rezonanță emoției din povestea Sophiei.”

Goetzman a fost impresionat de numărul mare de „comori ascunse” pe care le-au întâlnit peste tot în film. „Când scriau Mamma mia! O luăm de la capăt Ol și Richard au adus laolaltă aceste mici conexiuni, legături și i-au mulțumit vechiului film. Sunt lucruri spuse în multe dintre cântece pe care ei le conturează și le plasează perfect în scene. Primul film ne-a fost mereu alături pe durata filmărilor.”

Producătorului i-a surâs în mod special atenția ce a fost acordată detaliilor legate de plasarea cântecelor și de firul narativ. La fel ca în Mamma mia!, cântecele vin fix la țanc și evocă perfect sentimentul scenei respective. Goetzman spune: „Dancing Queen e cântecul perfect pentru oricine. Odată ce îl auzi nu ți-l poți scote din minte. Nu va dispărea, însă nici nu te saturi de el. Ăsta e cel mai frumos lucru legat de filmele astea. Când am auzit muzica lui Benny și a lui Björn nu m-am putut opri din a deveni dependent. Nu pot fi altfel decât fericit când aud cântecele lor. Muzica celor de la ABBA e nemuritoare. Se pliază pe generații la rând, în orice cadru – nu contează că e un ring de dans, propria mașină sau cabina de duș. ABBA face regulile.”

 

 

DESPRE DISTRIBUȚIE

 

Christine Baranski (Tanya), una dintre cele mai onorate actrițe din industria de divertisment, a reușit să primească aprecieri în orice mediu a profesat. Baranski este câștigătoare a premiului Emmy, a două premii Tony Award, de trei ori laureată a Screen Actors Gulid Award, de două ori câștigătoare a Drama Desk Award și premiată cu American Comedy Award.

Pierce Brosnan (Sam) e un actor legendar de origine irlandezo-americană, producător de film, ecologist, filantrop, artist și nominalizat la două Globuri de Aur pentru cariera sa bogată în fața camerelor și în spatele lor drept producător.

Dominic Cooper (Sky) poate fi văzut în prezent în The escape, a treia sa colaborare cu Dominic Savage. De asemenea are un rol principal în serialul Preachers creat tot de Sam Catlin, Seth Roger și Evan Goldberg. Serialul a avut premiera celui de-al treilea sezon pe 24 iunie. În acesta mai joacă Ruth Negga și Joseph Gilgun.

Colin Firth (Harry) premiat al Academiei de Film, este un veteran al filmelor, serialelor și pieselor de teatru. Firth a apărut în trei filme câștigătoare de Oscar pentru cel mai bun film: Discursul Regelui, Shakespeare îndrăgostit și Pacientul englez. În 2011 Firth l-a interpretat pe regele George al VI-lea în Discursul Regelui lucru care i-a adus Oscarul, Globul de Aur, dar și multe alte premii.

Andy Garcia (Domnul Cienfuegos) este cunoscut pentru munca sa ca actor, regizor și producător de filme cât și de musicaluri. În prezent, Garcia poate fi urmărit alături de Diane Keaton în comedia romantică Book Club, regizată de Bill Holderman. Filmul a apărut în mai 2018.

Lily James (Donna tânără) e una dintre cele mai căutate actrițe britanice din ziua de azi. După ce a absolvit Colegiul de Dramă în 2010, James a început să joace pe scenă și mai apoi pe marile ecrane cu o succesiune de roluri memorabile precum Cenușăreasa, Natasha Rostova și Julieta. Ea se simte comfortabil în orice mediu și se pliază atât pe serialele de televiziune cât și pe teatru sau film.

Amanda Seyfried (Sophie) s-a afirmat ca una dintre cele mai captivante actrițe tinere de la Hollywood. Cel mai recent film al său este First Reformed a lui Paul Scharder, unde joacă alături de Ethan Hawke. În 2010 ea a jucat în mega-succesul Dragul meu, John, adaptarea cărții lui Nicholas Sparks, The notebook.

Stellan Skarsgard (Bill) a apărut în peste 100 de filme și producții de televiziune. A studiat în Stockholm la Teatrul Dramatic. Printre filmele în care a jucat se numără Pirații din Caraibe sau Îngeri și Demoni.

Julie Walters (Rosie) este o actriță britanică premiată ce s-a afirmat în Educating Rita (1983) alături de Michael Caine. Acest film i-a adus o nominalizare la Oscar, un premiu BAFTA dar și un Glob de Aur pentru cea mai bună actriță.

Alexa Davies (Rosie tânără) a ajuns faimoasă după rolul Flora din Vinyl regizat de Sarah Sugarman.

Josh Dylan (Bill tânăr) a terminat recent de filmat The Little Stranger. Și-a făcut debutul în Allied alături de Brad Pitt.

Jeremy Irvine (Sam tânăr) și-a făcut debutul în filmul lui Steven Spielberg, War House, unde l-a jucat pe Albert, un tânăr care călătorește în Franța pentru a-și cunoaște calul, Joey, care a fost trimis să lupte în cel de-al Doilea Război Mondial.

Hugh Skinner (Harry tânăr) a absolvit Academia de Muzică și Artă Dramatică în Londra. Și-a făcut debutul pe marile ecrane jucând în roluri secundare în serialele BBC precum Tess D’Ubervilles sau Any Human Heart.

Jessica Keenan Wynn (Tanya tânără) joacă în prezent în muzicalul de pe Broadway Beautiful: The Carole King. A apărut în numeroase seriale de televiziune printre care Billions, The Mysteries of Laura sau The Knick.

Cher (Ruby) este un superstar vast cunoscut pe toată planeta – înregistrări, concerte, filme, spectacole pe Broadway, televiziune și regie. A fost recompensată cu numeroase premii: Oscar, Grammy, Primetime Emmy, Globul de Aur, Cannes etc..

Meryl Streep (Donna) de peste 40 de ani a portretizat personaje nemaipomenite, într-o carieră care a purtat-o atât în teatru cât și în film sau televiziune. Anul acesta a fost nominalizată pentru filmul The Post în cadrul premiilor Oscar (a 21-a nominalizare).

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.