fbpx

Maria, Regina Inimilor – un centenar de iubire și de frumusețe, într-un spectacol marca Liza Panait

de

Marți seară, pe 23 aprilie, spectacolul “Maria, Regina Inimilor”, susținut de Secretariatul General al Guvernului și Asociația Humaniterra, a oferit celor peste 500 de invitați prezenți în spațiul elegant al Palatului Bragadiru o seară de mare frumusețe, emoție și mândrie românească. La exact 100 de ani de când Regina Maria a fost prezentă la Conferința de Pace de la Paris, salvând, practic, cu influența sa nobilă și plină de iubire negocierile politice referitoare la teritoriile românești, creatoarea Liza Panait și artiștii unei distribuții de excepție ne-au oferit o splendidă reamintire în culori, imagini și armonii muzicale a perioadei în care atât de iubita Regină s-a luptat ca o leoaică pentru binele țării sale.

Fotografii de Paul Buciuta

Deși neoficială, vizită reginei a fost hotărâtoare pentru România, tratativele pe care ea le-a dus la bun sfârșit conducând, practic, la reîntregirea țării.

În anul 1919, Regina Maria fost primită în Capitala Franței ca nicio altă regină. A fost așteptată de presă și asaltată de fani, încă de la sosirea ei la gară și până la serile de operă la care a participat. În preajma ei, ovațiile „Vive la Reine!”, „Vive la Roumanie!”, se auzeau peste tot… Așa cum s-au auzit ropotele unor îndelungi aplauze la finalul spectacolului în care actrița Manuela Hărăbor a interpretat cu grație și măreție rolul Reginei.

Spectacolul realizat de echipa Lizei și a lui Viorel Panait s-a înscris în seria evenimentelor Tribute și a fost structurat în două părți distincte: o prezentare de costume reinterpretate, create de Liza Panait și presărate magistral cu imagini, filmări, recitări și muzică din acei ani și un concert al Orchestrei Metropolitane București dirijate de Maestrul Daniel Jinga, cu arii cunoscute interpretate de tenorul Alin Stoica și soprana Mădălina Barbu.

“Regina Maria este femeia pe care o iubesc enorm, este un exemplu desăvârșit de patriotism, de femeie, de mamă, de partener devotat. Știu că a fost alături de noi în această seară și a simțit cât de mult apreciem ceea ce a făcut pentru noi toți. Ne-a întregit. Acum poate a venit timpul să ne unim”, a spus creatoarea Liza Panait la finalul spectacolului.

Seara a debutat sub semnul profundei emoții, cu un fragment din testamentul simbolic lăsat de Regina Maria poporului român, citit de Manuela Hărăbor, cea care interpretează rolul Reginei și pe scena Teatrului Metropolis.

“Când veți citi aceste slove, Poporul Meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniștea mormântului.

Am devenit a voastră prin bucurie și prin durere. Privind înapoi e greu de spus ce a fost mai mare – bucuria ori durerea? Cred că bucuria a fost mai mare, dar mai lungă a fost durerea.

Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriște și vremuri de mari împliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ți fiu călăuză, să-ți fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre.

Te binecuvântez, iubită Românie, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate! Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.

Rog pe copiii mei să fie uniți, să susție Țara și să se susție între ei!”

Evocarea a continuat cu patru tablouri marcante din viața Reginei și a noastră – “La belle epoque”, cu ținute stilizate din perioada de tinerețe a Reginei, cu voaluri, cu catifea, cu pânză topită, cu strălucirea acelor timpuri pline de dans, frumusețe și bucurie.

A urmat “War Time”, cu marșuri ostășești, ținute inspirate din costumele militare, cu broderii manuale (fiecare tunică fiind realizată în mai mult de șapte zile lucrătoare) și materiale pline de culoare și substanță.

“România Mariei” este tabloul dedicat costumului popular pe care Regina l-a iubit, l-a onorat și l-a purtat în stilul său inimitabil. Aici perlele au fost vedetele, ce și-au pierdut șirul printre broderiile manuale și simbolurile presărate peste tot…

În final, “Anii 20” a fost tabloul inspirat din celebra vizită a Reginei în America în anul 1926, unde a fost primită cu onoruri de cel mai înalt rang.

Tablourile au fost marcate de aparițiile Reginei Maria, cu ajutorul actriței Manuela Hărăbor, a veșmintelor de o frumusețe năucitoare create de Liza Panait, a echipei de Make up condusă de Andreea Tudor și Beauty Make up Artistry cu SLA Paris și de hair styling-ul magistral realizat de echipa Helen Studio condusă de Elena Oseacă. Prezentatorul serii a fost actorul Marius Bodochi, și el emoționat de importanța acestei plecăciuni în fața celei mai iubite Regine pe care aceste Popor le-a avut.

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Moda

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.