fbpx

Mario Vargas Llosa in dialog cu Gabriel Liiceanu despre evadarile in fictiune, marti, 21 mai, la Cluj

de

Unul dintre cele mai importante si mai asteptate evenimente literare ale anului va avea loc între 19 ?i 21 mai, la Cluj. Scriitorul Mario Vargas Llosa, Premiul Nobel 2010, va fi în centrul vietii culturale a orasului timp de trei zile la invitatia Universitatii Babes-Bolyai, care îi va acorda, luni, 20 mai, titlul de doctor honoris causa.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Trei zile impreuna cu Mario Vargas Llosa, la Cluj

Duminica,
19 mai, ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National din Cluj-Napoca este prima ocazie pe care o aveti de a fi in preajma scriitorului peruan, la premiera spectacolului lectura O mie si una de nopti regizat de Andreea Iacob. Piesa, in traducerea Luminitei Voina-Raut, este o adaptare a lui Mario Vargas Llosa dupa povestile Seherezadei. 
 
Luni, 20 mai, ora 11.00, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai va avea loc ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa al Universitatii Babes-Bolyai. Laudatio va fi conceputa si sustinuta de profesorul Corin Braga, decanul Facultatii de Litere si directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
 
Marti, 21 mai, ora 12.00, in sala „Mihai Eminescu” a Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai, este programat dialogul cu Gabriel Liiceanu, Am putea trai fara sa evadam in fictiune?, urmat de o sesiune de autografe.
 
In copilarie, Vargas Llosa intarzia desprinderea din fictiune. Primele texte scrise de el sunt continuari ale povestilor citite, care il captiveaza intr-atat, incat ar vrea sa nu se mai termine niciodata. Apoi scriitorul matur, care traieste disciplinat literatura, vede evadarea in fictiune ca pe o salvare, in unele conditii unica: „Am fi mai rai decat suntem fara cartile bune pe care le citim, am fi mai conformisti, mai putin nelinistiti si razvratiti, iar spiritul critic, motor al progresului, nici macar n-ar exista. Scrisul, ca si cititul, e o forma de protest impotriva neajunsurilor vietii. Cautand in fictiune ceea ce ne lipseste, afirmam – fara a fi nevoie s-o spunem, si nici macar s-o stim – ca viata, asa cum e ea, n-are cum sa ne astampere setea de absolut, esenta conditiei umane, si ca ar trebui sa fie mai buna.” (Mario Vargas Llosa)
 
O mie si una de nopti, noua aparitie editoriala din Seria de autor Mario Vargas Llosa, va fi lansata de Editura Humanitas la Bookfest 2013
 
Pe 19 mai, la Cluj, vor fi 928 de privilegiati. Cei care vor vedea premiera piesei O mie si una de nopti, impartind sala cu celebrul ei creator. Pentru a continua experienta, Editura Humanitas a pregatit un volum inedit in Seria de autor Mario Vargas Llosa. Cartea va fi lansata la Bookfest, Salonul International de Carte, care se va desfasura anul acesta intre 29 mai si 2 iunie in Complexul  Romexpo, Bucure?ti.
 
Piesa de teatru este introdusa in volum de discursul lui Vargas Llosa de la decernarea Premiului Nobel pentru literatura, in capitolul numit Elogiu lecturii si fictiunii, si de eseul Depanand povesti, o motivatie a alegerii, din noianul narativ al omenirii, istoriei unei femei care isi datoreaza viata darului ei de povestitor .
 
Spectatorul Mario Vargas Llosa este fermecat: „…dragostea mea pentru teatru n-a murit niciodata; la umbra romanelor, ea a dormitat mereu, tentant si nostalgic, mai ales cand  vedeam cate o piesa care ma incanta”. La fel ca in copilarie, povestasul continua fictiunea devenind autor, pentru ca, in prima punere in scena a piesei lui despre Seherezada, O mie si una de nopti, sa fie si actor  
„In istoria literaturii nu exista o parabola mai simpla si mai luminoasa decat aceea a Seherezadei si a lui Sahriar spre a explica rolul povestii in viata oamenilor” (Mario Vargas Llosa). Este pesemne motivul pentru care laureatul Nobel Mario Vargas Llosa alege sa o adapteze pentru scena, punandu-i in valoare semnificatii pe care nu i le-am fi banuit. Subtil, atent la nuante, scriitorul ne dezvaluie cu ajutorul protagonistei ca toate povestile sunt de fapt una singura si ca toti eroii si aventurile lor nenumarate au aceleasi tainice origini, lumea fictiunii fiind de fapt o lume aidoma lumii reale.
 
 Cel mai nou roman al lui Vargas Llosa, El héroe discreto, in pregatire la Humanitas
 
Noul roman al lui Mario Vargas Llosa va aparea in Romania la Editura Humanitas in traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, care a fost si primul lui cititor, direct din manuscrisul in spaniola. El héroe discreto este in acest moment in stadiul de manuscris, dar publicarea lui este pregatita in toata lumea. Argumentul de lectura al traducatorului si pariul pe aceasta carte sunt mai mult decat convingatoare.
 
„Un roman de mare forta, cu accente de  melodrama impregnata de umor, ale carui episoade se deruleaza intr-un Peru al zilelor noastre, unde Piura si Lima, orasele predilecte ale lui Vargas Llosa, nu sunt spatii fizice, ci teritorii fictionale populate cu personaje ivite din imaginatia rodnica a scriitorului.

 Cu El héroe discreto, romancierul revine la temele lui obsedante: iubirea, libertatea, politica. Povestea are doi protagonisti, cu doua vieti oarecum paralele, care se incruciseaza intr-o buna zi, pe neasteptate. Felícito Yanaqué si Ismael Carrera, doi barbati carora viitorul nu pare a le pregati surprize, ajung intr-un moment de cumpana al existentei: unul se  trezeste supus unui santaj caruia se hotaraste sa nu-i dea curs, celalalt  se pomeneste prins in vartejul unei bizare probleme de familie. Ambii eroi sunt, fiecare in felul sau, razvratiti discreti impotriva sortii ce le pare pecetluita, sfidand conventiile claselor sociale din care fac parte. Desi nu sunt nici rebeli, nici justitiari in toata puterea cuvantului, au insa forta de a-si depasi conditia, de a respinge ideile de-a gata, normele de viata si idealurile celorlalti. Un roman marca Mario Vargas Llosa, scris impecabil, alert, ludic, inteligent, comparabil cu marile romane care i-au adus scriitorului faima binemeritata si Premiul Nobel pentru literatura.” (Marin Malaicu-Hondrari)

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.