fbpx

Marius Mares (Sonorom): Sanatatea este scumpa. Si la propriu si la figurat!

de

Carmen si Marius Mares, doi oameni cunoscuti pentru profesionalism, pentru delicatete si pentru generozitate, au infiintat, in urma cu mai bine de un deceniu, compania Sonorom, cea mai respectata firma din domeniul protezelor auditive. Au sedii in toate marile orase ale tarii, organizeaza cursuri de audioprotezisti, de formare profesionala si perfectionare si sunt, cu siguranta, cei mai potriviti specialisti carora ne-am fi putut adresa incercand sa aflam de ce trebuie sa facem efortul de a ii ajuta pe parintii si pe bunicii nostri sa aiba cel mai bun aparat auditiv si cat de important este un auz sanatos pentru a trai cu seninatate, cu zambetul pe buze, la orice varsta.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Nastase Buciuta: Care sunt lucrurile legate de auz care ne usureaza viata si ne-o fac mai frumoasa si noua, si parintilor sau bunicilor nostri?
Marius Mares: Auzul este o componenta esentiala a vietii: nu auzim bine, nu stim ce se intampla cu noi. Atunci cand a intervenit o problema care afecteaza functionarea normala a auzului, care nu poate fi recuperata prin tratament medical sau chirurgical de catre un specialist ORL, singura solutie in aceste cazuri este un dispozitiv medical, un aparat auditiv. De asta ne ocupam noi, aici la Sonorom. Demult cineva spunea sa nu ii spunem proteza, pentru ca asta trimite cu gandul la un handicap. Este ceva ciudat, pentru ca, daca vedeti pe cineva ca poarta ochelari, n-o sa vi se para nimic in neregula, chiar dimpotriva, ochelarii sunt adesea considerati un semn de distinctie, intelectualii poarta ochelari. In schimb, daca o sa vedem pe cineva care poarta proteza auditiva, toti o sa avem impresia ca are o problema. Nu este un handicap, este o deficienta. Ne punem ochelari din aceleasi motive, nu pentru ca nu vedem, ci ca sa vedem mai bine si mai clar. Cand ai o pierdere profunda, cand nu te poti descurca, atunci este un handicap, dar pana la saptezeci-optzeci de decibeli pierdere, este doar o deficienta care poate fi foarte usor corectata, cu rezultate foarte bune, daca o identifici din timp.

Marea Dragoste: Sa o identifici din timp, dar… Noi nu ne testam auziul niciodata in timpul vietii, ajungem la asta doar dupa ce ni l-am pierdut, cand este, adesea, tarziu.

Marius Mares: Testarea auzului n-a fost un punct forte in Romania niciodata, nici in prezent nu este. Se incearca, insa. Exista niste entuziasti care depun efort in acest sens si exista niste programe nationale de testare a nou-nascutilor, pentru a se vedea daca nu cumva au o problema. Studiile spun ca daca depistarea eventualelor probleme de auz se face pana in sase luni, iar recuperarea cu un aparat auditiv sau chiar si cu un implant se face pana in optsprezece luni, sansele de recuperare sunt cu mult mai mari. Daca copilul creste, ajunge la scoala, recuperarea este mult mai grea. Intre timp copilul se izoleaza, are rezultate proaste la invatatura, pentru ca el nu aude, nu pentru ca n-ar intelege, de aceea e important sa se depisteze la timp aceasta deficienta de auz.

Marea Dragoste: Iar o data cu inaintarea in varsta, cum iti dai seama ca intr-adevar nu mai auzi ca odinioara?

Marius Mares: Nu mai auzi ceasul care ticaie, nu mai auzi asa de mult zgomot de la vecini, dai televizorul foarte tare… O pierdere de douazeci si cinci de decibeli se incadreaza intr-un auz normal, daca nu auzim niste sunete foarte slabe ca intensitate, un ac care cade pe masa, fasaitul frunzelor intr-o seara linistita… Este o pierdere lina, care se intampla intr-un timp relativ indelungat. Nu constientizam ca s-a produs o diminuare, dar ne este din ce in ce mai greu sa ii ascultam pe ceilalti, sa ii intelegem. Iar lumea nu este foarte dispusa sa isi faca o audiograma de control. Auzul, ca afectiune, nu doare, nu curge sange, nu se vede, este o afectiune foarte tacuta a individului, n-a fost niciodata vazut ca o problema care trebuie discutata global.

De ce boala poti sa ii tratezi pe oameni intr-o singura zi? De niciuna. Dar daca ai o problema de auz, poti intr-o singura zi sa rezolvi aceasta problema.

Marea Dragoste: De ce nu accepta cu usurinta oamenii sa poarte proteze auditive?
Marius Mares: Daca protezele nu s-ar vedea deloc, daca ar fi invizibile, poate ca toata lumea le-ar purta. Dar ca sa ajungem la performantele de care avem nevoie in dimensiunea asta, ar trebui ca anumite industrii sa evolueze si sa produca lucruri din ce in ce mai mici, cu performante. Oricum, evolutia din ultimul timp este foarte rapida fiindca exista o concurenta pe piata internationala, lucru foarte bun si foarte benefic pentru utilizatorii finali.

Marea Dragoste: Nu sunt foarte scumpe aceste aparate, nu este si asta o problema?
Marius Mares: Sanatatea este scumpa. Si la propriu si la figurat! Orice aparatura medicala este mult mai scumpa decat aparatura din celelalte domenii. Totusi eu nu cred ca este scumpa. Un pacient care are o afectiune cardiaca trebuie sa ia in fiecare luna medicamente care pot sa coste doua-trei sute de lei. Un aparat auditiv trebuie sa ma tina cinci ani si sa presupunem ca acest aparat costa o suma foarte mare de bani, sase mii de lei. Intre pacientul meu care a avut nevoie de un aparat auditiv si cel cu o problema la inima, este de trei ori mai ieftin aparatul auditiv, si unul foarte bun! Pe de o parte. Pe de alta parte, de ce boala poti sa ii tratezi pe oameni intr-o singura zi? De niciuna. Dar daca ai o problema de auz, poti intr-o singura zi sa rezolvi aceasta problema. Exista o greseala. La primul aparat auditiv, unii pacienti, pentru ca nu au aceasta experienta, nu vor sa investeasca mai multi bani in auzul lor si atunci isi cumpara un aparat auditiv de la Teleshopping pe care nu dau multi bani, dar si performantele sunt pe masura banilor, iar acest aparat, in afara de faptul ca nu-i ajuta, le va da si acel sentiment ca este un lucru nefolositor si n-o sa-l mai poarte. Si o sa spuna asta si altora care ar avea nevoie. De fapt a incercat cea mai rea dintre variantele posibile. Un aparat auditiv trebuie dat in urma unui consult medical, trebuie adaptat fizic pe urechea pacientului, atat ca forma, cat si pentru a compensa pierderea auditiva a pacientului, astfel incat pacientul nostru, privit din afara, sa se comporte ca un om cu un auz aproape normal, pentru ca o proteza auditiva nu poate si nu cred ca va putea sa restabileasca auzul normal.

Marea Dragoste: Prin normal, ce intelegand? Ce inseamna un auz normal?
Marius Mares: Un auz normal inseamna o linie dreapta pe audiograma. Audiograma este examenul care iti spune cum functioneaza auzul tau si este o linie dreapta in partea de sus. Pierderile pana in nouazeci, o suta de decibeli pot fi compensate cu rezultate foarte bune cu aparate mai mici sau mai mari. Ideal ar fi sa ne facem un control dupa 45-50 de ani, mai ales in conditiile vietii de astazi, cand poluarea fonica este foarte mare, zgomotul industrial este peste tot, iar tineretul poarta casti si merge la discoteca.

Marea Dragoste: Si acestea favorizeaza pierderea auzului?
Marius Mares: Se poate. Intrebati cati tineri au stat noaptea in discoteca si a doua zi nu au mai auzit cu o ureche sau urechile le-au tiuit cateva zile, cati tineri si-au pierdut auzul pentru ca de Revelion au stat langa pocnitori, veti gasi zeci de istorii de genul acesta! In momentul in care apare o cadere din aceasta brusca de auz, cei in cauza n-ar trebui sa stea mai mult de douazeci si patru de ore fara sa fie vazuti de un medic, pentru ca doar astfel mai au o sansa sa fie recuperati. Sigur, cel mai bine ar fi sa se fereasca de aceste sunete foarte puternice.

Marea Dragoste: Aparatul si stopeaza intr-un fel pierderea auditiva?
Marius Mares: Studiile arata ca pierderea auditiva nu este stopata, dar nu este agravata. Punandu-mi un aparat auditiv, tot efortul depus inainte sa inteleg ceva nu mai e. Aparatele din ziua de azi se regleaza foarte mult si foarte precis, pacientul primeste ca intensitate doar atat cat ii trebuie, niciodata mai mult, deci nu ii va strica aparatul auzul. Daca este o pierdere auditiva progresiva, ea va evolua si cu, si fara, dar sigur va evolua mai putin daca are aparatul. Aparatul strica doar daca nu e bun, daca e prost reglat, daca nu e adaptat.

Marea Dragoste: Care este pregatirea pentru meseria pe care o faceti si cum se intituleaza aceasta meserie?
Marius Mares: Audioprotezist ar fi cuvantul corect, pentru ca asta facem, adaptam un aparat auditiv unui pacient. Multi au spus audiolog, dar e o alta meserie. Din punctul meu de vedere nu trebuie incurcate cele doua meserii. Este o meserie care are niste satisfactii profesionale deosebite. Ca sa poti sa faci lucrul asta, trebuie sa ai foarte multe cunostinte, trebuie sa stii calculator, electronica, fizica, acustica, putina medicina, psihologie, audiologie, este o meserie tangentiala cu foarte multe alte domenii. In timp ce audiologul investigheaza la nivel superior auzul, audioprotezistul compenseaza pierderea auditiva cu o proteza auditiva acolo unde un tratament medical sau o interventie chirurgicala nu da rezultate.

Marea Dragoste: Cum ati infiintat Sonorom, cum s-a nascut aceasta firma?
Marius Mares: Sonorom s-a nascut din pasiunea pentru aparate auditive, nu din necesitatea de a face o firma. Nici nu functioneaza ca o firma, ci ca o afacere de familie. Si cu angajatii ne intelegem ca o familie. Am vrut sa facem altceva, inainte acest domeniu fiind la stat. Am facut o mica firma care a inceput sa lucreze cu o companie din Danemarca, am incercat sa luam de-acolo toate lucrurile bune pe care le-am vazut. Multe am reusit, multe, nu. Pentru ca suntem totusi in Romania si multe lucruri difera.

Marea Dragoste: Doamna Carmen Mares, stiu ca ati preferat sa nu participati la conversatia noastra, dar spuneti-mi, totusi, va rog, cat de greu a fost pentru familia si pentru casnicia dumneavoastra sa construiti aceasta afacere?
Carmen Mares: Eu nici nu stiu daca este o afacere, este, mai degraba, o casnicie continua! (zambeste) Nu ne-a fost greu, desi multi ne intreaba cum am rezistat. Noi nu avem probleme nici la serviciu, nici acasa, un motiv pentru care le ducem bine pe amandoua.

Marea Dragoste: Sunteti de atatia ani pe piata, doamna Mares. A venit un moment sau in care sa simtiti ca lucrurile intra pe fagasul normal, ca din acel punct incolo o sa va fie un pic mai usor?
Carmen Mares: In fiecare an spunem asa: de la anul va fi mai usor (rade). Si mergem inainte!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.