fbpx

Mirela Retegan: Joaca e limbajul iubirii dintre părinţi şi copii

de
Pictorial si interviu cu Mirela Retegan pentru Marea Dragoste-revistatango.ro, nr. 117, martie 2016

Cum învățăm să ne jucăm și ce jocuri mai alegem pentru noi și copiii noștri? Sigur că învățăm cel mai bine mergând la întâlnirile cu Mirela Retegan din turneul desfășurat de Antrenorul Părinților, dar, până atunci, am furat câteva secrete de la minunata noastră doamnă Zurli, Mirela Retegan.

Alice Năstase Buciuta: Părinţii tăi se jucau cu tine, Mirela? Ai mei, sinceră să fiu, nu prea se jucau, de aceea, mie mi-a fost şi îmi este greu să învăţ să mă joc cu copiii mei… Tu ce jocuri cu mama şi cu tata îţi aminteşti?

Mirela Retegan: Din păcate nu pot să mă laud prea tare. Îmi amintesc doar de rummy şi șeptică americană- jocuri pe care le jucam doar cu tata. Mama avea jocuri foarte ciudate. Se prefăcea moartă, îşi ţinea respiraţia şi aştepta să vadă reacţia noastră. Cu cât ne speriam şi plângeam mai tare, cu atât era mai reuşit. M-am jucat cu ei abia târziut, când au devenit bunici şi au inventat cele mai simpatice jocuri pentru nepoţii lor.

Toţi ne naştem iubind joaca, ştim şi acum cât de plăcut e să te joci, totuşi, ne e ruşine să ne mai jucăm. “Ce zice lumea?!”, spunem, şi ne prefacem serioşi, ca să facem impresie bună. De ce?

Mirela Retegan: Sunt mulţi adulţi blocaţi în acel “fii cuminte” cu care am crescut. După ce toată viaţa replica asta a fost principalul îndemn, ţi-e cam peste mână acum să te strâmbi, să te scălâmbăi, să răspunzi sincer la adevăr sau să accepţi o provocare. Dincolo de teama de a fi penibili, mulţi adulţi sunt închişi în regulile cu care au crescut. Dar pot spune că sunt fericită să văd cum din ce în ce mai mulţi oameni mari se deschid şi sunt dornici să reînveţe joaca.

Toată lumea condamnă jocurile pe computer sau pe telefon ale copiilor, dar cei mai mulţi dintre noi nici nu ştim ce fac ei acolo. Cum să ne împrietenim şi cu lumea aceasta a jocurilor online, pe care n-o vom putea desfiinţa niciodată?

Mirela Retegan: Sincer, eu nu m-am jucat niciodată pe computer. Nici un joc. Nu mă atrage, nu-mi place. Maya s-a jucat destul de puţin şi jocuri în care nu avea nevoie de partener. Dacă părinţii au acasă copii care iubesc jocurile pe computer ar fi bine să le descopere şi ei. Chiar dacă nu vor face o pasiune din asta, e un mod simplu şi eficient de-a ne ţine copiii aproape. Aceeaşi bucurie pe care o ai atunci când întâlneşti pe cineva care a citit aceeaşi carte ca tine sau a văzut acelaşi film sau a vizitat acelaşi oraş o simte şi copilul tău când tu îi cunoşti jocurile. În mintea lui se traduce cu “mă iubeşte”. “Îşi face timp pentru ceea ce îmi place şi mie”.

Ai prins vreodată pokemoni? Ştii despre ce e vorba? Ce părere ai despre noul joc care a cucerit lumea?

Mirela Retegan: Nu am prins şi ştiu sigur că toate trec. Trebuie doar să ai răbdare. Dacă mă prinde ceva, intru în horă şi o joc. Dacă nu mă prinde, aştept să vină altă melodie care să-mi placă. Se pare că nebunia pokemonilor a şi trecut.

Care este jocul preferat de fiica ta la vârsta de acum şi cine pe cine învaţă să-l joace- tu pe ea sau ea pe tine?

Mirela Retegan: În ultima vreme ne-am jucat mai mult pe-afară. Badminton. E foarte bună. Mai nou pierd toate competiţiile cu ea. În rest, jocurile de cuvinte la figurat sunt stăpânul timpului nostru. Am acasă o adolescentă deşteaptă, ironică şi cu foarte mult umor. De multe ori nici nu-mi dau seama când se joacă de-a “care-i mama, care-i fata”.

Dă-mi, te rog, un exemplu de joc care ne poate scoate din îmbufnare, un joc care în cea mai mare parte din cazuri nu da greş atunci când îl propunem copiilor noştri.

Mirela Retegan: Murătură-prăjitură nu dă greş niciodată! Pentru că intrăm şi noi în joaca lor. Şi pentru că poate să deblocheze destul de uşor o situaţie încărcată. Când copilul e îmbufnat aleg să-i spun: “vaaaaai, am plecat de-acasă cu borcanul de castraveţi muraţi? Cu butoiul de varză acră? Nu te cred că până număr eu la trei faţa asta de murătură se transformă într-o faţă de prăjitură!” 1,2,3 şi… în mod normal el zâmbeşte. Dacă nu zâmbeşte , nu renunţăm. Trecem la încercarea cu numărul 2: “ai faţa asta morocănoasă pentru că te gândeşti la… o oaie care zboară… Sau la o casă cu acoperişul în jos şi îţi imaginezi cum se spală oamenii pe dinţi în timp ce stau cu picioarele în sus…” Secretul e să-i spunem o poveste care să-i lase loc imaginației să creeze imagini. Şi să fie musai amuzantă.

Dar un joc pentru adulţi, un joc pe care îl putem juca cu prietenii noştri sau cu partenerul nostru ca să scăpăm de atitudinile prea rigide? Cum să facem să mai uităm, din când în când, că ne-am făcut mari, uneori prea mari?

Mirela Retegan: Hmhm… Mie îmi place MAIMUŢA. Într-un moment de tăcere prelungită, îl întrebi pe celălalt: la ce te gândeşti? Oamenii spun de regulă: la nimic. Dar dacă insiști, vor spune adevărul. Şi vor formula gândul din momentul întrebării. Și cum ai ajuns să te gândeşti la asta? Şi o să-ţi spună gândul de dinaintea gândului. Şi înainte de asta? Şi uite-aşa o să treceţi în revistă ultimele cinci gânduri şi o să realizaţi împreună ce maimuţă e mintea şi pe câte crengi poate să sară în doar câteva minute. Îți mai dau un exemplu! Joaca e limbajul iubirii dintre părinţi şi copii şi putem să facem asta cât de des ne permitem: un bol de sticlă în bucătărie în care punem bilete cu mesaje pentru ziua aceea, ar putea fi un joc perfect pentru a începe o nouă zi. Uite: mâine dimineaţă, Victor – băiatul tău- scrie mesaje secrete pe care voi le citiţi la micul dejun. Poimâine Ilona, apoi Iza, apoi tu şi Paul. Şi-aşa în fiecare zi a săptămânii, voi începeți dimineţile transmiţându-vă gânduri minunate. Sper să vă placă!

Urmatoarele intalniri vor avea loc la:

  • IAŞI, 16 OCTOMBRIE
  • BRAŞOV, 28 OCTOMBRIE
  • TIMIŞOARA, 5 NOIEMBRIE
  • CLUJ-NAPOCA, 8 NOIEMBRIE

Preţul unui bilet este de 35 de RON.  Biletele s-au pus în vânzare pe www.eventim.ro. 

Fiecare participant primeşte un caiet cu jocuri şi un CD special cu „Jocuri de jucat în trafic”.

Mirela pregătește workshop-uri și în Londra şi Chişinău pentru lunile octombrie şi noiembrie 2016.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.