fbpx

Moonlight, câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun film. Din greșeală, premiul a fost acordat inițial filmului La La Land

de

În cadrul celei de a 89-a ediţii a premiilor Academiei Americane de Film, decernate duminică seară la Los Angeles, cel mai așteptat premiu al serii, cel care desemnează cel mai bun film, a ajuns, mai întâi, din greșeală, la o altă producție decât cea votată de juriul Academiei. Gafa de proporții a făcut sala enormă să amuțească, iar apoi întreg mapamondul a vuit.
Prezentatorii categoriei, Warren Beatty și Faye Dunaway au anunțat că Oscarul pentru cel mai bun film merge la “La La Land”, film care conducea pe lista de favorite, întrucât fusese nominalizat la nici mai mult, nici mai puțin decât 14 premii Oscar, printre care pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun decor, Cel mai buni actor, Cea mai bună actriță etc., egalând prin acest număr record filmele intrate în istoria cinematografiei, Titanic (1997) și Totul despre Eva ( 1950).
Dar, de fapt, se produsese o încurcătură a plicurilor și, deși producătorii “La La Land” își ținuseră discursurile de mulțumire și susținătorii echipei erau cu ochii în lacrimi de bucurie, s-a anunțat că a fost o greșeală și că premiul îi revine, de fapt, filmului “Moonlight”.

Dintr-un total de opt nominalizări, drama scrisă și regizata de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) si Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins).

“Moonlight” urmăreşte povestea unui tânăr american de culoare, din copilărie şi până la maturitate, în timp ce se străduieşte să-şi găsească sensul în lume. Povestea atemporală despre legături umane şi descoperirea de sine conturează un portret dinamic al vieţii contemporane afro-americane şi o intensă meditaţie personală şi poetică asupra identităţii, familiei, prieteniei şi dragostei.

Regizorul filmului “Moonlight”, Barry Jenkins, a debutat în 2008, cu filmul “Medicine for Melancoly”. Opt ani mai târziu, el a revenit cu filmul “Moonlight”, adaptare a piesei de teatru “In Moonlight Black Boys Look Blue”, semnată de Tarell Alvin McCraney, şi a cucerit astfel critica de specialitate, obținând peste 150 de premii şi 250 de nominalizări la festivaluri din întreaga lume.

Personajul principal al filmului, în cele trei ipostaze ale sale, este interpretat de Alex Hibbert, Ashton Sanders (“The Retrieval”) şi Trevante Rhodes (“Westworld”). Naomi Harris o interpretează pe mama lui Chiron, rol care îi aduce şi o primă nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Iar Mahershala Ali (“House of Cards”), în rol de protector, primeşte şi el o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Emma Stone, eroina din “La La Land” şi Casey Affleck, protagonistul filmului “Manchester by the Sea”, au câştigat Oscarurile pentru cei mai buni actori în roluri principale, iar Emma Stone a declarat că, în ciuda gafei de proporții la care a asistat se bucură enorm pentru Moonlight care este, cu siguranță unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor.

Emma Stone a concurat cu actriţele Isabelle Huppert (“Elle”), Ruth Negga (“Loving”), Natalie Portman (“Jackie”) şi Meryl Streep (“Florence Foster Jenkins”).

Actriţa în vârstă de 28 de ani a mai fost nominalizată la Oscar şi în anul 2015, pentru rol secundar în filmul “Birdman or (“The Unexpected Virtue of Ignorance”). Ea a mai câştigat un Glob de Aur şi un premiu BAFTA cu interpretarea din “La La Land”.

Actorul american Cassey Affleck, frate al actorului Ben Affleck, este la primul său premiu Oscar. El a mai fost nominalizat pentru rol secundar în anul 2008 în filmul “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”.

Rivalii săi la această categorie au fost Andrew Garfield (”Hacksaw Ridge”), Ryan Gosling (”La La Land”), Viggo Mortensen (”Captain Fantastic”) şi Denzel Washington (”Fences”).

Lista completă a premiilor Oscar acordate pe 26 februarie 2017 la Los Angeles:

Cel mai bun film: “Moonlight”

Cel mai bun regizor: Damien Chazelle (“La La Land”)

Cel mai bun actor: Casey Affleck (“Manchester by the Sea”)

Cea mai bună actriţă: Emma Stone (“La La Land”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Viola Davis (“Fences”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (“Moonlight”)

Cel mai bun film într-o limbă străină: “The Salesman” (Iran)

Cel mai bun film de animaţie: “Zootopia”

Cel mai bun film documentar: “O.J.: Made in America”

Cel mai bun scurtmetraj: “Sing”

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: “Piper”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: “The White Helmets”

Cea mai bună imagine: “La La Land”

Cel mai bun scenariu adaptat: Barry Jenkins şi Tarell Alvin McCraney (“Moonlight”)

Cel mai bun scenariu original: Kenneth Lonergan (“Manchester by the Sea”)

Cea mai bună coloană sonoră: “La La Land”

Cel mai bun cântec original: “City of Stars” – “La La Land”

Cel mai bun montaj de sunet: “Arrival”

Cel mai bun mixaj de sunet: “Hacksaw Ridge”

Cele mai bune efecte vizuale: “The Jungle Book”

Cel mai bun montaj: “Hacksaw Ridge”

Cele mai bune costume: “Fantastic Beasts and Where to Find Them”

Cel mai bun machiaj şi coafură: “Suicide Squad”

Cele mai bune decoruri: “La La Land”.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Film · Stiri

Comentarii

  • Cred ca La La Land si Moonlight merg mana in mana si impreuna descriu esenta Hollywood-uluoi.

    Amalia Nita februarie 27, 2017 8:23 pm Răspunde
    • Nu am vazut decat La La Land- fiindca Moonlight ajunge la noi abia peste cateva zile- dar mi-a placut foarte, foarte mult. Daca exprima esenta hollywood-ului, atunci e frumos la Hollywood! 🙂

      Alice Năstase Buciuta martie 1, 2017 2:48 pm

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.