fbpx

Noaptea Institutelor Culturale, cu muzica, film, poezie si gastronomie, pe 22 iunie, in Bucuresti

de

Noaptea Institutelor Culturale, unul din cele mai populare evenimente culturale bucurestene, ajunge, pe 22 iunie, la cea de-a sasea editie, fiind marcata in 14 centre si institute culturale, printre care Institutul Cultural Roman, British Council, Institutul Cervantes si Institutul Francez.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

BUCURESTI (MEDIAFAX) –
Din 2007, la sfarsitul lunii iunie, institutele culturale de la Bucuresti isi deschid portile si mai larg decat o fac de obicei, indemnand publicul iubitor de cultura la o noapte alba, plina de evenimente atent ticluite si surprize. Incepand din 2009, Noaptea Institutelor Culturale se deruleaza sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture), se arata pe site-ul icr.ro.
Anul acesta, Noaptea Institutelor Culturale este organizata de 14 centre si institute culturale membre EUNIC: British Council, Centrul Ceh, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Ungariei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura “Vito Grasso”, Institutul Polonez, Centrul Cultural si de Informare al Ucrainei si Centrul Cultural Turc Yunus Emre.
Institutul Cultural Roman (ICR) din Bucuresti va sarbatori impreuna cu Wallonie-Bruxelles, programul institutiei din Aleea Alexandru nr. 38 incluzand jazz, dans, poezie, fotografie, film, bere Grolsch, cafea “Gheorghe Florescu” si clatite “Yvelline”, multa buna dispozitie si veselie.
In Sala Mare a ICR, intre orele 17.00-18.30 si 20.00-21.30, vizitatorii vor putea sa ia parte la cursuri de dans “Romana”. In secolul al XIX-lea, la Brasov, se nastea un dans de societate unic si original. Dansul a fost preluat de toate comunitatile Transilvaniei, in pofida rivalitatilor nationale din epoca. Astfel, ICR invita bucurestenii la o lectie pentru public sustinuta de maestra Nermina Damian.
De la ora 19.00, vizitatorii ICR vor putea sa ia parte la vernisajul expozitiei “Danube, a flowline” a fotografului ceh Pavel Hroch. Expozitia urmareste, in cei 300 de kilometri parcursi de autor de-a lungul Dunarii, punctele comune ale etniilor si culturilor diverse. Fotografiile lui Pavel Hroch surprind cu naturalete pescuitul, lucrul in zonele industrale riverane, obiceiurile religioase la sat, dar si elemente care transcend granitele, unind macro-regiunile Dunarii intr-o identitate distincta.
De asemenea, pe tot parcursul noptii, la ICR vor avea loc proiectii ale unor scurtmetraje, printre care o selectie Wallonie-Bruxelles, care cuprinde cateva dintre cele mai recente si apreciate scurtmetraje belgiene francofone, dar si scurtmetraje ale unor bursieri ICR, printre care “W*EASTERN”, regia Olivia Mihaltianu, bursiera la Cité des Arts din Paris, cu sprijinul ICR (Bursa Constantin Brancusi), si “AD/HD Back on track”, regia Daniel Wetherell, Norvegia, 2010 (regizorul a participat la cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca de la Brasov, 2011).
La acestea se vor adauga proiectii ale unor filme de la atelierul Aristoteles 2011, precum “Momentky”, regia Veronika Janeckova, si “Gutuiul japonez”, regia Mara Trifu.
In Gradina ICR, intre orele 18.30-20.00, se va desfasura programul “Poezia de azi isi intalneste traducatorii”, in care autori si bursierii-traducatori vor lectura in romana, germana, italiana, rusa, sarba, spaniola, ucraineana, turca. De asemenea, poeta croata Bozica Jelusic va citi in limba materna, urmand o lectura in romana. Tot la ICR vizitatorii vor putea sa asculte un concert de chitara si contrabas Quentin Dujardin – Boris Schmidt, dar si un recital sustinut de grupul vocal Jazzapella.
Peste drum de ICR, la Institutul Italian de Cultura, vizitatorii vor avea parte de un puzzle de cultura italiana, cu scurtmetraje premiate la Festivalul international de scurtmetraje Maremetraggio, un concert sustinut de maestrul Maurizio Mastrini, degustare de preparate gastronomice italiene, un omagiu adus regizorului Michelangelo Antonioni la centenarul nasterii sale – prin proiectia filmului “Professione: reporter/ Pasagerul”, dar si expozitia “Roma inedita” – un omagiu adus Romei de fotografa Rodica Marinescu.
Pe de alta parte, patrimoniul imaterial este tema in jurul careia Institutul Francez si Institutul Camoes au ales sa scrie povestea acestei Nopti a Institutelor din 2012. Din noiembrie 2011, data la care a fost declarat Patrimoniu Imaterial al Umanitatii de catre comisia UNESCO, fado-ul nu mai apartine doar Lisabonei si Portugaliei. Fado-ul, ca si gastronomia franceza sunt acum ale tuturor, isi justifica cele doua institute alegerea.
Programul Institutului Francez va fi completat de atelierele “Povesti si masti” si “Espace Cours de langue”, concertul “Cercuri… de la Chopin la Liszt”, sustinut de pianistul Nicolae Dumitru, programul “Caragiale l’éternel”, care cuprinde fragmente din piesele “O noapte furtunoasa”, “Conu Leonida fata cu reactiunea” si “O scrisoare pierduta”, un concert Maria Raducanu.
De asemenea, cu ocazia Noptii Institutelor Culturale, Institutul Francez va prezenta, la Cinema “Elvira Popescu”, o selectie de scurtmetraje obtinute prin amabilitatea Festivalului European de Scurtmetraj de la Brest si un program de filme de animatie, grupate sub genericul “Ah ! L’Amour…” si care include scurtmetraje ale unor animatori celebri Ducki Tomek (Ungaria), Jérémy Clapin (Franta), Arnaud Demuynck (Belgia) sau Bruno Collet (Franta).
Pe durata intregii seri, vizitatorii Institutului Francez vor putea sa vada si o instalatie Pif, realizata de Dan Perjovschi pentru expozitia “Pif in Romania, erou al Epocii de aur (IFB)”, vor putea sa incerce delicatese franceze si specialitati portugheze si sa deguste vin.
Pe de alta parte, programul Institutului Cervantes celebreaza deopotriva Noaptea Alba a Institutelor Culturale si Ziua Limbii Spaniole – El Día E – la Fiesta de todos los que hablamos español. Pe toata durata evenimentului, vizitatorii vor putea scrie carti postale ilustrate cu poemele lui Nicanor Parra, pe care Instituto Cervantes le va expedia prin posta in data de 23 iunie. De asemenea, vizitatorii vor primi un numar pentru tragerea la sorti a 10 premii oferite la miezul noptii.
Vizitatorii Institutului Cervantes vor putea sa ia parte si la “Agua y Pozo”, un concert de flamenco cu Pilar Díaz Romero si Tiberiu Gogoanta, dar si la “Tortilla de scurtmetraje spaniole, subtitrate in limba engleza”, un program care va include pelicule precum “Striptease”, regia Juan Carlevaris, “Dulce”, regia Iván Ruiz Flores, “Interés Variable”, regia Felipe Pardo etc.
Pe de alta parte, la editia din acest an a Noptii Institutelor Culturale, British Council ii invita pe vizitatori la o seara activa dedicata Jocurilor Olimpice 2012 si un program “care ii va mentine in forma”, ce cuprinde: Olimpiada de boardgames (va testa atentia la detalii, cunostintele si abilitatile strategice in cele patru runde ale competitiei, iar castigatorii vor fi recompensati cu premii tematice), Triatlonul @British (in loc de inot, ciclism si alergare, cei interesati vor fi provocati la trei probe inedite si culturale), un meci demonstrativ de dezbateri etc. Totodata, seara va continua cu proiectii de filme despre sport si Londra, din colectia British Council, productii realizate intre 1940 si 1950.
Centrul Cultural al Ungariei se va mobiliza pentru Noaptea Institutelor Culturale impreuna cu Forumul Cultural Austriac si Goethe-Institut. Astfel, vizitatorii Centrului Cultural al Ungariei vor putea sa ia parte, de la ora 18.00, la “Re-buttoned: Hungarian is in Fashion!”, o expozitie de moda si design. In 2011, in Ungaria s-a lansat un concurs de fashion design a carui initiativa era popularizarea si aplicarea elementelor traditionale unguresti in designul contemporan. Design Terminal din Budapesta porneste cu aceasta colectie intr-o calatorie in Europa, prima oprire fiind in Bucuresti.
De la ora 22.00, programul Centrului Cultural al Ungariei va continua cu dansuri populare maghiare, iar de la ora 24.00 vizitatorii se vor putea bucura de “Midnight gulas!”.
Forumul Cultural Austriac va sarbatori Noaptea Institutelor Culturale la sediul Centrului Cultural al Ungariei din Bucuresti, unde de la ora 00.30 va fi proiectat filmul “Rapirea neintentionata a doamnei Elfriede Ott”, in regia lui Andreas Prochaska. In anul 2011, pelicula a fost distinsa in Austria de trei ori, pentru cel mai bun scenariu, cea mai buna muzica si cel mai bun film.
Programul Goethe-Institut de la Centrul Cultural al Republicii Ungare va cuprinde, de la ora 20.00, proiectul “Vaca Rosmarie” de Andri Beyeler, regia Theo Herghelegiu, muzica Edi Jighirgiu – lectura scenica si “cantari bestiale”, si, de la ora 00.30, proiectia filmului “Das Leben der Anderen/ Viata celorlalti”, in regia lui Florian Henckel von Donnersmark.
La Centrul Ceh, intr-o singura noapte din an vor fi lasate la o parte arta pretentioasa, subiectele serioase si va fi pregatit, in schimb, un mix de cultura pop. Cei care vor vizita Centrul Ceh in Noaptea Institutelor pot alege intre un meci de fotbal transmis live, hochei de masa si baschet, versiunea completa a serialului “Arabela”, o istorie a trailerului si le vor putea savura impreuna cu cea mai populara bautura a Cehiei, berea. Pe deasupra, cativa artisti cehi vor interveni in spatiul cladirii, facandu-l de nerecunoscut.
La Centrul Cultural Turc Yunus Emre, vizitatorii vor putea sa ia parte la o lectie demonstrativa de limba turca pentru incepatori, dar si la ateliere de creatie artistica – ebru (pictura pe apa), tir cu arcul traditional turcesc, arta TEZHIP (aurirea), HÜSNÜHAT (caligrafia otomana) si modelarea sticlei (pipe de suflat). De asemenea, cei interesati vor putea sa asculte recital de baglama (instrument cu trei corzi) si vor putea sa deguste produse culinare turcesti.
Totodata, Institutul Polonez din Bucuresti si Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti vor sarbatori Noaptea Institutelor Culturale la Clubul Green Hours, unde isi asteapta invitatii sa petreaca o noapte de neuitat, in atmosfera Campionatului European de Fotbal 2012. Programul va include o serie de ateliere pentru copii si parinti, un concert Dagadana (un trio polono-ucrainean, care imbina diferite genuri muzicale), si proiectii ale unor filme, printre care “Arta libertatii/ Sztuka wolno?ci”, regia Wojciech S?ota, Marek K?osowicz.
Pentru deplasarea intre centrele in care au loc evenimente, pasionatii de cultura vor avea la dispozitie o cursa speciala RATB.
Programul complet al Noptii Institutelor Culturale 2012 poate fi consultat pe site-ul www.icr.ro.
Noaptea Institutelor Culturale a crescut cu fiecare an atat ca numar de organizatori, ca numar de evenimente, cat si ca numar de participanti, fiind unul dintre cele mai vizibile si apreciate evenimente din Bucuresti.
In 2011, in Noaptea de Sanziene, mai mult de 50 de evenimente s-au derulat timp de peste 14 ore in opt locuri din Bucuresti, cu ocazia Noptii Institutelor Culturale. Consumatorii de cultura, chiar si nocturna, s-au putut bucura de filme, expozitii de fotografie sau instalatie video, lansari de carte, lecturi publice, concerte felurite, teatru, jocuri de societate, concursuri si delicioase surprize gastronomice.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.