fbpx

Pasărea Măiastră, un spectacol grandios dedicat Mariei Tănase, în anul Centenarului Românesc

de

Spectacolul Pasărea Măiastră, prezentat pe 9 octombrie 2018 la Palatul Bragadiru – un show grandios susținut de Secretariatul General al Guvernul și realizat de Asociația Humaniterra – s-a înscris în seria evenimentelor dedicate centenarului prin evocarea unor mari personalități românești. De data aceasta, personalitatea omagiată a fost legendara artistă Maria Tănase, cea care a fost supranumită, prin vorbele lui Nicolae Iorga, Pasărea Măiastră a cântecului românesc.

Fotografii de Paul Buciuta

“Te felicit din inimă, domnișoară cântăreață! Ești o adevărată pasăre măiastră care știe să zică cântecele noastre cum până la vârsta mea de aproape 70 de ani nu am auzit pe nimeni” i s-a adresat Nicolae Iorga Mariei Tănase, așa cum prezentatoarea frumoasă, elegantă și inspirată a spectacolului, actrița Manuela Hărăbor, a reamintit publicului, într-o evocare valoroasă.

Pe scenă au urcat pe rând artiști reprezentativi ai scenei românești.

Benone Sinulescu, artist versatil, cu o carieră de peste 60 de ani, a fost, de mai multe ori, coleg de scenă și de ansamblu cu marea Maria Tănase, pe care a cunoscut-o, a admirat-o și a iubit-o. Îndrăgostit de muzică din copilărie, după ce a cântat în corul școlii și al bisericii din localitatea natală, Siriu, județul Buzău, a urmat cursurile Școlii Speciale de Muzică din București și a început o carieră de excepție, presărată cu zeci și zeci de albume, cu grandioase concerte susținute în fața a mii de oameni, cu premii, distincții și o uimitoare putere de a ține pasul cu vremurile și de a fi, întotdeauna, iubit de publicul de toate vârstele, din toate epocile străbătute. Marți seară, pe scena de la palatul Bragadiru, Benone Sinulescu, acompaniat de Adrian Naidin și bandul său, a emoționat încă o dată spectatorii cu cântecele sale și a făcut invitații să cânte împreună cu el balada Radu mamii, Radule!.

Maria Răducanu, reprezentantă marcantă a ethno-jazz-ului românesc, a cărei voce adâncă și splendidă a fost comparată adesea cu vocea Mariei Tănase, a urcat și ea pe scenă dăruind publicului momente de mare intensitate artistică, iar ultimul recital i-a aparținut lui Grigore Leșe, artistul ale cărui cântece, adesea culese de sine însuși în lungi scotociri artistice prin satele și cătunele țării, sunt cea mai bună expresie a valorii tradițiilor românești. Cu toții au fost acompaniați de talentatul Adrian Naidin, violoncelul său fermecat devenit pentru el nu doar carte de vizită, ci și bucată de suflet, și colegii săi de trupă, Eugen Amarandei, Sorin Zlat și Gabriel Bălașa.

Două momente coregrafice realizate de Roxana Colceag au adus în fața spectatorilor cântece ale Mariei Tănase reașezate în coregrafii moderne, interpretate de balerine ale Operei Naționale Române, iar momentul de maximă intensitate al serii a fost splendida prezentare de modă a Lizei Panait.

Creatoarea de modă care, de peste 30 de ani, uimește și cucerește publicul cu colecțiile sale în care valorifică, cu originalitate, filonul creației și valorile etnice ale portului popular autohton, transpunându-le în creații singulare, inimitabile, a prezentat una dintre cele mai complexe și mai frumoase colecții ale sale de până acum.

Proiectul artistic Rădăcini al creatoarei de modă Liza Panait, un proiect dedicat centenarului românesc, a adus în fața publicului, de-a lungul ultimului an, mai întâi superba colecție Kumbaya, menită să transfigureze în forme, culori și nuanțe frumusețea celor cinci continente ale Pământului generos pe care îl locuim. A venit apoi la rând cea de-a doua colecție a proiectului Rădăcini, Insieme, o transpunere artistică a dorinței noastre de a trăi într-o Europă unită și primitoare. Pasărea Măiastră, cea de-a treia parte a proiectului Rădăcini creat de Liza Panait, a dăruit spectatorilor o defilare a unor ținute cu linii puternice și culori bogate în energie, o împletire de mesaje ale demnității și eleganței absolute, o dovadă că frumusețea tradițiilor românești oferă infinite posibilități de aducere în contemporaneitate, de transpunere în bucuria de fiecare zi și de reașezare durabilă în sufletele celor care mai simt mândria de a fi român.

Mireasa colecției a fost întruchipată de tânăra Diana Andreea Enache, fiică a cântărețului Adrian Enache, care, având un stiling retro, în stilul Mariei Tănase, a îmbrăcat o rochie cu o istorie specială, o rochie veche, recondiționată și brodată de Liza Panait pentru a fi readusă la frumusețea de azi a noii sale colecții, Pasărea Măiastră.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.