fbpx

Pianista Mihaela Ursuleasa a murit la varsta de 33 de ani

de

Pianista Mihaela Ursuleasa, in varsta de 33 de ani, a fost gasita moarta in apartamentul sau din Viena, a declarat agenta sa Andreea Butucariu pentru site-ul artsjournal.com.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

UPDATE: Politia austriaca exclude ipoteza de sinucidere sau crima in cazul decesului pianistei romane Mihaela Ursuleasa, indicand drept cauza probabila o “hemoragie cerebrala”, informeaza wien.orf.at.
Pianista Mihaela Ursuleasa a fost gasita decedata in apartamentul ei din Viena, joi, de catre impresara artistei, Andreea Butucariu.
Potrivit poliiei austriece, cauza decesului poate fi “o hemoragie cerebrala” sau “o cazatura fatala”. Totodata, a fost indicata drept cauza a mortii o rupere a unui anevrism cerebral, in presa germana citata de AFP.

Mihaela Ursuleasa trebuia sa sustina doua concerte la Bucuresti cu Orchestra Nationala de Tineret care au fost anulate din cauza starii de sanatate a artistei.
O declaratie completa urmeaza sa fie publicata vineri dimineata.
Vestea mortii pianistei s-a raspandit joi pe Facebook, anuntul initial fiind facut de Paavo Jarvi, un colaborator al artistei, potrivit Gandul.
Nascuta la Brasov, in 1978, Mihaela Ursuleasa a studiat opt ani la Conservatorul din Viena pe care l-a absolvit cu Magna cum Laudae.
Fiica unui lautar de etnie roma, Mihaela Ursuleasa a fost un talent precoce. La varsta de cinci ani aceasta a inceput sa cante la pian, descifrand partiturile cu ajutorul tatalui sau.
La varsta de 13 ani, artista a primit o bursa de studii la Viena oferita de celebrul dirijor Claudio Abbado dupa ce aceasta castigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia..
In 1999 a castigat marele premiu la una dintre cele mai prestigioase competitii internationale “Clara Haskil” in Elvetia.
Stabilita la Viena, Mihaela Ursuleasa era mama unei fetite, Stefania.

A ridicat pianista, dar aproape a distrus eul, omul din mine

“Prima mea profesoara, doamna Stela Dragulin de la Brasov, mi-a dat ocazia unei fantastice experiente de scena, de concert. In schimb insa, mi-a asfixiat personalitatea, a ridicat pianista, dar aproape a distrus eul, omul din mine. Iata greseli care ar trebui evitate, caci pot avea efecte distrugatoare pentru intreaga viata, pentru intreaga cariera viitoare a copilului. Un copil nu trebuie sa fie fortat, nu trebuie sa fie exploatat si impins mereu si mereu inainte, cu orice pret, pentru reusita si glorie. Unui copil talentat un profesor bun ii dezvolta si ii sustine pasiunea pentru muzica si intelegerea pentru arta sunetelor. Caci acel copil va deveni artistul care, obligatoriu, va trebui sa se descurce mai tarziu singur in viata.” declara Mihaela Ursuleasa intr-un interviu pentru Observatorul cultural.

Cristian Mandeal: Cred ca se va incerca organizarea unei chete pentru inmormantarea Mihaelei Ursuleasa

Dirijorul Cristian Mandeal a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ca probabil se va organiza o cheta internationala de catre artisti pentru inmormantarea Mihaelei Ursuleasa, care locuia la Viena cu fiica si mama ei, aceasta din urma neavand niciun mijloc de a-si castiga traiul.
Cristian Mandeal este directorul Orchestrei Nationale de Tineret cu care pianista Mihaela Ursuleasa, care a murit joi, la Viena, la varsta 33 de ani, ar fi urmat sa concerteze, ca solista, la Sinaia si Bucuresti, la inceputul saptamanii, si la Berlin, sambata.
Pianista nu a mai aparut la repetitiile de la Sinaia, din cauza unor probleme de sanatate, a spus Mandeal.
Dirijorul a mai precizat ca se va organiza, probabil, o cheta internationala, mama si fiica artistei, cu care aceasta locuia timp de peste 15 ani la Viena, neavand niciun mijloc de existenta. Totodata, nici artista, nici mama ei nu au un loc de veci.
Despre Mihaela Ursuleasa ca pianista, Mandeal a spus ca nu poate gasi alt cuvand decat “genialoida”.
“Facuse deja o cariera singura-singurica – o romancuta de la Brasov care a ajuns la Viena. Toata lumea pianistica stia de ea si a ajuns aici prin fortele proprii. Era o mare pianista”, a spus Mandeal.

Colegii Mihaelei Ursuleasa isi exprima tristetea profunda fata de moartea subita a pianistei

Colegii Mihaelei Ursuleasa, de la European Artistic Services – EAS Musikmanagement GmbH din Berlin, isi exprima “tristetea profunda” fata de “moartea subita” a pianistei, precizand ca gandurile lor sunt alaturi de fiica si mama artistei romane, potrivit unui anunt postat pe site-ul ursuleasa.com.
“Ne exprimam tristetea profunda fata de moartea ei subita. Gandurile noastre sunt alaturi de fiica ei si de mama ei”, se spune in anuntul postat pe site-ul ursuleasa.com si semnat de echipa EAS Musikmanagement, din care pianista Mihaela Ursuleasa facea parte.
Pianista romana Mihaela Ursuleasa a fost gasita decedata in apartamentul ei din Viena, pe 2 august, la varsta de numai 33 de ani, se mai spune in anuntul de pe site-ul dedicat artistei.
“Am pierdut nu numai o persoana minunata, ci si pe unul dintre cei mai mari artisti pe care lumea noastra muzicala internationala i-a cunoscut”, mai afirma colegii pianistei romane.
Potrivit anuntului, pe site-ul ursuleasa.com vor fi disponibile in curand informatii legate de un cont in care se vor putea face donatii.
Din echipa EAS Musikmanagement fac parte pianistele Elisabeth Leonskaja, Polina Leschenko, Plamena Mangova, pianistul Alfredo Perl, violonistele Vilde Frang si Natalia Prishepenko, dar si Doric String Quartet, St. Lawrence String Quartet si altii.

Mihaela Ursuleasa  avea programate numeroase concerte in acest an, respectiv pe 18 si 19 august la Eisenstadt, Germania, pe 29 august la Varsovia, Polonia. Acestora li se adauga un turneu pe care pianista romana il avea programat in mai multe orase din Brazilia, intre 29 septembrie si 9 octombrie. De asemenea, Mihaela Ursuleasa avea programate concerte si pe 19 octombrie la Mainz, Germania, pe 24 octombrie la Berna, Elvetia, pe 12 noiembrie la München, Germania, pe 13 decembrie la Amsterdam, Olanda, si pe 16 decembrie Kempen, Germania, potrivit site-ului EAS Musikmanagement.
Mihaela Ursuleasa a avut sansa, la varsta de 13 ani, sa fie ascultata de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-si construi intreaga pregatire muzicala printr-o bursa de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost castigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competitii internationale, “Clara Haskil”, din Elvetia – in 1999. Au urmat aparitii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg si München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.
Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alaturi de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda si orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varsovia, Berlin. A avut aparitii incununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.
Printre dirijorii cu care a colaborat se numara maestri de seama ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner si Dennis Russel Davies.
De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus in ciclul “Pianisti ai anului 2001”) sau debutul londonez, in martie 2002, in Seria Internationala de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut in Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitatii pentru anul 2006 – recitaluri si concert cu Orchestra Simfonica din Montreal.
Partenera rafinata in muzica de camera, Mihaela Ursuleasa a aparut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, indeosebi alaturi de violonista Patricia Kopacinskaia.
In anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa ca este “un fel de Beethoven”.
Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat doua albume, in 2010, “Piano & Forte” (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), si in 2011, “Romanian Rhapsody” (“Rapsodia Romana nr. 1” a lui George Enescu, “Suita pentru pian” a lui Paul Constantinescu, doua dansuri populare romanesti de Béla Bartók si trei piese de Franz Schubert).

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.