fbpx

Posibilul plagiat al lui Victor Ponta, in discutia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare

de

Posibilul plagiat al lui Victor Ponta va fi analizat, vineri, in sedinta Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, desi joi Consiliul General in actuala formula a fost desfiintat printr-un ordin al ministrului Educatiei – informeaza Mediafax.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Membrii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au fost convocati la sedinta, vineri, desi printr-un ordin de ministru emis joi a fost desfiintat Consiliul General, dupa ce conducerea nu a prezentat ministrului Educatiei raportul de activitate solicitat.
Ministrul interimar al Educatiei a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca printr-o adresa trimisa in 21 iunie Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii sa comunice in scris, pana in 28 iunie, raportul privind resursa umana pentru activitatile didactice si de cercetare din invatamantul superior, in baza unor indicatori specifici si numarul controalelor efectuate in universitati privind modul de desfasurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare, numarul sesizarilor primite si analizate, pozitia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numarul tezelor de doctorat analizate.

Mircea Miclea: “Eu am vazut lucrarea, din punctul meu de vedere este plagiat”

Intrucat pana joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiintat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusa marirea componentei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar acestia sa fie reprezentanti de la toate universitatile, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Liviu Pop.
Ministrul Educatiei a mai spus ca va trimite adrese la toate universitatile iar miercuri sau joi asteapta ca acestea sa faca propuneri pentru noii membri ai Consiliului General al CNATDCU.
Intrebat daca sedinta Consiliului General al CNATDCU mai poate avea loc in actuala componenta, avand in vedere Ordinul de ministru emis joi, Liviu Pop a spus ca nu comenteaza acest aspect.
Ordinul de ministru nu a fost publicat pana vineri dimineata in Monitorul Oficial.
Mircea Miclea: Din punctul meu de vedere, lucrarea lui Ponta este un plagiat
Profesorul Mircea Miclea, membru in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat pentru MEDIAFAX ca subiectul privind plagiatul lui Victor Ponta figura pe ordinea de zi a Consiliului General, intrucat aceasta institutie se ocupa tocmai cu atestarea diplomelor si nu isi poate permite sa se decredibilizeze.
“Comisia a hotarat ca al doilea punct pe ordinea de zi sa fie legat de posibilul plagiat al lui Victor Ponta. Mai mult decat atat, am cerut ca fiecare membru, ca fiecare persoana care participa la aceasta sedinta sa depuna o declaratie in scris legata de punctul sau de vedere, iar in final sa se voteze decizia luata. Mi se pare corect sa ne asuma punctul de vedere. Eu am vazut lucrarea, din punctul meu de vedere este plagiat”, a spus profesorul Mircea Miclea.
El a adaugat ca primul punct al ordinii de zi a sedintei viza raportul institutiei cerut de catre ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.
“Raportul este gata, dar nu a putut fi semnat de catre presedinte, acad. prof. dr. Marius Andruh, intrucat acesta nu era in tara. El a vorbit cu domnul ministru la telefon si i-a spus ca se intoarce joi noapte in Capitala, iar astazi (vineri – n.r.) ii va fi inmanat raportul”, a precizat Mircea Miclea.
Mihai Lucan, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca si membru in Consiliul General al CNATDCU, a declarat pentru MEDIAFAX ca a primit o convocare pentru sedinta de vineri, dar a precizat ca nu va putea participa.
“M-au convocat sa particip vineri dimineata, pe la ora 9.00, la sedinta Consiliului, dar eu nu voi putea sa merg. Nu mi s-a spus nici ordinea de zi a sedintei respective. Am vazut ca a fost emis un ordin privind anularea ordinului ministrului si nu stiu daca in aceste conditii se mai tine sau nu sedinta. Ce este sigur este ca eu am ramas in Cluj. Oricum nu prea eram un membru foarte activ al acestui consiliu”, a spus Lucan.
Prin adresa ministrului Educatiei a fost solicitata pozitia conducerii CNATDCU referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, aprobate prin ordin de ministru pentru doctoranzii cu sustinere financiara din fonduri structurale, care sunt in faza finala de redactare a tezei, dar care nu au avut specificate, in contractul incheiat la intrarea in scoala doctorala, noile criterii de evaluare.
Liviu Pop a mai cerut conducerii CNATDCU numarul sesizarilor primite si analizate – pe domenii – privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.
“La acest punct, va rugam sa cuprindeti si propunerile de masuri facute catre minister, in conformitate cu art. 27 din O.M.E.C.T.S. nr. 3.504/12.03.2012 privind aprobarea Regulamentului de functionare a CNATDCU, in vederea validarii tezelor de doctorat”, se arata in adresa ministrului Educatiei.
Numarul atestatelor de abilitare acordate din totalul tezelor de abilitare evaluate, numarul tezelor de doctorat invalidate – pe domenii – mentionand principalele abateri de la standardele de calitate, numarul tezelor de doctorat analizate – pe domenii – de la data intrarii in drepturi a noilor reglementari (9 februarie 2011), din care, numarul deciziilor de validare acordate atat dupa vechile criterii, cat si dupa cele actuale, datele la care au avut loc sedintele Consiliului general al CNATDCU din perioada 09.02.2011 – 31.05.2012 si listele de prezenta, propuneri pentru actiunile necesare imbunatatirii activitatii CNATDCU, rezultate ca urmare a monitorizarii si a controalelor mentionate anterior, sunt ale solicitari din aresa ministrului Educatiei.
Presedintele Consiliului General al CNATDCU este Marius Andruh, de la Universitatea Bucuresti, iar vicepresedinti sunt Dorel Banabic – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Lucian Pintilie – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM Bucuresti, Lazar Vlasceanu – Universitatea din Bucuresti.
Membrii in Consiliul General al CNATDCU sunt Viorel Barbu, de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, Dragos Mihael Ciuparu – Universitatea “Petrol – Gaze” din Ploiesti, Mircea Dumitru – Universitatea din Bucuresti, Ionel Haiduc – Academia Romana, Mihai Lucan – Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Liviu Marsavina – Universitatea “Politehnica” din Timisoara, Mircea Miclea – Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Cristian Oara – Universitatea “Politehnica” din Bucuresti, Octavian Popescu – Institutul de Biologie Bucuresti si Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Marian Preda – Universitatea din Bucuresti, Bogdan C. Simionescu – Institutul “Petru Poni” de Chimie Macromoleculara, Iasi, Carmen Socaciu – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Rodica Zafiu – Universitatea din Bucuresti, Ioan Aurel Pop – Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si Centrul de Studii Transilvane al Academiei Romane.
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.
El afirma ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.
Premierul Victor Ponta a transmis Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) o adresa prin care solicita sa ii fie analizata teza de doctorat sustinuta in 2003, in contextul acuzatiilor lansate in ultimele zile in spatiul public.
Solicitarea a fost inregistrata si transmisa spre solutionare catre Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii.
Premierul Victor Ponta afirma, intr-un interviu acordat publicatiei “El Pais”, ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se “va retrage”, raspunzand afirmativ la intrebarea daca va demisiona in acest caz.
El spune ca aceasta problema a aparut ca urmare a conflictului existent intre el si presedinte pe tema prezentei la Consiliul European.
“Am inceput teza in 1999 si, de atunci, am fost ministru in guverne diferite, vicepresedinte al Parlamentului si sunt liderul partidului de doi ani. Am respectat toate regulile existente in Romania. Am cerut Comisiei de etica din cadrul Ministerului Educatiei sa verifice lucrarea mea si sunt convins ca se va demonstra ca nu sunt vinovat de plagiat. Din pacate, este vorba de un atac politic din partea presedintelui, dupa ce mi-am anuntat dreptul de a fi prezent la Bruxelles”, spune Ponta.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.