fbpx

Primele impresii ale celor 17 refugiati sirieni ajunsi la Galati

de

Cei 17 refugiati care au ajuns intr-un centru special din Galati incearca sa se adapteze vietii din Romania, departe de razboiul cumplit din Siria. Copiii au primit jucarii, au locuri de joaca si, impreuna cu adultii, iau lectii de limba romana. Cei mari au acces la terenuri de sport, sala de fitness, acces sau acces la internet. Desi urmareau sa ajunga in Germnia, cei 17 refugiati sustin ca s-au simtit bine primiti in Romania.

In urma cu aproximativ o luna, la Galati a ajuns primul grup de refugiati sirieni. Este vorba despre 17 persoane, dintre care o familie cu doi copii gemeni, in varsta de patru ani. Acestia sustin ca au gasit in Romania caldura sufleteasca, un lucru care le-a lipsit in Siria. Copii lor au primit jucarii, carti de colorat si autoritatile romane fac eforturi sa-i ajute sa se adapteze vietii din Romania.

„In prima zi cand am ajuns, am mers intr-un market si o femeie le-a dat acolo copiilor cate o lamaie, iar o alta persoana le-a dat cate un ban la fiecare copil”, adeclarat pentru Digi 24 Khaerie Mohamed, mama celor doi gemeni. Personalul de la centrul special din Galati are grija sa le faca celor 17 refugiati viata cat mai usoara, pentru a se adapta cat mai repede la conditiile de la noi: „Au jucarii, la masa pot desena, pot picta, avem si carţi, pot citi, e un fel de acomodare, daca vreti si cu invatarea limbii romane”, a explicat Dorel Hurduc, director adjunct al centrului de refugiati din Galaţi.

Familia cu cei doi copii gemeni au trecut prin momente cumplite, inainte de a ajunge in Romania. Cei patru au plecat din Siria prin Liban, au trecut prin Turcia si de acolo, in Grecia. Au stat noua zile in arest in Turcia, iar vaportul care i-a dus pe taram elen era sa se scufunde in Marea Egee. Un drum cumplit, care i-a costat 9.000 de euro. Totul pentru ca ei si copiii lor sa traiasca departe de teroarea razboiului din Siria, pentru a duce o viata normala, in care copiii lor sa se bucure de jucarii fara teama de a fi loviti de vreun obuz si pentru a primi o educatie civilizata: “In Siria, totul s-a schimbat. Oricand poate sa vina o bomba sau o racheta asupra noastra”, a marturisit Aboaisa Mohamed pentru Digi 24.

Cei 17 refugiati au intrat in programul de adaptare si peste trei luni vor primi acte de identitate: “Solicitantii de azil beneficiaza de o suma de 16 lei pe zi in care intra si procurarea de hrana”, a declarat Dorinel Geru, comisar şef la Poliţie si directorul centrului de refugiati Galati.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tag-uri:
· · · ·

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.