fbpx

Printre oglinzi – de Manu Pencea

de

De când lumea și pământul, cea mai mare cantitate de cerneală nu a curs pentru contracte, pacturi sau acorduri, ci pentru iubire. Las și eu să curgă o picătură de cerneală pentru marea mea dragoste, așa cum am iubit-o, fericit-o, plâns-o, priceput-o.

Fotografie de Vasile Arcanu

OGLINDA

Îți trebuie ani ca să iubești un bărbat și să îl pierzi într-o clipă, iar un copil, îți trebuie doar o secundă să îl iubești și nu-l mai pierzi niciodată.

Într-o zi de iunie, mi-am luat viața în mâini, o desagă de rafie cu miros de leuștean, și am am scuturat-o nervos ca să-mi număr nu-urile și da-urile, până am ajuns la fundul sacului. Am bocit ca o zuză până când mi-a zâmbit lumina prin pânza sacului golit. Lumina se chema Copil. Iubești părinte, soț sau frate și apare, Copilul care, fără să zică nimic, dar nimic, te învață totul despre iubire. Numai că atunci când vine copilul, poate veni și divorțul. Bărbatul iubește la o femeie vunerabilitatea, sensibilitatea, neajutorarea cochetă, minunat stângace, pe scurt, Oglinda bărbăției lui eroice și plenipotențiale. Ca să zic așa, dacă, într-o zi, își lasă femeia la ușa maternității în stadiul de muscă și o ia de acolo, în trei zile, leoaică, zarurile sunt aruncate. De la Da-ul claxonat la preot, la Da-ul șoptit la judecător, nu este decât aceeași biblie.

OGLINJOARE COLORATE

Copilul crește, și după niște ani, se zice că este oglinda educației de acasă. Și, dacă nu e doar așa?! Niște minute efervescente dintr-o seară, cu efect de domino, îmi spun altceva. Și, e un exemplu, absolut la întâmplare. 1. Lea a plecat să schimbe borcanul de ciocolată expirată. Eu am plecat cu bonul dupa Lea. Ina a plecat cu cheia dupa mine. Cățelul Happy a plecat după Ina. 2. Lea a schimbat borcanul de ciocolată. Eu am semnat un proces verbal vânzătoarei. Ina a pierdut cheia casei. Lea citea eticheta de pe borcan. Ina a căutat cheia în iarbă și a și găsit-o. 3. Happy s-a smuls din lesă dupa un câine de trei ori mai mare ca el. Telefonul meu a zburat cu lesa, s-a zdrobit de pământ și a-nceput să sune. Vorbele amicei îmi curgeau în ureche mai încet ca cioburile. 4. Am format la interfon parola mea de telefon. Am ajuns, totuși, în casă. Happy s-a așezat sub masă, cu vezica fericită. Lea a băgat lingura în borcanul de ciocolată…

Și mă întorc la punctul Zero: Un copil poate fi nu doar oglinda educației, ci și fibra genetică a omului pe care l-ai iubit. Un copil este un miracol. Și dacă ai doi copii asemeni omului tău, ai dublul copilăriei lui, așa cum nici mama lui nu a avut. Mama lui, pentru care el este miracolul. Mama lui, care a fost, odată, miracolul altei mame. Altă mamă, care…

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Dosar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.