fbpx

Prof. Nicolae Hancu – Despre alimente prietenoase si placeri sanatoase

de

Profesorul Nicolae Hancu, membru al Academiei Romane de Stiinte Medicale si seful catedrei de diabet, boli de nutritie si metabolism al Universitatii Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca este formatorul scolii de nutritionisti din tara noastra, autoritatea la care se refera, cu recunostinta, toti marii medici ai specialitatii Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din tara noastra.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Nastase Buciuta: Sunt tot mai multe controverse legate de mancare, oamenii se cearta pe Facebook… In loc sa fie un subiect in jurul caruia sa ne adunam cu totii, asa cum ne adunam in jurul mesei, am ajuns sa fim impartiti in tot felul de tabere.
Prof. NICOLAE HANCU: Fara indoiala ca alimentatia este factorul care influenteaza cel mai mult starea noastra de sanatate. Ea este o componenta esentiala a stilului de viata, care, alaturi de celelalte componente (miscare, somn, gandire pozitiva, consum de alcool, fumat, droguri), determina stilul de viata. Atunci cand alimentatia si stilul de viata sunt inadecvate, apar problemele de sanatate. Din pacate, nutritia nu este abordata doar de nutritionisti adevarati, de profesionisti. Din motive pe care nu le inteleg in totalitate, in ea s-au infiltrat fel de fel de persoane carora eu le spun pseudo-nutritionisti.  Acestia nu sunt medici, nu au o pregatire corespunzatoare. Daca au diploma care n-are nicio tangenta cu dreptul de a practica medicina si de aici se nasc fel de fel de idei carora, din pacate, populatia noastra naiva, credula, le cade victima. Media este la randul ei extrem de atrasa de idei de tipul „raw-vegan” si asa mai departe, si de aici se naste acea tabara a nutritiei oarecum exotice, extravagante, care n-are nicio legatura cu nevoile reale ale organismului uman. Populatia trebuie sa fie educata in spiritul unei culturi nutritionale populationale. Aceasta educatie trebuie sa o faca nutritionistii de profesie, chiar varfurile nutritionistilor de profesie, ceea ce noi facem deja sub egida Academiei Romane, sub diferite forme, de exemplu, sub forma unor abecedare, „Abecedar de Nutritie” sau „Abecedar de Obezitate”, care explica bazele nutritiei in mod simplu, concret, aplicabil. Vom avea si „Abecedarul stilului de viata” anul acesta. Populatia trebuie sa invete de aici sa se hraneasca adecvat, pentru a metine o greutate corporala optima si sa transmita generatiei tinere principiile unei vieti sanatoase.

Marea Dragoste – Tango: Se mai informeaza oamenii din carti?…
Prof. NICOLAE HANCU: Din pacate, la un pol opus fata de cartile din care omul ar trebui sa invete, se situeaza o alta sursa de informatie care este internetul. Internetul ca atare ar trebui sa fie o sursa de noutati, de stiri, dar domeniul nutritiei este plin de informatii nevalidate prin evidente stiintifice. Acestea sunt preluate de catre populatie intr-un mod necontrolat si chiar periculos. Omul navigheaza, internautii cauta informatii legate de nutritie pentru ca este, intr-adevar, un capitol extrem de important pentru viata noastra si descopera ca un anumit fruct sau o planta ar avea calitati extraordinare. S-a ajuns atat de departe, incat aflam de pe internet despre anumite alimente care ar facilita lupta contra cancerului, despre care se spune ca ar preveni accidentele de inima sau accidentele vasculare cerebrale ori, mai nou, ca ele ar vindeca diabetul sau ar produce o scadere rapida in greutate. Toate aceste lucruri sunt profund daunatoare pentru cei care le lectureaza. Atunci cand latura comerciala a nutritiei prevaleaza asupra laturii stiintifice, se ajunge in aceasta situatie. Ii avertizez pe romani sa nu faca „experimente” cu propria lor sanatate, iar atunci cand au nevoie de ajutor, sa il caute la specialisti, sau cel putin in surse stiintifice validate, de incredere.

Marea Dragoste – Tango: Toti spun ca aceia care duc o viata sanatoasa ca sunt, totusi, mai aparati de boli decat ceilalti, ca stramosii, bunicii nostri mancau hrana din gradina lor, cu mai putini aditivi, hrana mai curata si au avut mai putine boli decat avem noi. Nu e in continuare valabil faptul ca, daca mancam hrana cat mai apropiata de natura, ne ferim de multe boli?
Prof. NICOLAE HANCU: Ce spuneti dumneavoastra este perfect adevarat.  Alimentatia sanatoasa este exact ce ati spus dumneavoastra, este exact ceea ce noi nutritionistii recomandam, promovam sub forma educatiei nutritionale populationale. Nu exista niciun dubiu ca o astfel de alimentatie sanatoasa previne obezitatea, diabetul, previne bolile cardio-vasculare, previne chiar si cancerul. Prin controlul ponderal prevenim obezitatea, iar obezitatea e in momentul de fata recunoscuta ca factor de risc in aparitia cancerului. La polul opus, se situeaza acele teorii abracadabrante despre care v-am spus: sa mancam raw-vegan, sa mancam disociat etc. Daca populatia ar avea abilitatea de a prelua sfaturile nutritionale care vin numai de la specialisti, atunci nu s-ar mai ajunge la situatia pe care ati descris-o perfect in preambulul discutiei noastre.


Marea Dragoste – Tango:
La faptul ca suntem impartiti in tabere…
Prof. NICOLAE HANCU: De ce ne impartim in mai multe tabere?! Aici este problema. Nutritia este o specialitate a medicinii exact cum este ginecologia, de exemplu. Dar nimeni nu indrazneste sa se amestece peste ginecolog atunci cand el da sfaturi femeilor. Din pacate, in stiinta nutritiei se amesteca toti neavenitii. De ce?! Pentru ca populatia este oarecum mai atrasa de sfaturile care pretind ca produc efecte rapide. O rezolvare rapida este intotdeauna mai usor preluata de populatie decat beneficiile care se obtin prin obiceiuri nu intotdeauna atat de placute. Este mult mai usor sa obtii o placere prin ghiftuiala decat prin cumpatare, prin moderatie. Este mult mai usor sa obtii o placere prin comoditate, sa stai la televizor, cu picioarele pe un taburet, sa mananci cu stanga alune, cu dreapta sa bei bere. Asta este o placere. Cealalta este sa te ridici, sa te duci sa faci sport, sa te hidratezi corespunzator, sa lasi lenea si ghiftuiala deoparte. Am dat doar doua exemple, dar lucrurile pot continua, teoretic, sub forma luptei dintre hedonism si asceza, dintre pasiune si ratiune. Este ceea ce se numeste calea de mijloc, moderatia, care in filosofia aristotelica inseamna eliminarea exceselor si cultivarea armoniei, echilibrului, prin atingerea virtutii. Ea este arma cea mai buna in multiplele lupte pe care omul le duce in razboiul pe care il poarta cu el insusi. Care este razboiul? Daca ma intrebati care este stilul de viata al unui roman, eu va raspund: unii stiu sa traiasca, altii nu. Cei care nu stiu nici macar nu realizeaza acest lucru. Daca stiu, nu reusesc sa-si optimizeze stilul de viata.  Daca decid ca pot sa-l optimizeze, incearca s-o faca. In acel moment incearca sa-si optimizeze stilul de viata, sa manance sanatos, sa se miste, sa doarma sanatos, sa nu fumeze, sa consume alcool cel mult cu moderatie. Acum incepe, de fapt, razboiul cu el insusi, pentru ca omul are tendinta sa fie comod, are tendinta sa manance nesanatos pentru ca placerea imediata este mai usor de obtinut. Diferenta dintre doua si patru pahare de vin este foarte mica si atunci sigur ca excesul de alcool este la el acasa, excesul de sare de asemenea, excesul de dulciuri, teroarea fumatului…

Marea Dragoste – Tango: Teroarea fumatului celor care practica acest viciu, fata de cei care trebuie sa ii suporte…
Prof. NICOLAE HANCU: Exact! Suntem in momentul in care declansam o campanie furibunda impotriva fumatului pasiv sau fumatului second-hand, cum se mai numeste. De ce? Pentru ca fumatul pasiv este tot atat de periculos ca fumatul activ, ca sa nu mai spun de droguri. Se adauga un element deosebit de important, care este activitatea creierului. Dupa o anumita varsta, daca nu exersam corespunzator creierul, ajungem sa-l pierdem. Savanti de renume au spus: „Use It or Lose It!”. Daca nu-l folosesti, il pierzi! Daca nu facem acest lucru, putem fi vigurosi pana la 90 de ani, dar tulburarile de memorie ne afecteaza serios viata. Cu alte cuvinte, e nevoie de exercitiu fizic, dar si de exercitiu mental, de alimentatie sanatoasa, dar si de o miscare sanatoasa, iar acest principiu, al moderatie, noi sa il aplicam la toate componentele stilului de viata. Sunt insa doua componente ale stilului de viata fata de care exista toleranta zero: fumatul si drogurile.

Marea Dragoste – Tango: V-ati referit de mai multe ori la ceva care face parte din viata noastra, a tuturor: la placere, la faptul ca ne cautam placerea in tot ceea ce facem, uneori placerea chiar facila…
NICOLAE HANCU: Pot sa va spun ca mancarea este, intr-adevar, o mare placere a omului. Mancarea este o placere care apare din perioada de sugar si dureaza pana in ultimele clipe de viata. Sunt un om care chiar stimuleaza placerea de a manca, atat timp cat noi o satisfacem in mod fiziologic, adica moderat. Foamea poate fi si ea un moment extrem de placut, atat timp cat iti dai seama ca este moderata, cat ea apare la un moment al zilei anticipat, cand stii ca urmeaza o mancare corespunzatoare, pe care tu o consumi in mod corespunzator, si care iti da o senzatie de satietate, care si ea este foarte placuta. De-aici si pana la abuz, pana la ghiftuiala, este doar un singur pas, pentru ca placerea de a manca produce o alta placere, pentru ca un obicei nesanatos produce un alt obicei nesanatos, deoarece asa este comportamentul omului. Iata cum omul pica victima propriilor lui realizari.  Au aparut feluri noi de mancare, posibilitati noi de a gati. S-a spus, si citez din galeria de maxime ale lui Murphy, ca pentru omenire este mai important un nou fel de mancare decat descoperirea unei noi galaxii. Se dovedeste ca mancarea care il insoteste pe om de mai multe ori pe zi, in toate zilele vietii lui, este un element extrem de important, sursa de sanatate, sursa de boala, sursa de placeri, sursa de neplaceri. Dar omul trebuie sa-si gaseasca echilibrul. Sa eliminam extremele si sa ajungem sa fim in posesia acestei arte a echilibrului. Educatia nutritionala o facem pentru moderatie, dar si cu moderatie. Doamna academician Maya Simionescu spune: „Este interzis sa interzicem!” Cu alte cuvinte, nu spun: nu manca deloc carne de porc, ci nu manca in fiecare zi! Asta inseamna este „interzis sa interzicem”, cu cele doua exceptii: fumatul si drogurile. Dar si aici se poate aplica principiul acesta. Doamna ministru Aurelia Cristea m-a invitat aici, in Cluj, sa tin un speech la o reuniune anti-fumat. Dansa pregateste o lege legata de interzicerea fumatului in spatiile publice. Dar vedeti, nu se interzice fumatul ca atare, pentru ca experienta cu prohibitia alcoolului din Statele Unite a invatat omenirea ca asa ceva nu este posibil. Se cauta calea de mijloc. Este cu totul de neinteles cum politicienii nostri nu voteaza o lege, suntem singurii din zona asta de Europa in care mai functioneaza fumatul in locurile publice. Ei au spus: da, sigur, suntem de acord sa nu se fumeze in localurile publice, cu mici exceptii. Iar aceste exceptii ne-au dus la situatia in care in zona principala a Clujului gasesti o multime de restaurante la care scrie: In acest local se fumeaza. Este si o carte care a aparut, „Fumatul strict permis”. Daca se interzice fumatul in localurile publice, dispare fumatul pasiv.

Marea Dragoste – Tango: Fumatul pasiv este, deci, extrem de nociv…
Prof. NICOLAE HANCU: In urina fumatorului pasiv s-a descoperit o cantitate tot atat de mare de nicotina si alti produsi rezultati din fumat ca la fumatorul activ. Consecintele fumatului la acestia sunt catastrofale. Noi stiam de pericolul fumatului din punct de vedere al bolilor cardio-vasculare si al cancerului de plamani.  Date foarte recente din reviste extrem de scrupuloase vin si spun ca si cancerul mamar la femei este legat de fumat, cancerul de prostata, cancerul de col uterin, si culmea, si la fumatorul pasiv. Un factor de risc pentru aparitia diabetului de tip doi este fumatul pasiv. Acum exista dovezi clare, prin prezenta in urina a nicotinei. Cand stiinta vine si iti demonstreaza un lucru, tu, ca politician, nu faci decat sa aduci un imens rau natiunii, propriului tau popor, amanand o lege. Noi, oamenii de stiinta, ne opunem cat putem acestui lucru. Pana una-alta, putem spune ca este o lipsa totala de onestitate din partea unui fumator sa fumeze in prezenta unui nefumator.

Marea Dragoste – Tango: La intalnirea Activia la care ati prezentat studiul care demonstra ca iaurtul creeaza o stare de bine, pana la urma am vorbit tot despre placere, dar despre placerea sanatoasa, pe care un aliment pe care il putem consuma in fiecare zi, cum este iaurtul, ne poate da nu numai elementele nutritive, ci si placerea, starea de bine. Este adevarat ca anumite alimente ne pot face sa fim mai fericiti?
NICOLAE HANCU: Nu stiu daca un aliment ne face mai fericiti sau nu, dar in mod cert, alimentatia sanatoasa este o sursa de bine. Se sugereaza ca anumite alimente ar fi, de exemplu, afrodisiace, ceea ce, din pacate, este un mit, deoarece femeia senzuala si barbatul inteligent raman, in continuare, cele mai puternice afrodisiace. Legat de alimente, va marturisesc ca eu insumi mi-am corectat anumite obiceiuri alimentare. Daca in copilarie, la Blaj, la bunica mea, consumam numai lapte de bivolita, in urma cu zeci de ani, acum nu mai fac acest lucru, dar as putea sa consum, spre exemplu, multa smantana. Nu fac, insa, nici acest lucru. Nici sarmalele facute de sotia mea si nici ardeii umpluti, care imi plac foarte mult, nu ii mananc cu smantana. Dar daca pun peste ei iaurt, este foarte bine. Deci ne educam sa inlocuim produsele lactate grase cu cele mai putin grase, ca iaurtul clasic. Eu si in curele de slabire recomand Activia cu 3,5% grasime. Nu spun sa mananci iaurt fara grasime, pentru ca eu am nevoie de produse lactate, am nevoie de continutul atat de bine echilibrat al iaurtului, iar daca eu nu ofer si posibilitatea unui gust placut, atunci omul abandoneaza obiceiul sanatos si evadeaza spre alimente necorespunzatoare. Adaug faptul ca nu trebuie sa fii neaparat nutritionist pentru o asemenea alegere, sunt de ajuns bunul simt, spiritul de conservare pe care orice om trebuie sa le aiba. Placerea rezulta din faptul ca, avand spiritul de conservare, stiind ca un anumit aliment este foarte util, el trebuie sa devina automat si placut, mai ales ca la iaurt, fara indoiala, gustul este unul deosebit de bun!

Marea Dragoste – Tango: La toate sortimentele de iaurt?
Prof. NICOLAE HANCU: Sunt unii care iubesc anumite tipuri de iaurturi, altii, alte tipuri de iaurturi, dar in general, iaurtul este un aliment care ofera longevitate, ofera placere, este o gustare care poate fi luata intre mese, realmente insotita de o senzatie deosebit de placuta, la orice varsta.

Marea Dragoste – Tango: Se recomanda mai mult pentru femei decat pentru barbati? Am vazut de exemplu in reclamele la Activia ca se recomanda totusi mai mult femeilor decat barbatilor…
Prof. NICOLAE HANCU: Da. De ce?! Pentru ca femeile acuza mai frecvent tulburari digestive decat barbatii, femeile au mai mult osteoporoza decat barbatii, au nevoie de mai mult calciu si, datorita acestor doua elemente, sigur ca se poate recomanda in primul rand femeilor. Dar eu spun ca este un aliment care se recomanda la orice varsta, la ambele sexe si in orice circumstanta. Iaurtul trebuie sa fie promovat ca o solutie alimentara extrem de placuta.

Marea Dragoste – Tango: Spuneti-mi va rog, ceva si legat de faptul ca pe internet au aparut de atatea ori referiri la faptul ca fermentii din iaurt ar proveni din bacterii vaginale sau fecale.
Prof. NICOLAE HANCU: O astfel de afirmatie este absurda. Bacteriile din iaurt sunt bacterii lactice, adaptate acestui mediu nutritiv specific, si ele au fost selectionate din produse lactate traditionale. V-ati referit mai devreme la Activia: stiati ca firma care o produce (Danone) poseda o colectie de peste 4000 de tulpini bacteriene adunate, de-a lungul anilor, din lactate din toate colturile lumii? Dovada originii lactice a bacteriilor din iaurt rezida in genomul lor foarte simplu, care arata ca, generatie dupa generatie, aceste bacterii au trait intr-un mediu de viata constant (laptele) si nu au fost obligate sa se adapteze la medii diverse, adica sa sufere mutatii care se transmit catre urmasi, sub forma unui genom din ce in ce mai complex. Bineinteles ca, odata ingerate, aceste bacterii sunt eliminate, in timp, prin scaun, este perfect firesc! Bacteriile lactice NU colonizeaza intestinul, ele nu pot trai acolo permanent, de aceea trebuie sa consumam iaurt probiotic in fiecare zi!

Marea Dragoste – Tango: Si laptele in general este un aliment sanatos?
Prof. NICOLAE HANCU: Eu am o emisiune la TVR Cluj care se retransmite duminica de la 12:00 la 13:00. Emisiunea este luni seara, de la 19.00 la 20:00. In acea emisiune exista repetate intrebari legate de faptul ca laptele ar produce cancer. Este o idee profund nociva. Ideile acestea nocive patrund in anumite medii populationale cu o viteza si cu o intensitate extraordinare. Lumea mai usor alearga dupa astfel de idei, decat sa invete cum sa manance sanatos. Laptele este un aliment primordial, un aliment de care omul are foarte mare nevoie! Dintre produsele lactate, unele sunt foarte sanatoase, cum este iaurtul, altele sunt mai putin sanatoase, de exemplu cele foarte bogate in grasimi sau sare, cum sunt, din pacate, branzeturile frantuzesti, extrem de placute, dar din care poti sa mananci o bucata cat degetarul, pentru ca daca mananci un Camembert cat e palma de mare, atunci nu mai este sanatos. Trebuie sa ne imprietenim si cu caloriile, si cu alimentele. Nu exista aliment rau si aliment bun. Exista aliment prietenos, mai putin prietenos sau un aliment profund dusmanos. Am mai dat exemplul oului. Trei-patru oua pe saptamana sunt foarte prietenoase. Dar 10-14 oua pe saptamana nu mai sunt prietenoase. Iar daca oul este cu Salmonella, este profund toxic, neprietenos si periculos.

Marea Dragoste – Tango: Conteaza si felul in care sunt preparate?
Prof. NICOLAE HANCU: Sunt alimente foarte sanatoase, cum ar fi un piept de pui. Dar daca pieptul de pui este transformat in snitel care se frige in untura, nu in ulei, si se frige, nu un minut, cat snitelul din Viena, ci zece minute, devine o sugativa de grasimi; chiar daca sunt fripte in ulei, prajitul indelungat genereaza grasimi trans profund toxice. Iata cum un aliment prietenos, printr-un mod total necorespunzator de preparare, ajunge sa fie nesanatos. Exista in alimentatia noastra foarte multe capcane. Va spun doar doua. Salatele si fructele. Salatele clasice inseamna salata verde la care adaugam alte vegetale, in care punem un pic de ulei, otet balsamic si foarte putina sare. Dar stiti foarte bine ce inseamna salata greceasca, salata dobrogeana in care se arunca mezeluri, kaizer, branzeturi, oua, dressingurile care, la randul lor, sunt foarte grase si atunci o astfel de salata, care ar trebui sa aiba maxim doua sute de calorii, usor trece de cinci-sase sute de calorii, dintre care jumatate nesanatoase. Cealalta mare capcana sunt fructele. Noi recomandam doua-patru fructe pe zi in intervalul dintre mese, sub forma gustarilor. Cum sa facem noi cand piata este inundata de fresh-uri cu acest argument apostrofant: „domnule, dar sunt facute de mine in casa!”. Intr-un pahar de suc, tu pui trei portocale, adica exact ratia de fructe pe care tu o ai pe ziua respectiva. Dar tu o consumi in decurs de 15 secunde band un suc in care, fara indoiala, fibrele nu sunt prezente. Iata de ce noi ne opunem sucurilor din fructe si de aceea le si numim capcane. Exact acelasi lucru se petrece cu legumele. La noi exista mania aceasta a sucurilor de legume. Toata ratia de legume dintr-o zi, pe toata o storci intr-un pahar si atunci bei un pahar de sucuri de fructe, de apa, de sucuri de legume in loc sa folosesti legumele respective ca garnitura la proteinele pe care le mananci in ziua respectiva. Iar fructele sa fie consumate sub forma de gustari.

Marea Dragoste – Tango: Dar semintele si nucile cum le putem consuma?
Prof. NICOLAE HANCU: O alta capcana pot fi si semintele, nucile, alunele, alimente extrem, extrem de sanatoase. Dar o suta de grame de alune sau de nuci reprezinta cam sase sute de calorii. Daca va uitati pe un pachet, o suta de grame le mananci fara sa iti dai seama, ceea ce inseamna sase sute de calorii! Cat ar fi ele de sanatoase, daca le mananci intr-o cantitate tripla decat necesarul, devin nesanatoase. Chiar la mine in familie am observat, la persoane dragi mie, care tot timpul ciugiuleau seminte zicand ca sunt extrem de sanatoase. Daca la aceasta se adauga si faptul ca semintele sunt pregatite cu sare sau cu zahar, atunci realmente un produs care initial este extrem de sanatos devine unul nesanatos.

Marea Dragoste – Tango:
Stiu ca dumneavoastra, specialistii, recomandati pentru o cura de slabire o consultatie cu analize, dar dati-mi, va rog, un sfat pentru cititoarele si cititorii nostri. Cand, totusi, vrem sa slabim putin, un kilogram, doua ce sa facem, totusi, ca sa nu ne facem rau si sa si reusim sa atingem acest obiectiv? Vrem mereu sa slabim, pentru o nunta, pentru un concediu, pentru un barbat de care ne-am indragostit…
NICOLAE HANCU: Ai luat o hotarare, vrei sa te pregatesti pentru un eveniment, vezi ca parca te strange rochia, parca nu mai esti tu, ei,
bine, atunci in urmatoarele zile mananca jumatate din ce ai mancat     inainte. Este cel mai pragmatic raspuns pe care pot sa vi-l dau,  pragmatic  neinsemnand ca este si stiintific. Cu adevarat sanatos ar fi  daca, vazand ca iei proportii, vazand ca de la o luna la alta adaugi  kilograme, ca nu te mai ajunge cordonul, nu te mai incap hainele, sa nu te  indrepti spre surse eronate cum ar fi internetul sau media nutritionala,  care in parte este corecta, dar in mare parte nu este corecta, iar tu nu stii  ce sa iei de-acolo si, cum spuneam, alegi varianta recomandata ca fiind  miraculos de rapida. Mergi la nutritionist, adica la un medic specialist in  „Diabet, Nutritie si Boli Metabolice”. Este singura specialitate din Romania  recunoscuta in momentul de fata. Acesta este adevaratul  nutritionist, caruia sa ii incredintezi sanatatea ta.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.