fbpx

Provocare! Poti sa gasesti “T”-ul din imagine? Ce meserii ti se potrivesc daca ai rezolvat rapid problema

de

Un nou puzzle face senzatie in randul amatorilor de jocuri educative. Si nu numai. Poti sa gasesti “T”-ul din imagine? Cei mai multi au avut nevoie de indicii pentru a-l localiza.

In ultima perioada, imaginile ce tin mai degraba de jocurile educative pentru cei mici au inceput sa capteze atentia celor mari. Prima astfel de problema a fost cea a unui autobuz galben care avea fata si spatele identice. Intrebarea era in ce directie se deplaseaza autobuzul. Sigur a ajuns si la voi imaginea devenita celebra. Indiciul tinea de usile autobuzului, care nu erau vizibile. Cei mai multi adulti au avut nevoie de indiciu, pentru a reusi sa rezolve o imagine ce tine mai degraba de jocuri educative pentru cei mici. Ba chiar atunci s-a demonstrat ca cei mici au avut o rata de succes mai mare cand au fost pusi sa rezolve aceasta dilema.

In aceeasi ideea, pe internet acum circula o imagine cu mai multe “L”-uri colorate in rosu, verde sau albastru. Printre ele se ascunde in “T” si provocarea este sa-l gasesti. De data aceasta, testul a fost lansat de John Hopkins University. Pentru cei care de-a lungul timpului au fost preocupati de jocuri educative, n-a fost atat de complicat de rezolvat, deoarece aveau atentia exersata.

Prin acest test, cercetatorii au vrut sa arate cca oamenii isi pot exersa in timp capacitatea de a ignora informatiile irelevante, pentru a gasi ceea ce cauta. Toata aceasta ideea are la baza jocurile educative pentru concentrarea atentiei asupra “acului din carul cu fan”.

“Persoanele care in mod explicit ignora informatiile care distrag atentia isi imbunatatesc performantele vizuale”, spune Corbin A Cunnigham, autorul acestui puzzle vizual. Cum se traduce asta? “Au o abilitate critica pentru meseriile care necesita atentie, precum radiologist sau cei care urmaresc bagajele din aeroporturi. Aceasta abilitatea are potentialul de a ajuta in ocupatii care se bazeaza pe cautarea vizuala”, explica profesorul universitar, potrivit metro.co.uk.

Cercetatorii au facut doua experimente in care le-au cerut participantilor sa gaseasca anumite litere pe ecranul unui computer. Cand participantilor la li s-au dat indicii despre culoare, reactia lor a fost mai lenta la inceput, dar, dupa ce au tot experimentat de circa 100 de ori, au devenit mult mai rapizi in rezolvarea problemei, fata de cei care nu primisera indicii.

Capacitatea de a ignora lucrurile irelevante mareste gradul de atentie, spun cercetatorii. Si aceasta abilitatea putea fi antrenata si dezvoltata jocuri educative specifice.

*Indiciu pentru “T”-ul din imagine: nu este de culoare rosie

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tag-uri:
· · ·

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.