Puiu si Porumboiu: Premiile pentru Dupa dealuri, o confirmare pentru cinematografia romaneasca

de

Cele doua trofee castigate la Cannes de filmul “Dupa dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, confirma calitatea cineastului si a actorilor romani, au declarat pentru AFP regizorii Corneliu Porumboiu si Cristi Puiu, premiati in trecut, la randul lor, pe Croazeta.

Corneliu Porumboiu: Aceste premii sunt foarte importante si pentru cinematografia romaneasca

“Aceste premii il confirma pe Cristian Mungiu in calitate de regizor, dar ele sunt foarte importante si pentru cinematografia romaneasca”, a declarat Corneliu Porumboiu, recompensat la Cannes cu Camera d’Or in 2006 pentru “A fost sau n-a fost?” si cu Premiul Juriului sectiunii Un Certain Regard in 2009 pentru “Politist, adjectiv”.
Cristian Mungiu a stiut sa redea unui fapt divers “o forma foarte obiectiva”, pentru a schita “o fresca a Romaniei de astazi”, a adaugat Corneliu Porumboiu.
Scenariul filmului “Dupa dealuri” are la baza un fapt divers – relatat in romanele “Spovedanie la Tanacu” (2006) si “Cartea judecatorilor” (2008) scrise de Tatiana Niculescu-Bran – care a tinut prima pagina a ziarelor in 2005, atunci cand o tanara, Irina Cornici, a murit dupa o sedinta de exorcizare intr-o manastire ortodoxa pierduta printre dealurile vasluiene de la Tanacu.


Cristi Puiu: Premiul de interpretare face dreptate tuturor actorilor roman

Pentru Cristi Puiu, recompensat in 2005 cu premiul sectiunii Un Certain Regard pentru lungmetrajul “Moartea domnului Lazarescu”, premiul pentru cea mai buna interpretare feminina obtinut de cele doua actrite Cosmina Tratan si Cristina Flutur “face dreptate tuturor actorilor romani” si “confirma indirect scoala de arta dramatica romaneasca”.
Tatiana Niculescu-Bran, autoarea cartilor care au inspirat scenariul filmului scris de Cristian Mungiu, a declarat la randul ei pentru AFP ca este “impresionata si foarte fericita” pentru faptul ca “acest film, care a pastrat cursul evenimentelor” descrise in ancheta ei, a fost premiat la Cannes.
Cristian Mungiu a obtinut duminica seara premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes cu lungmetrajul sau “Dupa dealuri”, iar cele doua actrite principale din acest film, Cosmina Stratan si Cristina Flutur, au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminina.
Cristian Mungiu a castigat in 2007 trofeul Palme d’Or de la Cannes cu lungmetrajul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

CANNES (MEDIAFAX)

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *