fbpx

Ramón Monegal: Dacă Dumnezeu ar avea un miros specific, mirosul său ar trebui să fie o combinație a tuturor esențelor

de

Ramón Monegal face parte din cea mai importantă familie de parfumieri a Spaniei, fiind reprezentantul celei de-a patra generații de mari artiști ai parfumurilor din familia sa. Casa Myrurgia a fost fondată în 1916 de sculptorul catalan Esteban Monegal Prat, străbunicul artistului Ramón Monegal care, în urmă cu doar câteva săptămâni, a vizitat România pentru a lansa în Obsentum Băneasa Shopping City patru parfumuri noi: The New Paradise, Hand-in-Hand Roses&Oud, Ole și Alhambra Oud, iar cu această ocazie ne-a răspuns și la câteva întrebări în exclusivitate.

Ramón Monegal s-a născut în Barcelona, la jumătatea secolului trecut și lucrează în branșă de peste 40 de ani. A preluat frâiele Myrurgia în 1979 și de atunci a creat „imagini olfactive” pentru mai mult de 20 de branduri licențiate printre care Ines de la Fresange sau Massimo Dutti. În anul 2000, Myrurgia a trecut în posesia mamutului Puig Group (Nina Ricci, Carolina Herrera, Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier etc), o companie care i-a solicitat lui Ramón Monegal dezvoltarea mai multor mărci noi sub numele de Maison Parfum. Șapte ani mai târziu, Ramón Monegal a părăsit Maison Parfum și, după o perioadă de gândire și reflecție, a decis să pună bazele proiectului la care a visat întotdeauna: să creeze fără niciun fel de limitare. Astfel a luat naștere brandul omonim, Ramón Monegal.



Memories (2009) prima colecție a noii case Monegal Perfumes, cu 11 parfumuri statement, este o odă adusă meseriei de parfumier și libertății de exprimare, căci artistul este ferm convins că parfumul poate ajunge la rangul de artă absolută doar atunci când imaginația e liberă de orice constrângeri. Primul parfum din seria MEMORIES, dedicat soției sale și creat special pentru ziua nunții lor, Impossible Iris, este astăzi o esență cult.

Sticlele parfumurilor lui Ramón Monegal sunt inspirate de călimările de cerneală, iar el are și o explicație: “Puteți compara munca mea cu munca unui scriitor. Parfumurile mele sunt literatură olfactivă, iar eu, un autor care scrie cu parfum în loc de cerneală. Am fost antrenat în vocabularul muzicii, note, acorduri și compoziții, dar experiența m-a făcut mai înțelept. Astăzi, prefer să vorbesc în cuvinte și propoziții. La urma urmei, există nenumărate cuvinte în această lume, dar numai șapte note pe un portativ”.

Ramón Monegal este și scriitor, iar cartea sa, La Perfumista, împletește notele autobiografice cu ficțiunea.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Contează mediul natural în care ne-am născut și am crescut pentru felul în care ne dezvoltăm simțul olfactiv? Între ce arome ale naturii ați crescut și cum v-au influențat acestea destinul?

Ramón Monegal: Sunt mediteranean. Am crescut lângă mare și marea este în sufletul meu. Este greu pentru mine să mă gândesc la viață fără mare, fără puterea ei hipnotică, fără mirosul sărat amestecat cu cel al plantelor aromatice, soarele … Sunt complet condiționat de felul în care le interpretez. În cele din urmă, busola destinului meu ține tot timpul nordul – e o călătorie vitală, plină de aventuri olfactive.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Vă amintiți de primele iubiri și din perspectiva parfumurilor? A ce mirosea prima fată de care v-ați îndrăgostit și cum mirosea aceea care nu v-a înțeles și v-a frânt inima?

Ramón Monegal: Îmi este imposibil să uit mirosul de iasomie al parfumului Diorella (DIOR) al primei și adevăratei mele iubiri – proaspăt și citric, transmitea energie și tinerețe, dar avea și seducția florală a iasomiei îndrăznețe și provocatoare.

Neconcordanțele sunt dureroase, lasă și ele, într-adevăr, o urmă olfactivă! Dar am încercat întotdeauna să le acopăr cu un miros mai relevant.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum este, din perspectiva dumneavoastră, un miros divin, dumnezeiesc? A ce miroase Dumnezeu?

Ramón Monegal: Cred că aceasta este o întrebare la care profesioniștii nu îndrăznesc să răspundă. Nu pot afirma ceva pe care nu l-am experimentat personal. Pot să spun că, în cultura olfactivă a multor rituri divine, se întâlnesc repetat notele balsamice, rășinoase și dulci.

Cred totuși că, mai degrabă, dacă Dumnezeu ar avea un miros specific, mirosul său ar trebui să fie mai sofisticat, ca o combinație a tuturor esențelor, flori, fructe, frunze, rădăcini, păduri, mirodenii, plute, rășini … într-o armonie perfectă a proporțiilor și intensităților.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Vorbiți despre amprentele olfactive ale oamenilor, ați creat imagini olfactive brandurilor… Dar țările au și ele propriile amprente olfactive?

Ramón Monegal: Mirosul identifică și comunică valorile, atât la oameni cât și la alte entități. Sigur, prin condițiile lor geografice și climatice, dar mai presus de toate, cultură, folclor și istorie, țările se pot defini printr-o imagine olfactivă unică, prin care se pot identifica. Doar că, în ceea ce privește un steag sau un imn național, încercarea de a-i atribui un miros ar fi foarte complexă…

Marea Dragoste/revistatango.ro: Există țara parfumului ideal- aceea în care v-ați refugia dacă ați putea trăi numai din bucuria parfumurilor?

Ramón Monegal: Poate că nu ar fi o țară, dar sigur ar fi o insulă! Cu siguranță există și miroase diferit pentru că sunt plantații de flori de condimente și multe alte plante. Dacă ar fi trebuit să caut și să găsesc un loc unde să mă refugiez, aș începe cu Ibiza, în Marea Mediterană…

Marea Dragoste/revistatango.ro: Tocmai ați fost la București… A ce miroase România?

Ramón Monegal: Sincer, nu pot răspunde la această întrebare. Nu cred că Bucureștiul reprezintă toată România, cred că întreaga țară are mult mai multe de oferit, așa cum este în Spania, totul este mult mai surprinzător și bogat.

Mi-au plăcut cu adevărat oamenii pe care i-am întâlnit, sunt foarte dedicați și au multă energie pozitivă și acest lucru este foarte important, este ceva ce eu apreciez foarte mult în această perioadă a vieții mele.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ați lansat patru parfumuri noi ale casei care vă poartă numele, The New Paradise, Hand-in-Hand Roses&Oud, Ole și Alhambra Oud. Descrieți-mi-le, vă rog, spunându-mi patru ocazii în care ar putea fi parfumurile perfecte.

Ramón Monegal: ”The New Paradise” – odă a naturaleții, a prospețimii citricelor verzi, fericire fructată și optimism floral jovial … nu există o modalitate mai bună de a începe o nouă zi plină de energie pozitivă.

”Hand in Hand”- instincte feline pure, decadență voluptoasă de Trandafir Negru si Oud Sălbatic. “De mână” în aventura pe care doriți să o trăiți zi sau noapte!

”Olé!” – o provocare a imaginației! Puterea de a îndrăzni dată de forța coniferelor, temeritatea palmierului pitic și magia vaniliei. Dezinhibare și glamour pentru un cocktail de neuitat…

”Alhambra Oud”- înălțător și solemn, acest Oud vintage este o adevărată demonstrație de putere și de statut, demne de covorul roșu!

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.