Razvan Suma, sotul Analiei Selis, ne intreaba: Va place Bach?

de

Turneul national Va place BACH? aduce in Romania trei premiere in domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach, primul turneu solo prezentat de tanarul muzician Razvan Suma si un spectacol multimedia de proiectii pe panouri translucide.

Evenimentul se va desfasura intre 1 si 21 martie, in opt orase din Romania: Brasov        (1 martie – Cercul Militar), Arcus (7 martie – Centrul Cultural Arcus), Bistrita (11 martie, Sinagoga), Baia Mare (13 martie – Sala de concerte Rotary a Liceului de Arta), Pitesti (15 martie – Casa de Cultura a Sindicatelor), Bacau (17 martie – Ateneu), Dumbraveni (19 martie – Centrul Cultural Unesco). Turneul se va incheia chiar la Bucuresti, printr-un concert extraordinar sustinut la Sala Radio in data de 21 martie.

Razvan Suma este casatorit cu Analia Selis si au impreuna o fetita, Noa. “Telenovelele nu sunt doar la televizor. Eu traiesc una care a ajuns la episoade foarte inaintate. Cred ca regizorii ar fi curiosi de o discutie cu mine. Doar ca nu prea am timp pentru asta.
In prima zi cand am intrat la scoala unde studiam in Boston, printr-o usa doar apropiata, am vazut o fata ce mi-a ramas in minte si sper sa-mi ramana o viata intreaga. Am vazut-o maxim doua secunde si gata. Au mai trecut vreo sase luni ca sa intram in contact si  din cauze obiective nu s-a materializat relatia imediat. Abia dupa vreo alte sase luni ne-am “legalizat”. Nu-mi mai amintesc bine cat a trecut de la prima intalnire, cert este ca intensitatea cu care am pornit in aceasta relatie i-a dovedit Analiei ca merita mers chiar si pana in Romania pentru a o lua de la zero”
, a declarat Razvan Suma in exclusivitate pentru revista Tango, povestind cand si cum si-a vazut pentru prima data viitoarea sotie.

 

Razvan Suma este unul dintre cei mai activi si mai importanti tineri instrumentisti romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in cele peste cinci sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, sustine frecvent concerte alaturi de pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat in sali ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian.

Razvan Suma a realizat din 2006 pana in prezent sase turnee in formula de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, in componenta cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Razvan Suma este prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

In 2009 a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio. In calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica si este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea si in Romania, in cadrul atelierelor organizate de Asociatia SONORO.

Instrumentul pe care canta Razvan Suma in acest moment a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotel – unul dintre cei mai apreciati creatori de instrumente ai epocii sale – si a fost realizat la Paris in anul 1849. Acest instrument a apartinut in sec. XIX celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Razvan Suma in anul 2009 de « Fundatia Musicha » din San Sebastian, Spania.

 

Concertele cuprinse in turneul national Va place BACH? sunt o demonstratie senzationala de virtuozitate tehnica si sensibilitate artistica, intr-un eveniment complet de muzica si arta vizuala, a carui durata depaseste nouazeci de minute. Biletele se pot achizitiona de la salile de concerte din tara, iar in Bucuresti de la casa de bilete a Salii Radio si prin reteaua www.eventim.ro.

 

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *