fbpx

Renate Weber: Tara noastra nu are cum sa fie mai buna decat noi. Noi suntem Romania

de

Este europarlamentar din anul 2007 si unul dintre cei mai marcanti si reprezentativi activisti pentru drepturile omului ai tarii noastre. Oriunde a activat, Renate Weber s-a remarcat ca o voce a autenticitatii si curajului.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Nastase Buciuta: Organizarea votului in diaspora poate fi analizata ca un caz de incalcare a drepturilor omului? Cum ati privit ceea ce s-a intamplat si cum ati reactionat?
Renate Weber: Felul in care a fost organizat votul in afara Romaniei, faptul ca mii de oameni nu au putut vota in turul intai sau al doilea al alegerilor este o incalcare grava a unui drept fundamental, acela de a vota. Adica a unui drept prevazut de Constitutia Romaniei, de toate tratatele europene si internationale de drepturile omului, dar si de Tratatul constitutiv al Uniunii Europene. Intre cele doua tururi de scrutin am participat la numeroase dezbateri televizate si in permanenta am aratat acest lucru cerand guvernului ca macar pentru turul al doilea sa intervina in organizare. Nici macar in ceasul al 12 lea autoritatile de la Bucuresti nu au dorit. In strainatate fiecare s-a organizat cum a putut. Unii, de buna credinta, chiar au facut mult pentru ca lumea sa voteze, altii au preferat formula “trei stampile la sapte cabine”. Am vorbit mult cu colegii din diferite tari din Parlamentul European, toti au fost oripilati: asa ceva pur si simplu nu mai vazusera. Sigur, sanctiunea politica a fost pe masura. Dar impiedicarea votului e o infractiune, pedepsibila penal si mi se pare firesc sa se investigheze, iar vinovatii sa plateasca. Eu nu cred ca a fost doar proasta organizare, ci a fost chiar o intentie de a impiedica exercitarea unui drept fundamental.

Marea Dragoste – Tango: Va aflati in tara in ziua celui de-al doilea tur?- unde ati votat si cum ati traversat acea zi?
RENATE WEBER: Am fost in Bucuresti si, in mod exceptional, am decis sa votez dupa amiaza. A fost incredibil! Superb! Traficul din Bucuresti arata la 17.30 de parca era luni dimineata si mergea lumea la munca! Iar in apropierea sectiilor de votare (am mers cu masina mai bine de doua ore) masinile parcate iti dadeau impresia ca erau una peste alta!! Se iesea masiv la vot si imi crestea inima cu fiecare kilometru parcurs.

Marea Dragoste – Tango: Cat de important este pentru noi, ca romani, faptul ca am ales un presedinte apartinand unei minoritati etnice?
RENATE WEBER: Alegerea lui Klaus Iohannis, minoritar etnic si religios, a fost un semn de maturitate civica si democratica la care putini se asteptau. Este firesc ca Romania sa fie vazuta de acum incolo cu alti ochi. In plus, a fost un vot pentru cineva care garanteaza functionarea independenta a justiei, respectarea statului de drept si a valorilor democratice. Practic Romania se relanseaza in relatiile ei cu Uniunea Europeana, dar si pe plan mondial. Sa nu uitam ca presa internationala a prezentat rezultatul alegerilor noastre ca pe cel mai formidabil eveniment din Europa centrala si de est.

Marea Dragoste – Tango: Dar faptul ca am avut pentru prima data in istoria Romaniei doua candidate la pozitia prezidentiala este un pas important pentru tara noastra?
RENATE WEBER: La momentul lansarii celor doua candidaturi m-a deranjat mult de tot angajarea in competitie a celor care, pretinzand ca promoveaza valorile dreptei, nu l-au sprijinit pe singurul candidat cu sanse reale. In cazul doamnei Elena Udrea unii au pretins ca dorea sa-si potenteze partidul, PMP, in vederea alegerilor din 2016. In realitate nu a fost decat o ambitie personala nemasurata de a fi jucator pe scena publica si politica. Ma tem ca si in cazul dnei Monica Macovei explicatia este aceeasi. De ce ar intra cineva intr-o cursa pe care stie ca nu are cum sa o castige decat pentru vizibilitate personala in spatiul public? De aici si exagerarile jenante, precum comparatia cu Nelson Mandela. Privind retrospectiv si incercand sa gandesc pozitiv, sper ca prin aceste doua candidaturi s-a facut si la noi un pas spre putina normalitate. As mentiona insa ca in ce o priveste pe Elena Udrea, mare parte din campania ei vizuala mai mult a facut mult rau ideii de prezenta a femeii in politica, promovand cu buna stiinta mesaje ambigue care loveau exact in ideea de femeie serioasa, angajata intr-o batalie pe picior de egalitate (subtilitatile unei limbi, sensurile duble ale cuvintelor sunt esentiale in alcatuirea mesajului, pentru ca limba e vie, iar in limba romana cand spui despre o femeie ca “e buna” conotatia este alta decat afirmatia despre un barbat ca e bun; macar din Scrisoarea pierduta a lui Caragiale ar fi putut sa stie).

Marea Dragoste – Tango: Iesim acum din perioada celor 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeilor. Nu s-au intamplat lucruri spectaculoase… Care credeti ca este explicatia pentru care, totusi, romancele, la nivel de masa, nu se preocupa de problemele egalitatii de gen?
RENATE WEBER: In general, in Romania se acorda foarte putina atentie egalitatii de gen. Din pacate, aceeasi este situatia si in privinta violentei impotriva femeilor. Bataia, violul, violul marital sunt fenomene inca larg acceptate de societatea romaneasca. Si nu doar de oameni cu o educatie mai saraca, ci chiar de femei si barbati cu pretentii de a intelege secolul in care traim. Am auzit de mult prea multe ori “o fi facut sau spus ea ceva”, ca justificare a violentei. Sau invocarea comportamentului victimei in cazul violului. Ce sa mai vorbim de violul intre soti, care continua sa fie considerat normal, ca parte a obligatiilor femeii in casatorie? Trist, foarte trist mi se pare ca faptul ca presa din Romania se complace in promovarea acestor stereotipii. La fel fac cei mai multi oameni politici, la fel foarte multi din justitie si politie. Nici macar organizatiile societatii civile nu sunt solidare cand e vorba de acest subiect. Va mai aduceti aminte dezbaterea privind medierea intre victima si faptuitor in cazul violului? O mana de ong-uri au protestat, dar imensa masa a celor care sunt autoritati, lideri de opinie a fost de acord implicit sau chiar explicit. Or, eu personal, nu am mai auzit oribilitate mai mare decat aceasta mediere!! Am fost permanent o sustinatoare a medierii in general, cred in conceptul de justitie restaurativa, dar nu se poate la orice tip de infractiune. Sigur, NU in cazul violului. Punerea victimei in situatia de a trai o noua experienta traumatizanta, de fapt a continua trauma initiala, mi se pare o forma de umilire a victimei si chiar de supunere ei unei torturi psihologice, or legea nu are voie sa faca asa ceva.

Marea Dragoste – Tango: Sunteti feminista?
RENATE WEBER: Bineinteles ca sunt feminista. Intelegand prin asta ca apar drepturile politice, economice, culturale ale femeilor, apar egalitatea lor cu barbatii, o egalitate proclamata pe hartie dar cvasiinexistenta in practica. Cred ca pentru a ajunge la aceasta egalitate trebuie sa avem politici care sa promoveze egalitatea de sanse in educatie, la angajare, in politica. Simplul fapt ca eu personal am avut o cariera ca avocat, ca am activat public in societatea civila, ca m-am angajat politic este prin el insusi un comportament feminist. Ma mandresc cu faptul ca in fiecare din aceste activitati am aparat si promovat drepturile femeilor. Sunt o aparatoare ferma a drepturilor si sanatatii sexuale si reproductive a femeilor. Cred ca planificarea familiala este esentiala, iar educatia sexuala este obligatorie pentru sanatatea fizica si psihica a copiilor nostri. Si mai am multe de spus si mai ales de facut in domeniul acesta. Poate chiar impreuna cu revista Tango.

Marea Dragoste – Tango: De ce credeti ca atat de multe femei din Romania se dezic de feminism, considerand ca a fi feminista inseamna a renunta la feminitate si a uri barbatii?
RENATE WEBER: Sincer? Cred ca din ignoranta. Cred ca pur si simplu nu au avut interesul sa puna mana pe o carte care sa le explice despre ce e vorba. Ceea ce in situatia celor din politica e inadmisibil! Si mai e si ideea sa nu cumva sa se creada ca asa au promovat ele! Pentru ca sunt femei si nu pe merit. Ceea ce e o forma de superficialitate egoista. Faptul ca eu, de exemplu, am fost toata viata propriul meu sef si nu a fost nevoie sa fiu promovata pe criterii de gen, nu inseamna nimic. Exemplul meu nu se poate generaliza. Eu stiu ca e nevoie sa avem politici afirmative, de sustinere a femeilor, inclusiv de cote, daca dorim sa ajungem la o egalitate reala, candva, intr-un viitor apropiat. Daca femeile din politica ar gandi si actiona asa, eu zic ca ar fi o dovada de comportament responsabil. Daca ele ar da tonul si acest mesaj ar fi transmis si preluat in dezbateri serioase, cred ca lucrurile s-ar schimba si la noi. Din pacate, asa cum spuneati, ele treneaza.

Marea Dragoste – Tango: Care este motivul pentru care ati decis sa va intoarceti in ALDE, mergand cumva in rasparul a ceea ce urma sa se intample dupa alegeri?
RENATE WEBER: Am aflat de trecerea PNL la PPE din anuntul facut de domnul Crin Antonescu la televizor in dimineata de 26 mai. Mi-a cazut cerul in cap. Am simtit ca tot universul meu se prabusea. Nu uitati ca eu am intrat in PNL si in politica venind dinspre drepturile omului, iar pentru mine valorile liberale, chiar radical sustinute, erau cele care ma defineau. Dupa aceasta trecere la PPE am primit reprosuri de la prieteni, de la cunoscuti, de la alegatori. Propria mea fiica m-a sunat plangand! Iar eu am tacut. Mi-am impus sa nu fac nici un gest care sa faca rau PNL sau sa fie speculat in vrun fel. Stiti bine ca eram atacati din toate partile si urma si campania pentru prezidentiale! Am vrut sa-l sustin si sa fac campanie pentru domnul Klaus Iohannis. Am incercat sa functionez in PPE, m-am aruncat in munca, tocmai ca sa nu vad unde eram. A fost imposibil. Azi pot sa va spun ca vreme de sase luni am fost profund nefericita ideologic. Poate ca acasa ideoologia pare un moft, dar in UE, in Parlamentul European, ea este fundamentala. Pentru mine, ideologia inseamna identitate. Revenirea la ALDE a fost unica optiune pentru a putea sa imi afirm adevarata identitate: eu sunt liberala, eu sunt feminista, eu apar drepturile omului, eu cred ca religia este o optiune individuala in vreme ce statul trebuie sa fie laic. Eu cred in egalitate si nediscriminare si sustin drepturile persoanelor LGBT. Eu sunt o aparatoare a mediului. Cand ma uit la indicatiile de vot pe care le da PPE pe aceste teme, oscilez intre furie si disperare. M-au surprins mai multi colegi din PPE, din diferite tari, oameni cu care am colaborat excelent in mandatul trecut, care au venit la mine dupa ce am plecat si mi-au spus ca ma inteleg foarte bine si ca s-au mirat profund cand m-au vazut la ei in grup, intrebandu-se ce caut tocmai eu intr-un grup atat de conservator, pentru ca ma stiau bine din pozitiile publice pe care mi le asumasem in anii anteriori. Un olandez a fost atat de simpatic, incat mi-a zis ca suspecteaza ca si PPE e bucuros ca am plecat!

Marea Dragoste – Tango: Care sunt cele mai importante realizari pe care tara noastra le-a obtinut in anii de cand ne reprezentati in Parlamentul European si la care ati contribuit si dumneavoastra?
RENATE WEBER: In Parlamentul European facem legislatie pentru toti cetatenii europeni. Realizarile noastre ca eurodeputati nu sunt vazute neaparat ca succese ale tarii din care provenim. Sigur ca atunci cand interesele cetatenilor romani nu concorda cu cele ale cetatenilor din alte tari noi votam, eu votez, asa cum cred ca e bine acasa. Dar, in general, am avut multe realizari de-a lungul timpului. In mandatul trecut, in calitate de coordonatoare politica a grupului ALDE in Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne, practic fiecare legislatie in acest domeniu a trecut pe la mine. Politica de azil si migratie a UE elaborata pentru prima data in mandatul trecut poarta si amprenta mea. La fel legislatia anticoruptie, cea privind agentii importante ale UE, Eurojust, Europol. Foarte multe. Am fost raportor pe noua guvernanta Schengen, chiar daca veneam dintr-o tara care nu e inca membra a acestui spatiu. Am sperat enorm ca regandind regulile pentru spatiul Schengen voi pot netezi calea intrarii noastre in acest spatiu. Din pacate, factorul politic a fost mai important, iar autoritatile din Romania au tratat permanent acest obiectiv cu multa superficialitate. Am fost raportor pe libertatea presei si standardele minimale necesare in toate statele membre, am fost vioara intai a grupului ALDE in ceea ce priveste Ungaria si comportamentele profund nedemocratice ale guvernului Orban. La fel, in cadrul comisiei de politica externa. Am fost de cinci ori sefa unor misiuni electorale ale UE (vorbim de misiuni de 3-5 luni de zile, cu peate 100-150 fe observatori). Misiuni pe care le-am condus in engleza, sau in franceza, sau in spaniola, in functie de specificul tarii. Toate au fost considerate adevarate succese ale UE. Nu s-a pomenit niciodata in America Latina atat de mult numele Romaniei cat s-a pomenit in timpul misiunilor mele, tocmai pentru ca sunt din Romania, si asta nu doar in tarile in carea aveam misiune, Bolivia, Ecuador, Paraguay, ci si in presa din Brazilia, Argentina, Peru, Columbia, Uruguay etc.

Marea Dragoste – Tango: Sunt uniti parlamentarii europeni care reprezinta Romania, simtiti ca acolo sunteti, impreuna, forta care lupta pentru binele tarii proprii?
RENATE WEBER: In general, votam la fel atunci cand anumite prevederi dintr-un regulament sau directiva intereseaza in mod deosebit Romania si diferitele categorii profesionale. Transportatorii romani au uneori interese diferite fata de cei francezi sau germani. Serviciul medical de urgenta, de exemplu, a fost conceput si functioneaza diferit fata de cel italian sau belgian. Iar medicii nostri aveau nevoie de reglementari care sa le fie favorabile. In astfel de situatii am votat asa cum era mai bine pentru cei de acasa. Asa procedeaza si celelalte delegatii nationale. Dar un lucru trebuie sa-l precizez. Aud de multe ori ca in Parlamentul European noi reprezentam Romania. Nu este asa. Romania inseamna si autoritatile romane. Noi nu le reprezentam pe acestea, ci cetatenii romani. Mai mult, pe acei cetateni romani care ne-au dat votul. Pe mine m-au votat alegatori cu optiuni liberale si eate firesc ca asteptarile lor de la mine sa difere fata de asteptarile celor care au votat PSD. Sunt situatii in care ma pot raporta la interesul cetatenilor romani, in general, dincolo de ideologie, dar sunt si situatii unde aspectul ideologic primeaza.

Marea Dragoste – Tango: Cum interpretati afirmatia recenta a europrlamentarului Maria Grapini referitor la libertatea presei si cazul Dan Voiculescu – a spus ca incarcerarea lui este un caz de incalcare a libertatii presei, un proces politic?
RENATE WEBER: Cred ca nivelul de coruptie din Romania este foarte mare. Si ca avem atat de multe caracatite, incat este obligatoriu ca justitia sa faca dreptate, curatenie. Noi vorbim mult despre asta in tara si de aici si nerabdarea cetatenilor de a vedea aceasta curatenie, ceea ce este firesc si este bine. In alte tari nu se vorbeste deloc. E adevarat, nici nivelul de coruptie nu este comparabil. O prietena buna din Olanda spune tot timpul, cu multa ironie, cand e vorba de tara ei “noi nu suntem corupti, doar faceam greseli regretabile”. Dar pe mine intotdeauna m-a deranjat dublul standard. Acum cateva luni, cand a fost arestat pentru fapte de coruptie fostul prim ministru sloven, foarte multi colegi din PPE purtau tricouri si pancarte spunand ca e un proces politic. Ar fi fost firesc sa-i vad atunci pe eurodeputatii romani sau din alte tari, care ne arata tot timpul pe noi cu degetul, luand atitudine impotriva unei astfel de ingerinte in actul de justitie. Din Slovenia. Au tacut. Dincolo de acest aspect o sa va spun ca eu personal nu stiu dosarul lui Dan Voiculescu si nici nu e treaba mea, ca om politic, sa-l stiu sau sa-l comentez. Acest lucru pot sa-l faca jurnalistii, analistii, dar oamenii politici e bine sa se abtina. Tocmai pentru ca nivelul de coruptie de la noi e atat de mare si retinerea noastra trebuie sa fie mai mare decat a colegilor din alte tari. Nu stiu declaratiile doamnei Grapini, am vazut ca CSM a sesizat inspectia judiciara, asa am si aflat ca le-a facut. Dar daca in privinta oamenilor politici sunt de acord cu o atitudine retinuta, nu la fel gandesc cand e vorba de presa. Am criticat acele recomandari din raportul MCV care literalmente voiau sa inchida gura presei. Le-am dezbatut inclusiv in cadrul grupului ALDE si pot sa va spun ca toti colegii erau revoltati, intreband cum isi permite Comisia Europeana sa intervina in libertatea presei din Romania?! Acestea fiind spuse, nu pot sa nu remarc ca presa independenta din Romania este foarte debila. Canale de televiziune, presa online, presa scrisa au comportament mai degraba de instrument de propaganda pentru un partid sau altul, ba chiar se si mandresc cu asta! Problema e ca nu e un echilibru intre ele si ceea ce ar trebui sa fie presa neutra, echidistanta.

Marea Dragoste – Tango: Dar cum comentati faptul ca Maria Ciobanu, Reprezentant permanent al Romanei la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva, a vorbit despre romii romani spunand ca ei sunt “nomazi prin natura lor”, iar romancele nu au abilitati sa faca fata in politica dura?
RENATE WEBER: Nu pot decat sa va spun ca ma solidarizez cu declaratia unor ONG-uri europene si romanesti care au considerat afirmatiile reprezentantei noastre ca fiind purtatoare de prejudecati si discriminatorii. Faptul ca ele izvorasc din ignoranta sau superficialitatea ambasadoarei noastre este irelevant. Ele sunt inacceptabile.

Marea Dragoste – Tango: Nu simtiti, cateodata, ca, in secolul XXI, facem un pas inainte, doi inapoi?
RENATE WEBER: Ba da! In fiecare zi imi e tot mai clar ca in materie de comportament democratic si de respect al drepturilor omului niciodata nu trebuie sa consideram ca ceva o data castigat ramane asa. Din pacate, e o batalie pe care trebuie sa o dam zi de zi, din nou si din nou si din nou!

Marea Dragoste – Tango: Ce va doriti pentru tara noastra – ca tara europeana- in urmatorii ani? Daca ar fi sa raspundeti, ca parlamentar european, dar si ca simplu cetatean, ca femeie, la intrebarea, patetica si splendida, sub care se asaza destinul tarii noastre, „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie?”
RENATE WEBER: Intotdeauna m-a fascinat versul “Tara mea de glorii, tara mea de dor”. Mi se pare ca poarta in el atata nostalgie pentru Romania care ar fi putut sa fie… si nu e… Ma doare ca tara mea nu e acolo unde as fi vrut sa o vad pana acum. In 1989 am stiut ca va fi greu, dar am sperat sa nu fie chiar atat de greu. Imi doresc o Romanie in care oamenii sa se respecte unii pe altii si care sa iubeasca Romania prin fapte, pentru ca ea, tara noastra, nu are cum sa fie mai buna decat noi. Noi suntem Romania. Daca noi vom fi curati si demni asa va fi vazuta si Romania de ceilalti.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.