fbpx

Retrospectiva Aleksei Gherman – Medalion de familie, la cinema Studio

de

Masterclass-ul sustinut de Aleksei Gherman Junior va avea loc marti 12 februarie, ora 11:00 la UNATC, sala de cinema. Moderatorul din partea UNATC va fi Prof. univ. dr. Laurentiu Damian. Aleksei Gherman va raspunde intrebarilor jurnalistilor dupa terminareamasterclass-ului. Inscrierile se fac la adresa : emilian.floares@yahoo.com

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Aleksei Gherman Jr., reprezentant important al noului val al cinematografului rusesc, va fi la Bucuresti in perioada 11 – 14 februarie. Retrospectiva “Aleksei Gherman – Medalion de familie” va avea loc la cinema Studio. In afara filmului “Soldatul de hartie” care va deschide evenimentul luni, 11 februarie, ora 19:00, spectatorii bucuresteni vor avea ocazia sa vada “Garpastum”, “Ultimul tren”, “Scurtcircuit” si scurt-metrajul “Din Tokio” in regia lui Aleksei Gherman Jr.
“Garpastum”, Rusia 2005. Garpastum este cuvântul latin pentru a denumi un joc cu mingea care s-a jucat mult în competitii în China si Grecia antica. Anul 1914. Ajunul Primului Razboi Mondial. Filmul începe cu momentul asasinarii Arhiducelui Ferdinand. În centrul actiunii este povestea a patru prieteni. Doi dintre ei, Andrei si Nikolai, sunt frati. În trecut, tatal lor a fost ba un Mecena al sportului, ba un simplu suporter al fotbalului. El a pus toti banii pentru echipa olimpica rusa, dar aceasta, în anul 1912, la Stockholm, a pierdut în fata nemtilor cu scorul 0 la 16. El s-a ruinat si si-a pierdut mintile. Dupa aceea le-a murit mama, iar fratii locuiesc acum în casa unchiului, care este doctor si, de asemenea, pasionat de fotbal. Ei îsi vor încerca puterile cu englezii care muncesc în Petersburg si formeaza echipe de fotbal proprii. Nu sunt însa acceptati de acestia si decid sa-si organizeze o echipa proprie. Dar pentru aceasta trebuie sa cumpere un teren si atunci încep sa joace fotbal pe bani. Cu hamali, cu ziaristi, cu studenti, cu seminaristi…
Filmul a fost nominalizat pentrul Leul de Aur la Festivalul International de Film de la Venetia si a fost selectionat in competitiile oficiale ale Festivalurilor Internationale de Film de la Chicago, Bratislava, Karlovy-Vary, Sofia (castigator al Marelui Premiu). Gherman Jr. a lucrat la scenariul filmului impreuna cu Alexander Vaynshteyn si Oleg Antonov. Au creat o lume conectata la literatura sfarsitului de secol XIX si inceputul secolului XX, legata in special de opera scriitorului germano – elvetian Herman Hesse dupa cum a exemplificat insusi regizorul.
“Ultimul tren”, Rusia 2004. Iarna anului 1944. Chirurgul neamt mobilizat, Paul Fischbach, ajunge pe frontul de est într-un moment foarte tensionat. În jur este liniste, nimeni nu trage, dar este deja foarte clar ca initiativa este de-acum a trupelor sovietice. Paul ajunge într-un spital temporar, timp în care, de aici sunt evacuati ultimii raniti. În curând, salonul este pustiu. În cladire au ramas doar câtiva oameni carora li s-a promis o masina, dar aceasta nu vine. Atunci, Paul începe sa înteleaga faptul ca trenul in care el a sosit în aceasta tara straina a fost ultimul pentru el. În haosul contraatacului sovietic neasteptat, lui îi este destinat sa rataceasca peste întinderile înzapezite ale Rusiei si sa nu se mai întoarca acasa în Germania. Debutul in lung-metraj al lui Aleksei Gherman Jr. a obtinut „Mentiune Speciala pentru Cel mai bun film de debut” la Festivalul International de Film de la Venetia, „Marele premiu si Premiul FIPRESCI” la Festivalul International de Film de la Thessaloniki (Grecia).
„Scurtcircuit” (Rusia, 2009) este un almanah cinematografic alcatuit din cinci povestiri scurte despre iubire. In „Scurtcircuit” Aleksei Gherman Junior a semnat regia segmentului „Kim”, povestea unui artist de circ nebun, care ajunge intr-un spital de psihiatrie pe o insula si se indragosteste de o asistenta medicala.
„Din Tokio”, scurt-metraj realizat in 2011, este o relatare scurta despre fosti salvatori. Este o poveste despre oameni care savâraesc fapte eroice, despre amintiri si despre compatimire. Filmul a fost ales la sugestia regizorului.

Programul filmelor:

11 Februarie
19.00 – „Soldatul de hârtie”, 118 min, 2008

12 Februarie
18.00 – Punct de control, 96 min, 1971
20.00 – „Garpastum”, 116 min, 2005

13 Februarie
18.00 – „Ultimul tren”, 82 min, 2004
20.00 – „20 zile fara razboi”, 101 min, 1976

14 Februarie
18.00 – „Prietenul meu Lapsin”, 100 min, 1984
20.00 – „Din Tokio”, 11 min, 2011
„Scurtcircuit”, 95 min, 2009

Intrarea se va face pe baza de invitatii si bilete. Intrarea la Gala de deschidere se va face pe baza de invitatii. Reprezentantii presei sunt rugati sa ne trimita cererile de acreditare care trebuie sa contina nume, prenume, publicatia pe care o reprezinta la urmatoarele adrese: emilian.floares@yahoo.com / ddc.danadimitriu@gmail.com

Evenimentul este organizat de:
Ambasada Rusiei la Bucuresti, LUKOIL Overseas, Institutul Cultural Roman, Uniunea cineastilor din Romania, Fundatia Art-Viva, Fundatia CHARTA.
Parteneri Media: DIGI 24, LITERNET, Radio Romania Cultural

PAGINA DE FACEBOOK A EVENIMENTULUI: HTTP://WWW.FACEBOOK.COM/EVENTS/542587195765285
TRALER: PRIETENUL MEU LAPSIN: HTTP://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=GXFAFCAJ_GI

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.