fbpx

Retrospectiva: Cele mai importante momente in cinematografia mondiala in anul 2012

de

Cele mai importante momente in cinematografia mondiala in anul 2012 au fost urmatoarele:

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

IANUARIE

Asociatia presei straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) a premiat, la cea de-a 69-a editie a Globurilor de Aur, filmele “Artistul/ The Artist” si “Descendentii/ The Descendants”, desemnate cea mai buna comedie, respectiv cea mai buna drama. Premiile pentru interpretare intr-un rol principal in lungmetraj au fost impartite de actorii George Clooney (drama) si Jean Dujardin (comedie/ musical) si de actritele Meryl Streep (drama) si Michelle Williams (comedie/ musical). Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Martin Scorsese, pentru filmul “Hugo”.
Au mai primit cate un Glob de Aur Christopher Plummer – cel mai bun actor in rol secundar (“Beginners”), Octavia Spencer – cea mai buna actrita in rol secundar (“Culoarea sentimentelor/ The Help”), “Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului/ The Adventures of Tintin” – cel mai bun film animat, Woody Allen – cel mai bun scenariu (“Miezul noptii in Paris”), “Nader si Simin, o despartire
/ A Separation” (Iran) – cel mai bun film strain.
Lungmetrajul mut alb-negru “The Artist” a fost marele invingator si la cea de-a 32-a gala a premiilor decernate de asociatia britanica London Critics’ Circle, organizata pe 19 ianuarie, unde a primit trei trofee, inclusiv pentru cel mai bun film al anului. Lungmetrajul “The Artist” s-a impus si la categoriile “cel mai bun regizor” (Michel Hazanavicius) si “cel mai bun actor” (Jean Dujardin).

FEBRUARIE

Lungmetrajul italian “Caesar Must Die/ Cesare deve morire”, o docudrama in alb-negru regizata de fratii Paolo si Vittorio Taviani, a primit Ursul de Aur la cea de-a 62-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin. Juriul, prezidat in acest an de Mike Leigh, a acordat Ursul de Argint dramei maghiare “Csak a szél”, de Bence Fliegauf, o pelicula inspirata dintr-un fapt real – asasinarea unei familii de tigani din Ungaria. Cineastul german Christian Petzold a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru regie (“Barbara”), iar debutanta Rachel Mwanza a primit Ursul de argint pentru cea mai buna actrita (“War Witch”).
Filmul danez “En Kongelig Affære/ A Royal Affair”, regizat de Nikolaj Arcel, inspirat dintr-un scandal real din Danemarca secolului al XVIII-lea, este singura pelicula care a reusit sa se impuna la mai mult de o categorie. Astfel, acest lungmetraj i-a adus lui Mikkel Boe Folsgaard Ursul de argint pentru cel mai bun actor, iar cineastii Nikolaj Arcel si Rasmus Heisterberg au primit Ursul de argint pentru cel mai bun scenariu.
Lungmetrajul mut “The Artist” a fost marele castigator si la gala premiilor Academiei de Film si Televiziune Britanice (BAFTA), obtinand sapte trofee, printre care cele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Michel Hazanavicius) si cel mai bun actor (Jean Dujardin).
Confirmand asteptarile specialistilor din industria cinematografica, Meryl Streep a fost desemnata castigatoare la categoria “cea mai buna actrita”, pentru rolul principal din pelicula “Doamna de fier/ The Iron Lady”, in care artista o interpreteaza pe Margaret Thatcher, fostul premier al Marii Britanii. De asemenea, Octavia Spencer a primit premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar (“Culoarea sentimentelor”), in timp ce Christopher Plummer a fost desemnat cel mai bun actor in rol secundar (“Beginners”).

MARTIE

Lungmetrajul “The Artist”, de Michel Hazanavicius, a castigat cele mai multe trofee – sase – la gala César 2012, inclusiv premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cea mai buna actrita (Berenice Bejo). In mod surprinzator, Jean Dujardin, care castigase majoritatea premiilor sezonului, inclusiv Globul de Aur si BAFTA, dar si trofeul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes 2011, a fost invins la categoria “cel mai bun rol principal masculin” de Omar Sy, premiat pentru rolul din “Intouchables”.
Lungmetrajul mut “The Artist” a castigat patru trofee, inclusiv la categoria cel mai bun film, la Independent Spirit Awards 2012, distinctii acordate realizatorilor de productii independente care nu lucreaza cu marile studiouri de la Hollywood. Astfel, “The Artist” a primit premiile Independent Spirit pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor in rol principal si cea mai buna imagine (Guillame Schiffman).
La aceeasi gala, filmul “Descendentii/ The Descendants”, de Alexander Payne, a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu (Alexander Payne, Nat Faxon si Jim Rash) si cea mai buna actrita in rol secundar (Shailene Woodley). De asemenea, veteranul Christopher Plummer a primit premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin (“Beginners”), iar Michelle Williams – premiul pentru cea mai buna actrita (“My Week with Marilyn”). Drama iraniana “A Separation” a primit premiul pentru cel mai bun film international, iar “The Interrupters” a fost desemnat cel mai bun documentar.
“The Artist” a fost marele castigator si al celei de-a 84-a gale a premiilor Oscar 2012, primind cinci trofee din partea Academiei de film americane. Pe langa premiul pentru cel mai bun film, aceasta coproductie Franta/ Belgia a mai primit Oscarul pentru cea mai buna regie si cele pentru cel mai bun actor in rol principal (Jean Dujardin), cea mai buna coloana sonora si cele mai bune costume.
De asemenea, pelicula “Hugo”, de Martin Scorsese, si-a adjudecat cinci trofee, in special la categoriile tehnice: cea mai buna regie artistica, cea mai buna imagine, cele mai bune efecte vizuale, cel mai bun montaj de sunet si cel mai bun mixaj de sunet.
Actrita Meryl Streep a castigat cel de-al treilea Oscar din cariera, pentru interpretarea fostului premier britanic Margaret Thatcher in “The Iron Lady”. Premiile secundare pentru interpretare au revenit actorilor Christopher Plummer (“Beginners”) si Octavia Spencer (“The Help”).


“Amour”, de Michael Haneke, a obtinut trofeul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2012, unde filmul romanesc “Dupa dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost recompensat cu premiul pentru scenariu si cel pentru interpretare feminina (ex-aequo Cristina Flutur si Cosmina Stratan).
Premiul pentru interpretare masculina a revenit actorului Mads Mikkelsen, pentru rolul din pelicula “The Hunt”, marele premiu a revenit filmului “Reality”, de Matteo Garrone, iar premiul juriului a fost atribuit filmului “Partea ingerilor/ The Angel’s Share”, de Ken Loach.
La aceeasi gala au mai fost decernate premiile pentru cea mai buna regie – Carlos Reygadas (“Post Tenebras Lux”), Caméra d’Or – “Beasts of the Southern Wild” de Benh Zeitlin, Palme d’Or pentru scurtmetraj – “Silent”, de L. Rezan Yesilbas, premiul FIPRESCI – “In the Fog”, de Sergei Loznitsa (selectia oficiala), “Beasts of the Southern Wild”, de Benh Zeitlin (Un Certain Regard), “Hold Back”, de Rachid Djaidani (Semaine de la Critique), premiul Juriului Ecumenic – “The Hunt”, de Thomas Vinterberg, marele premiu Un Certain Regard – “Despues de Lucia”, de Michel Franco.

MAI

Actorul american Adam Sandler si filmul sau “Jack and Jill” au stabilit, in luna mai, un record pentru un tip de premii infame, castigand 10 trofee Zmeura de Aur, care “recompenseaza” cele mai proaste pelicule si performante actoricesti. Reprezentantii The Golden Raspberry Foundation au precizat ca aceasta comedie, in care Adam Sandler a fost producator, actor si regizor, este primul film din istoria de 32 de ani a premiilor Zmeura de Aur care s-a impus la 10 categorii, inclusiv “cel mai prost actor”, “cea mai proasta actrita”, “cel mai prost scenariu” si “cel mai prost lungmetraj”. In acest film, Sandler joaca rolul lui Jack, dar si pe cel al surorii gemene a acestuia, Jill. De asemenea, renumitul actor american Al Pacino a fost desemnat “cel mai prost actor in rol secundar”, pentru aparitia sa speciala in filmul “Jack si Jill”.

IUNIE

Lungmetrajul “Jocurile foamei/ The Hunger Games” a fost marele castigator la gala MTV Movie Awards 2012, obtinand patru premii, dar trofeul pentru cel mai bun film a revenit, pentru al patrulea an consecutiv, unei pelicule din seria “Amurg/ Twilight”. Filmul postapocaliptic “The Hunger Games” a castigat trofeele pentru cea mai buna interpretare masculina (Josh Hutcherson), cea mai buna interpretare feminina (Jennifer Lawrence), cea mai buna transformare (Elizabeth Banks) si cea mai buna scena de lupta.
Premiul pentru cel mai bun film al anului – decis de fani in urma voturilor online – a fost atribuit peliculei cu vampiri “Saga Amurg: Zori de Zi – Partea I/ The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1”.
La aceeasi gala, actorul american Johnny Depp a fost recompensat cu Generation Award, pentru contributia deosebita adusa industriei cinematografice in ultimii 20 de ani, gratie unor roluri de exceptie precum cele din filmele ” Edward Maini-de-foarfece”, “Charlie si Fabrica de Ciocolata” si ” Legenda calaretului fara cap”.

AUGUST

Drama franceza “La fille de nulle part/ The Girl From Nowher”, de Jean-Claude Brisseau, a fost castigatoarea trofeului Leopardul de Aur, la Festivalul International de Film de la Locarno, editia a 65-a. Printre ceilalti mari castigatori ai galei s-au numarat filmele “Somebody Up There Likes Me”, de Bob Byington (premiul special al juriului), si “Lore”, de Cate Shortland (premiul publicului).
Doua trofee importante au recompensat coproductia Coreea de Sud/ China “Wo hai you hua yao shuo/ When Night Falls”, de Liang Ying – cea mai buna regie si cea mai buna actrita (An Nai). Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Walter Saabel, pentru rolul din “Der glanz des tages” (Austria).

SEPTEMBRIE

Lungmetrajul sud-coreean “Pieta”, de Kim ki-Duk, a castigat trofeul Leul de Aur la cea de-a 69-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia. Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Paul Thomas Anderson, pentru “The Master”, un film care a luat si premiul pentru cel mai bun actor, acordat ex-aequo lui Philip Seymour Hoffman si Joaquin Phoenix. Premiul pentru cea mai buna actrita i-a revenit lui Hadas Yaron, din Israel, pentru “Fill The Void”, de Rama Bursthein.
Regizorul austriac Ulrich Seidel a castigat premiul special al juriului, pentru “Paradise: Faith”. Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat peliculei “Something in the Air”, de Olivier Assayas, iar premiul Orizzonti a fost acordat peliculei “San Zimei” de Wang Bing (Hong Kong).
In cadrul sectiunii independente Saptamana Internationala a Criticii, cel mai bun film a fost considerat “L’intervallo”, de Leonardo Di Costanzo. In aceasta sectiune a concurat si romanul Paul Negoescu, cu primul sau lungmetraj, “Vacanta in Thailanda”.

NOIEMBRIE

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film de la Roma a avut ca mare castigator filmul “Marfa Girl”, regizat de Larry Clark. Totodata, premiul Marc’Aurelio pentru cea mai buna interpretare feminina a revenit actritei Isabella Ferrari (“E la chiamano estate”). Trofeul corespondent din sectiunea masculina a revenit actorului Jeremie Elkaim (“Main dans la main”), iar Paolo Franchi a fost desemnat cel mai bun regizor (“E la chiamano estate”). Premiul special al juriului a revenit peliculei ” Ali ha gli occhi azzurri”, de Claudio Giovannesi, iar trofeul la categoria cel mai bun scenariu a fost castigat de Noah Harpster si Micah Fitzerman-Blue, pentru filmul “The Motel Life”.

DECEMBRIE

Lungmetrajul “Amour”, de Michael Haneke, a fost marele castigator al celei de-a 25-a editii a galei Academiei de Film Europene. Astfel, cel mai recent film regizat de Haneke s-a impus la categoriile “cel mai bun film”, “cel mai bun regizor”, “cea mai buna actrita” (Emmanuelle Riva) si “cel mai bun actor (Jean-Louis Trintignant).
La aceeasi gala, “Superman, Spiderman sau Batman”, de Tudor Giurgiu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european al anului 2012.
De asemenea, actrita Helen Mirren a fost recompensata cu premiul pentru contributii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale, in timp ce regizorul Bernardo Bertolucci a primit premiul Academiei de Film Europene pentru intreaga activitate.
Potrivit reprezentantilor American Film Institute, cele mai bune 10 filme ale anului 2012 sunt “Zero Dark Thirty”, un lungmetraj despre operatiunea de capturare a teroristului Osama Bin Laden, comedia indie “Silver Linings Playbook”, pelicula cu accente mitologice “Beasts of the Southern Wild”, Argo”, ce prezinta drama unor ostatici din Iran, lungmetrajul “Life of Pi”, de Ang Lee, drama “Lincoln”, de Steven Spielberg, comedia excentrica “Moonrise Kingdom”, de Wes Anderson, musicalul “Les Misérables”, lungmetrajul “The Dark Knight Rises”, cel mai recent film din seria “Batman”, si thrillerul western “Django Unchained”, regizat de Quentin Tarantino.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.