fbpx

RICHARD GALLIANO canta MOZART la SALA RADIO!

de

Acordeonistul francez RICHARD GALLIANO, unul dintre marii muzicieni ai lumii, revine pe scena Salii Radio, intr-un nou concert inedit, sustinut alaturi de Orchestra de Camera Radio si de violoncelistul RAZVAN SUMA, sub bagheta tanarului si apreciatului dirijor GABRIEL BEBESELEA.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
      Miercuri, 29 aprilie (19.00), Galliano, in palmaresul caruia se inscriu peste 400 de lucrari creatie proprie sau in aranjamentul sau, va interpreta o lucrare ce ii poarta semnatura – Contrastes (suita pentru acordeon, violoncel si orchestra de coarde) – si un concert mozartian, in aranjamentul sau pentru acordeon – Concertul in la major pentru clarinet si orchestra. In repertoriul serii va veti bucura de inca o partitura ce apartine marelui Amadeus: Divertisment in re major.
 
             Preocupat in egala masura de muzica clasica si de jazz, interpret si compozitor, orchestrator si pedagog, RICHARD GALLIANO este cel care a relansat acordeonul si i-a oferit un nou statut pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Asa cum isi promisese la 14 ani, Richard Galliano i-a conferit acordeonului pozitia de instrument solist-concertist, i-a modificat abordarea ritmica, i-a schimbat armoniile si mai ales a demonstrat ca este apt si pentru jazz.
            A inceput sa studieze acordeonul sub indrumarea tatalui sau, la doar 4 ani, iar in paralel s-a perfectionat la Conservatorul din Nisa. La 23 de ani s-a afirmat in viata muzicala pariziana ca aranjor, dirijor si compozitor, fiind mereu in preajma jazz-ului. A colaborat in concerte, la inregistrari pentru radio, televiziune sau film cu vedete ale muzicii franceze:Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco s.a.      
In anul 1983 scena Comediei Franceze este martora unui eveniment ce va ramane consemnat in istoria muzicala a secolului: intalnirea dintre Astor Piazzolla si Richard Galliano, inceputul unei frumoase prietenii si colaborari artistice. La indemnul lui Piazzolla, Galliano se intoarce spre radacinile muzicii franceze, revalorizeaza intregul repertoriu traditional de vals-musette, java, tangouri si initiaza un nou curent muzical denumit „New Musette”, asemeni discului-manifest aparut in 1993 si distins cu premiul „Django-Reinhardt” al Academiei de Jazz. Impreuna cu celebrul sau acordeon sau model Victoria ajunge in SUA in 1996, unde impreuna cu George Mraz, Al Foster si Biréli Lagrène inregistreaza New York Tango, un disc multipremiat.
            Colaborarea de o viata cu tatal sau si grija de a transmite si altora din bogata sa experienta de interpret au dat nastere unei metode de acordeon care a obtinut premiul „Sacem” pentru cea mai buna lucrare pedagogica, in anul 2009.
 
Dirijor principal al Operei Nationale Romane Iasi (din stagiunea 2011-2012), GABRIEL BEBESELEA este cel mai tanar muzician care ocupa o astfel de functie. Artistul este si dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu si asigura conducerea muzicala a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra si Icon Arts Ensemble.
A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Nationale. Prezenta dirijorului Gabriel Bebeselea a fost remarcata atat pe podiumul de concert cu Orchestra Romana de Tineret, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” – Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cat si in spectacolele lirice de la Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, Opera Maghiara Cluj-Napoca.
 
RAZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. In august 2014, Razvan Suma a fost invitat pentru a doua oara la Festivalul Murten Classics (Elvetia). In noiembrie a sustinut un amplu turneu de succes in Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitatia Institutului Cultural Roman. Pe 9 aprilie 2015, Razvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, in Marea Catedrala Patriarhala a orasului, intr-un concert sustinut cu ocazia inaugurarii noului sediu al Institutului Cultural Roman.
In 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Sub titlul “Va place BACH?”, in 2012 Razvan Suma a sutinut primul sau turneu national solo, evenimentul reprezentand o premiera absoluta in Romania in domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele doua editii ale turneului au insemnat 17 orase din Romania si peste 10.000 de spectatori directi. Ca o continuare fireasca a acestei frumoase initiative, intre 8-29 octombrie 2013, Razvan Suma a propus melomanilor din 13 orase turneul national „Va place BRAHMS?”, sustinut alaturi de pianistul spaniol Josu Okiñena. In toamna anului 2014 a sustinut alaturi de Analia Selis si de chitaristul si compozitorul argentinian Julio Santillan turneul national „Va place tango?”.
 
 
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
 
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
 
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  Accesul la Sala Radio, cu transportul in comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 si 44 pana la statia „Radio Romania” – Piata Virgiliu (Str. Berzei la intersectia cu Stirbei Voda, in apropierea strazii Berthelot). Puteti de asemenea alege mijloacele de transport care circula in apropiere – Str. Mircea Vulcanescu, Str. Berzei, Str. Stirbei Voda, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.