fbpx

Romanian Rhapsody la final

de

Romanian Rhapsody, una dintre cele mai frumoase povești muzicale prezentate vreodată în România, se încheie Marți, 30 Octombrie, de la ora 19:00, la Muzeul Național Cotroceni.

 Turneul pianistei Mara Dobrescu, împreună cu flautistul Matei Ioachimescu, a cucerit inimile iubitorilor de frumos din Cluj, Oradea, Deva, Bistrița, Brașov și Tecuci, înainte de a prezenta o ultimă oară un program exclusiv de muzică românească, plin de momente de magie sonoră, virtuozitate și pură încântare. La propunerea Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, cei doi artiști au călătorit mii de kilometri, pentru a aduce aproape de inima melomanilor muzica clasică românească – de la cea de inspirație folclorică, la delicatețea sunetelor lui George Enescu și de la energia ritmurilor lui Sigismund Toduță, până la fiorii reci ai Sonatei lui Cristian Lolea. Un rol deosebit în acest program îl are compozitoarea Doina Rotaru, publicul fiind de fiecare dată profund emoționat de atmosfera magică pe care aceasta reușește să o creeze în muzica sa.

Cozi la bilete, locuri epuizate, ovații: într-un cuvânt, un succes uriaș care vine să confirme interesul publicului pentru un program alcătuit ca o cale de a descoperi de unde vine și încotro se îndreaptă el, românul.

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franța, este foarte apreciată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganță, dar și pentru finețea frazărilor sale. Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recitaluri sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris, Amsterdam, Bruxelles dar și în săli de concerte renumite din Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia etc. Debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago și New York, s-a bucurat de o apreciere imensă. În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe fuziunea dintre literatură, muzică și teatru. O specialistă în muzica de cameră, Mara Dobrescu evoluează în compania unora dintre cei mai importanți muzicieni ai lumii, făcând deasemenea parte și din Quartetul Face à Face (2 piane și 2 percuții) cu care concertează în toată lumea.

Discografia sa este foarte apreciată de către presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). Cel mai recent album al ei, “Soleil de Nuit” este deja un succes internațional, criticul francez Alexandre Pham l-a numit ”un CD eveniment, un act de credință și o grădină secretă”.

Mara Dobrescu se bucură de sprijinul unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard sau Dominique Merlet.

Despre Matei Ioachimescu, spunea celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho: „Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști pe care i-am ascultat.”

Flautist român de renume, Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă; este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over.

 Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

 Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat “Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste  două  instrumente.

Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.

Detalii pe www.romanianrhapsody.ro

Proiectul „Romanian Rhapsody” este cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Național (AFCN)

Producător: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură

 Un proiect susținut de: Radio România Muzical și Radio România Cultural

 Parteneri culturali ai turneului: Muzeul Național Cotroceni din Bucureşti, Centrul Județean   pentru  Cultură Bistrița-Năsăud, Societatea de Concerte Bistrița, Liceul de Muzică “Tudor Jarda” din Bistrița,  Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Oradea,  Clubul Lions Deva Sarmizegetusa, Asociația Culturală DevArt, Centrul Multicultural al Universităţii „Transilvania” din Braşov, Fundația Pelin – Educație fără Frontiere Creștin-Europeană Tecuci.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.