fbpx

Sean Connery – The (im)perfect gentleman

de

Are toate calitatile unui sex-simbol, desi e de doua ori mai batrin decit Brad Pitt si de douazeci de ori mai discret decit David Beckham. Exemplul lui, al unui om pe care fiecare an al imbatrinirii, in loc sa-l ofileasca, il arata tot mai interesant, mai talentat, mai seducator, ne-ar umple de invidie si ne-ar scoate din minti daca n-am fi prea ocupate sa-l adoram. Doamnelor si domnisoarelor, un actor urias si un barbat care tulbura vise, Sir Sean Connery!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Domnul cu laptele

In ciuda irezistibilei sale aluri aristocratice, Thomas Sean Connery s-a nascut in Edinburgh, la 25 august 1930,  intr-o familie de conditie joasa. Tatal sau, Joseph Connery, lucra ca muncitor in fabrica si ca sofer de autobuz, iar mama, Euphamia Maclean, era o simpla menajera.
Thomas Connery a primit numele mic de „Sean“ dintr-o joaca, caci la 12 ani avea un prieten irlandez pe care-l chema „Seamus“, iar gasca lor comuna de amici obisnuia sa glumeasca, cind ii vedea impreuna, strigindu-i „Sean si Seamus“, un joc de cuvinte fonetic amuzant.
Din cauza situatiei financiare precare, copilaria si adolescenta lui Sean Connery n-au fost ferite de obligativitatea prestarii unor munci nu tocmai nobile. A inceput ca laptar si apoi a fost, pe rind, sofer de camion, muncitor necalificat, agent de paza si chiar slefuitor de cosciuge. La 16 ani s-a inrolat in Marina Regala de unde a fost in scurt timp lasat la vatra din motive medicale, caci fusese diagnosticat cu ulcer. De pe urma scurtului timp petrecut ca militar in termen, Connery s-a ales cu doua tatuaje pe bratul drept, „Scotland forever“ (Scotia, pentru totdeauna) si „Mum and Dad“ (Mama si tata), tatuaje pe care le afiseaza si astazi cu mindrie.
Satul de activitatile banale si nu tocmai curate si constient de calitatile sale fizice, Sean Connery s-a inscris, in cele din urma, ca model nud pentru studentii Colegiului de Arta din Edinburgh. De aici si pina la participarea, in 1953, la concursul „Mister Universe“, a fost un pas foarte scurt. Cistigarea locului trei la competitia de frumusete masculina i-a deschis lui Thom Connery (numele sub care a fost trecut pe lista participantilor) prima usa catre celebritate. Un coleg de concurs l-a anuntat despre o auditie pentru productia „South Pacific“. Dupa alte citeva roluri mici a primit o partitura mai importanta in serialul BBC „Anna Karenina“ (1961) pentru ca, in scurt timp, debutul pe piata americana de televiziune sa se produca odata cu aparitia lui Sean Connery intr-un rol marunt, de hamal, intr-unul dintre episoadele productiei „The Jack Benny Show“.

Connery. Sean Connery

In 1962, Sean Connery a intrat pentru prima data in pielea celui pe care l-a facut faimos aproape peste noapte: James Bond. Inainte de a face din personajul principal un brand si de a se transforma intr-o extrem de profitabila masinarie de marketing, proiectul seriilor de filme ce-l au in prim plan pe abilul si sofisticatul agent de spionaj britanic era un obscur vis regizoral, inspirat de nuvela „Dr. No“ a lui Ian Fleming. Dupa un casting greoi la care fusesera eliminati actori bine cotati precum David Niven (care pina la urma a ajuns sa-l joace pe Bond in „Casino Royale“, din 1967), Cary Grant si James Mason, ultimii doi refuzind sa se implice intr-o serie cinematografica de factura comerciala, necunoscutul Sean Connery a fost ales pentru rol. Ian Fleming s-a indoit, initial, de alegerea facuta, sustinind ca personajul sau n-are nimic in comun, nici ca look, nici ca personalitate, cu „scotianul vulgar si musculos“. Iubita lui Fleming, insa, l-a salvat pe Connery de la un viitor in anonimat, intuindu-i potentialul de carisma si sex-appeal. Sensibil la argumentele acesteia,
Fleming s-a imbunat si, astfel, Sean Connery a intruchipat pentru prima oara, pe marele ecran, un personaj ce avea sa faca istorie. Succesul premierei lui „Dr. No“ a fost exploziv. Insusi Fleming, impresionat de rezultat, a creionat pentru urmatoarea serie un James Bond pe jumatate scotian pentru a justifica accentul actorului sau principal. In al doilea film al seriei, „From Russia With Love“ (1963), personajul Bond a capatat stil si rafinament in viziunea lui Terence Young, care nu s-a multumit cu simple indicatii regizorale, ci l-a luat pe inca neslefuitul Sean Connery sub tutela sa, in dorinta de a-i specula gratia si prestanta native. Au devenit buni prieteni, luau masa impreuna si, abia alaturi de experimentatul regizor, Connery a invatat sa paseasca elegant, sa vorbeasca cum trebuie si chiar sa manince dupa regulile bunelor maniere. Poate si datorita acestei „initieri“, filmul „From Russia With Love“ a ramas preferatul lui Sean Connery, in ciuda faptului ca a mai jucat in alte patru serii Bond: „Goldfinger“ (1964), „Thunderball“ (1965), „You Only Live Twice“ (1967) si „Diamonds Are Forever“ (1971).

Viata dupa Bond

In iunie 1967, dupa incheierea filmarilor la „You Only Live Twice“, Connery a luat decizia de a se retrage dintr-un rol ce-i parea repetitiv si tot mai lipsit de substanta. Ii displacea, in egala masura, fagasul pe care imensul succes comercial adusese seria de filme la productia carora incercase si el, fara succes, sa fie co-autor. Vazind ca e dorit cu frenezie de public, presedintele Uniunii Artistilor i-a oferit lui Connery un contract cu salariu record pentru acea vreme (1,25 mil. $) si chiar s-a oferit sa-i finanteze productia numita „The Offence“. Connery a donat salariul organizatiilor umanitare si, in 1971, a acceptat sa joace, pentru ultima data, intr-o serie oficiala Bond, „Diamonds Are Forever“. Cu toate insistentele producatorilor, materializate intr-o oferta financiara de 5 milioane $, si cu toata presiunea publicului care il adora, Sean Connery a refuzat rolul din „Live And Let Die“ (1973), rol care i-a revenit, in cele din urma, lui Roger Moore.
In 1983, Connery imbraca din nou fracul lui Bond intr-una dintre productiile neoficiale ale seriei, „Never Say Never Again“, remake dupa „Thunderball“, numita astfel si cu adresa ironica la declaratiile anterioare ale starului.
Imaginea de „James Bond“ a continuat sa-l urmareasca pe Sean Connery pentru mai mult de 14 ani dupa retragerea din proiect, desi personajul s-a bucurat de interpretari la fel de populare ale lui Roger Moore, Timothy Dalton (considerat de multi drept cea mai reusita intruchipare a lui James Bond) sau Pierce Brosnan. Iar atitudinea actorului fata de personaj a fost, cel putin in declaratii, destul de confuza, traversind pragul de la ura la recunostinta. Cert este ca Bond a slefuit personalitatea artistica a celui care l-a intrupat si, in egala masura, sarmul lui Connery, vocea lui tulburatoare si privirea de sfredel au creionat imaginea eleganta si senzuala a agentului secret ce lupta pentru dreptate si iubeste cu patos. Marcat definitiv de rolul ce i-a adus faima, Sean Connery a mers totusi, cu la fel de mult succes, mai departe. Talentul sau a inflorit, in deceniile ce au urmat, in roluri de profunzime si pelicule cinematografice aclamate de critici, precum „The Man Who Would Be King“, „Murder on the Orient Express“, „A Bridge Too Far“, „The Wind and The Lion“, „The Name of The Rose“ sau „The Untouchables“ (1987), film care i-a adus doua premii ciudat contrastante: premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar si o „distinctie“ a revistei „Empire“ pentru cel mai prost accent din timpul unei prestatii actoricesti.
Dintre succesele mai recente merita cu prisosinta amintite rolurile din „Indiana Jones and the Last Crusade“ (1989), „The Rock“ (1996), „Entrapment“ (1999), in care face un superb cuplu cu Catherine Zeta Jones, si „Finding Forrester“ (2000), emotionanta poveste a prieteniei dintre un scriitor celebru, autocondamnat la izolare, si discipolul sau, un adolescent afroamerican.

Iubiri cu bataie lunga

Viata amoroasa a „celui mai sexi barbat in viata“, dupa cum a fost votat, in 1989  si zece ani mai tirziu, de catre cititoarele revistei „People“, a urmat un traseu aparent banal.
Nu au existat fapte scandaloase care sa arunce presa mondena in aer, ci doar citeva declaratii cu puternic iz misogin, de-ale lui Sean Connery, slobozite raspicat prin glasul acela baritonal, ale carui vibratii topesc inimi.
In afara de aventurile pe care se zvoneste ca le-ar fi avut cu Lana Turner si Raquel Welch (care se pare ca i-a fost amanta in timpul primei casnicii), Sean Connery a traversat relatii amoroase fara nabadai si casnicii lungi si aparent fericite.Intre 1962 si 1973, Connery a fost casatorit cu actrita australiana Diane Cilento, cu care are un fiu, Jason Connery. Dupa un divort nu tocmai amiabil, Diane, in interviuri televizate, in declaratii de presa si in romanul ei
autobiografic „Cele noua vieti ale mele“, a povestit cu lux de amanunte cum a suportat ani la rind sa fie abuzata fizic si psihologic de catre sotul ei. Connery a negat vehement ca si-ar fi batut fosta nevasta, dar, in cadrul unui interviu luat in decembrie 1987 de celebra Barbara Walters, n-a gasit altceva mai bun de vorbit decit sa declare ca unele femei cauta bataia cu luminarea si ca-si doresc sa fie, din cind in cind, pocnite. Opiniile lui de aceeasi factura, dar mult mai voalate,
fusesera titrate si intr-un interviu din „Playboy“, in 1965, insa fiind vorba de o revista pentru barbati, nu facusera mare vilva. Acuzatiile fostei neveste n-au fost nicicind dovedite, actuala sotie, frantuzoaica Micheline Roquebrune, nu s-a plins, pina acum, de manierele sotului ei, dar cert este ca propriile declaratii, oferite presei cu atita dezinvoltura poate dintr-un spirit de bravada, i-au ciobit intrucitva aura de gentleman desavirsit.

Glorie in retragere

La partea opusa talerului pe care atirna opinii neconcordante conventiilor societatii moderne stau, totusi, calitati cu greutate, de necontestat. Sean Connery este unul dintre actorii carora extraordinarul magnetism fizic nu le-a pus in umbra talentul profesional, ci dimpotriva, l-a potentat. E adorat si respectat in egala masura. Femeile vad in el barbatul linga care si-ar dori sa imbatrineasca, mai ales pentru ca el imbatrineste atit de frumos. Barbatii il admira fara rezerve, criticii de film ii aduc osanale. Toti sint sedusi de aerul sau nobil, calm, generos. Iar Casa Regala Britanica i-a recunoscut toate aceste merite in 1999, cind Regina Elisabeta a II-a, in cadrul unei ceremonii fastuoase, l-a innobilat cu titlul de „Sir“. Sean Connery a ramas, totusi, fidel radacinilor sale scotiene implicindu-se patimas in politica si fiind un fervent sustinator al Partidului National Scotian, o formatiune de centru-dreapta care pledeaza pentru independenta Scotiei. La virsta de 77 de ani, dupa un ultim film, „The League of Extraordinary Gentlemen“ (2003) si citeva colaborari de studio, pentru suport vocal, Sean Connery pare ca si-a indeplinit dorinta de a se retrage din lumea artistica si, probabil, lucreaza la autobiografia sa. Pentru ca, dupa ce a trecut cu bine peste probleme grave de sanatate (s-a operat de cataracta la ambii ochi, i s-a inlaturat o tumora de pe corzile vocale si alta de la rinichi), fascinantul actor a declarat ca arde de nerabdare sa-si scrie povestea vietii. Iar noi, cu siguranta, de-abia asteptam sa o citim.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Superstar

Comentarii

  • DvlKx4 krqyjdcbyvcg

    yruxdcm mai 2, 2011 3:14 am Răspunde
  • You’re the graeetst! JMHO

    Carajean mai 1, 2011 7:08 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.