fbpx

Silviu Iliuță: Doar scriitorii mari au cărți în librării, eu nu am avut tupeul să cer asta

de

Creatorul site-ului cronicipebune.ro a devenit, în miez de vară a anului de grație și debut glorios al său, 2016, autorul unui volum care amenință să devină best-seller. “Toate titlurile bune au fost date” este noua carte ce nu poate lipsi din biblioteca celor care vor să râdă cu lacrimi sau să plângă cu suspine, într-un carusel al emoțiilor nestăvilite pe care numai un scriitor atât de talentat precum Silviu Iliuță îl poate stârni.

Alice Năstase Buciuta: Ce alte variante de titlu ai avut înainte de a te decide la acest… non-titlu?
Silviu Iliuță: În carte apare un tren, aşa că, iniţial, m-am gândit la „Anna Karenina”. Dar… era dat. A doua variantă bună mi s-a părut „Kamasutra”, pentru că are şi ceva sex. Luat şi ăsta. (Deşi eu aveam o pozitie nouă cu un calorifer… Păcat!) I-aş fi zis şi „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Chiar mi se părea bun, dar am realizat că lipseşte partea cu războiul. Apoi mi-a spus cineva că ar mai fi o carte cu titlul ăsta. Am şi un răspuns serios: „EL şi EA”.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ce găsim în carte, ce fel de texte? Ne-ai obişnuit cu lacrimi de râs, dar am impresia că vom lăcrima şi de emoţie…
SILVIU ILIUȚĂ: O cititoare mi-a zis aşa: „Cartea ta e bipolară. Acum plâng de ud paginile, acum râd de trezesc copiii. Naiba te înţelege, Silviule. Esti groaznic! Te iubesc!” Cred că o definește expresia: “Mă simt exceleeeeent! Îmi vine să mă dau cu capul de pereţi.”

Marea Dragoste/ revistatango.ro: De ce fel de lansări va beneficia cartea? Ne inviţi la un club, plecăm la mare, ne dai de băut?

SILVIU ILIUȚĂ: Am prieteni care organizează lansări pentru mine. Mie mi-e ruşine să o fac, ar fi ca şi cum m-aş crede scriitor. Şi nu sunt. Vestea bună e că nişte oameni de treabă din Spania şi Anglia, cărora le-a plăcut cartea, organizează lansări prin multe oraşe de acolo. Sangría, jamón, bere şi sper că nu şi fish&chips. Vom mai avea mini petreceri în Bucureşti, Timişoara şi într-o gogoşerie din Dorohoi (nu e glumă).

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Crezi că se va schimba viaţa ta după ce vei deveni autor consacrat?
SILVIU ILIUȚĂ: Voi ajunge Consilierul de Carte al lui Iohannis şi voi avea salariu de 2000 de lei pe lună. Primul sfat pe care i-l voi da este ca, după capodoperele „Pas cu pas” şi „Primul pas”, să publice „Premergătorul”. Am observat că se poartă întoarcerile astea în timp, de la „Războiul stelelor” încoace.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ce diferenţă este între a scrie pentru un blog cum este cronicipebune şi pentru o carte? Te aşezi altfel la masă de scris, cauţi alte stări care să te inspire?
SILVIU ILIUȚĂ: Principala diferenţa e poziţia. Eu scriu pe canapea şi când scriu pentru blog stau pe partea stânga. Când scriu pentru carte, iau un aer inteligent şi stau pe dreapta. Partea cu aerul inteligent nu îmi iese întotdeauna.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cum ai ajuns la scris? Ce ai vrut să te faci când erai mic şi ce te-ai făcut- care au fost şcolile şi joburile care te-au condus până aici?
SILVIU ILIUȚĂ: De la 4 ani am vrut să mă fac regizor de film. Şi acum vreau, deşi nu o să reuşesc niciodată.
Am cel puţin 50 de cărţi scrise, toate în capul meu. Îmi ia puţin timp să le arunc pe hârtie, dar îmi ia foarte mult să pun diacritice după. E un chin! Lucrez în televiziune, am făcut ceva publicitate (producţie şi regie), emisiuni, clipuri, scenarii…
Am făcut Inginerie Managerială şi Regie de Film. Prima, ca să scap de Armată. Şi a doua, ca să îmi dau mie impresia că se poate face film în România. Filme pentru oameni, nu pentru premii. Nu poţi, m-am înşelat!

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Scrisul e un talent, o pasiune, o nebunie, ce e pentru tine?
SILVIU ILIUȚĂ: Nu e talent, e instinct şi relaxare totală. Când mă apucă, mă apucă. Scriu mult la volan, în Bucureşti, pe telefon. (Sper să nu vadă vreun poliţist asta) Ţin să menţionez că nu o fac în mers, ci la semafor.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Dacă ai putea să alegi să faci doar ce îţi place- nu şi ce trebuie să faci – ce ai lasă pe lista activităţilor profesionale?
SILVIU ILIUȚĂ: Aş face Regie de Film şi aş scrie. Si mi-aş deschide un restaurant fain pe malul mării.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Dar în familie ce îţi place să faci şi ce ţi-e mai greu?
SILVIU ILIUȚĂ: Îmi place să plec cu ai mei depaaaarte, depaaarte de tot, să explorăm. Cel mai greu îmi este să ies din casă, că îmi place şi acolo.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Dă-mi un argument pentru care să ne comandăm cartea, te rog.
SILVIU ILIUȚĂ: Este despre tine. E o carte despre tine, o să vezi. Fără neologisme, fără fraze întortocheată, fără a trebui să stai cu DEX-ul alături. Dar emoţionantă şi veselă. E o carte foarte, foarte, foarte, foarte bună. Eu nu am citit-o încă, dar abia aştept!

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Şi acum dă-mi şi adresa unde să o comandăm…
SILVIU ILIUȚĂ: Doar scriitorii mari au cărți în librării, eu nu am avut tupeul să cer asta. Aşa că se comandă pe butonul BOOK NOW pe pagina de facebook cronicipebune.
Aştept impresii!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.