fbpx

Splendida banalitate si Harababura, doua noi aparitii ale Editurii Cartile Tango, s-au lansat printr-un eveniment fastuos la Biavati

de

Cele mai noi carti ale Editurii Cartile Tango, Splendida banalitate – de Alice Nastase Buciuta – si Harababura, carte pentru cei ce stiu sa recite-un poeziu – de Cristian Badilita – s-au lansat printr-o petrecere fastuoasa la Biavati Events, la care au participat sute de vedete, cititoare ale Cartilor Tango si ale revistei Tango-Marea Dragoste, precum si cateva zeci de copii, imbiati la distractie de celebra gasca Zurli condusa de Mirela Retegan.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Amfitrionii serii au fost autorii celor doua volume, alaturi de scriitorul si criticul Alex. Stefanescu. Evenimentului de lansare i s-a alaturat ca partener de suflet proiectul nobil “Grija pentru copii”, initiat de Organizatia Salvati Copiii si sustinut de Dorna, un proiect menit sa doteze cat mai multe maternitati din tara cu echipament medical. Oaspetii serii au scris pe un ecran interactiv mesaje de sustinere pentru mamicile care asteapta sa isi vada copiii nascuti prematur. (Pentru cei care doresc sa citeasca mesajele postate de oaspetii nostri in data de 14 aprilie 2014, acestea pot fi gasite pe www.grijapentrucopii.ro)
Pentru cei mici – dar si pentru cei mari – au recitat din volumul Harababura actritele Daniela Nane si Maia Morgenstern. Momentul muzical al serii a fost sustinut de tinerele si talentatele artiste din trupa Amadeus, iar criticul literar Alex. Stefanescu a fermecat auditorul cu comentariile sale. Tablourile artistei Malvine Mocenco, pe baza carora s-au realizat ilustratiile volumului Harababura de Cristian Badilita au fost prezentate intr-o expozitie cu vanzare.

Dorna deschide o fereastra de speranta si iubire

Anul acesta, Dorna a extins promisiunea de sustinere a copiilor nascuti prematur si catre mame si a creat prima fereastra interactiva din Romania – Fereastra de speranta. Aceasta initiativa este parte a campaniei „Grija pentru copii”, dezvoltata de Dorna impreuna cu Organizatia Salvati Copiii, cu scopul de a imbunatati conditiile de ingrijire a nou-nascutilor prematur.
Incepand cu luna aprilie a acestui an, in maternitatea Polizu, fereastra care desparte mamele de salonul de terapie intensiva unde se afla bebelusii nascuti prematur a devenit Fereastra de speranta. Pe aceasta fereastra sunt afisate in timp real mesaje de incurajare pentru mamele de copii prematuri, mesaje ce pot fi trimise de oameni din intreaga tara, printr-o simpla accesare a site-ului www.grijapentrucopii.ro. De la instalarea Ferestrei de Speranta, la inceputul lunii aprilie, au fost trimise pana acum peste 1.000 de mesaje de incurajare, o parte dintre acestea fiind scrise de invitatii evenimentului de lansare a celor doua noi carti aparute la Editura Cartile Tango.
In maternitate, mama unui copil nascut prematur petrece doar cateva minute pe zi cu bebelusul ei. In rest, e doar asteptare. Asteptare care poate dura chiar si cateva luni. „Pentru mamele copiilor nascuti prematur, primele luni dupa nastere sunt cele mai dificile. Viata copiilor lor este in mana cadrelor medicale si a echipamentelor de specialitate, iar ele nu pot face altceva decat sa spere ca va fi bine si sa astepte pe holurile maternitatilor. Un gand bun si un mesaj de sustinere le poate ajuta sa capete puterea de a trece peste aceasta perioada dificila. Pentru ele am creat Fereastra de speranta, prima fereastra interactiva din Romania, un spatiu in care fiecare dintre noi poate trimite mesaje de sustinere mamelor copiilor nascuti prematur”, a declarat Raluca Vlad, Brand Manager Dorna.
„In 2013, am castigat un partener important in lupta noastra impotriva mortalitatii infantile. Alaturi de Dorna, am contribuit la dotarea a 15 maternitati din Romania prin campania “Grija pentru copii” si vom continua acest demers si anul acesta. Daca copiii nascuti prematur au nevoie de ingrijire medicala specializata, mamele lor au nevoie sa stie ca nu sunt singure in aceasta perioada dificila. As vrea sa felicit Dorna pentru initiativa si sper ca un numar cat mai mare de oameni sa fie alaturi de mamele copiilor nascuti prematur in maternitatea Polizu”, a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Alex. Stefanescu: M-am nascut si eu prematur

Iubitul critic literar Alex. Stefanescu, devenit de la inceputul anului 2014 colaborator permanent al revistei Marea Dragoste editate de Cartile Tango, s-a asezat de la bun inceput, zambind, la umbra nobila a proiectului „Grija pentru copii” sustinut de Salvati copiii si Dorna: „Eu sunt aici din alt motiv decat cel la care va ganditi: m-am nascut si eu prematur, in 1947, in loc sa ma nasc dupa 1989”.
In legatura cu autorii celor doua carti lansate, Alex. Stefanescu si-a continuat, cu umor, comentariile: „Alice este cea care ma duce totdeauna in tara minunilor si Cristian Badilita, un Mircea Eliade de azi, este un om foarte important, sa-i cereti autografe si sa va laudati ca l-ati cunoscut!
Mai sunt vedete in sala care ma intimideaza. Eu tin un jurnal secret care, desi este secret, apare din cand in cand sub forma de carte. Am sa scriu in jurnal, in aceasta seara, referitor la ce s-a intamplat aici , doar pe scurt: Mi-am petrecut seara cu Oana Sarbu, Anca Turcasiu, Daniela Nane, Malvine Mocenco si Alice Nastase. P.S. Au mai fost si altii. O sa strecor astfel un echivoc care o sa-mi aduca multe puncte ca barbat.
Si daca tot am ajuns cu discutia aici, va fac o marturisire: daca as fi fost femeie, m-as fi indragostit de Cristian Badilita. Multumesc lui Dumnezeu ca nu sunt femeie, pentru ca as fi suferit ingrozitor. Ii multumesc lui Dumnezeu si ca sunt un barbat trecut. Daca n-as fi fost un barbat trecut, daca eram tanar, ma indragosteam sigur de Alice Nastase si tot as fi suferit foarte mult, pentru ca sunt foarte multi aspiranti, e o competitie uriasa, iar eu nu castig niciodata nicio competitie. Singura competitie pe care am castigat-o in viata mea, a fost aceea in care dintre 300 de milioane de spermatozoizi eu am ajuns primul la ovul – dar asta se intampla acum multi ani…” a marturisit zambind Alex. Stefanescu.

Cartea lui Alice Nastase Buciuta este un fel de sampanie, un fel de fantana arteziana de impresii

“In legatura cu Cartile pe care vi le prezinta in momentul de fata acesti autori, va spun ca nu sunt carti obisnuite. In tara noastra, este o moda a lansarilor, americanii lanseaza rachete in cosmos, iar romanii lanseaza carti. Pe unele le lansez eu, dupa ce le primesc, iar unele le lansez chiar peste gard, pentru ca sunt foarte proaste. Am si scris o carte despre 250 de carti proaste.
Dar acestea sunt carti foarte bune, fermecatoare si, desi nu seamana deloc intre ele, seamana, totusi, prin ceva: amandoua il cuceresc pe cititor. Fiecare autor isi foloseste mijloacele sale.
Cartea lui Alice Nastase Buciuta este un fel de sampanie, un spectacol de inteligenta, un fel de fantana arteziana de impresii, de idei, de reactii. Autoarea reactioneaza la tot ce se intampla in vata de fiecare zi si, astfel, isi dezvaluie secretele ei de femeie. De multe ori am vrut sa stiu ce este in mintea unei blonde si, pentru ca nu am reusit, ma consolasem crezand ca nu nimic. Dar e foarte mult, cititi cartea si o sa va reconsiderati ideea despre blonde, pentru ca o asemenea femeie intr-un fel il complexeaza pe un barbat prin aceasta gandire permanenta. Gandeste tot ce traieste.
Dau un singur exemplu – momentul cand Papa viziteaza Romania si vizita lui produce o mare emotie in tara noastra. Ea este ziarista si se gandeste ironic la vizita si la papamobil, pentru ca atunci cand apare Papa cu automobilul sau special sa traiasca o adevarata revelatie, sa simta ca in jur ceva s-a schimbat, ca a iradiat ceva sfant, ca la sufletul ei a ajuns suflul pur al credintei. Este atat de frumos pasajul acela, miracolul se produce in viata strazii bucurestene, in mijlocul agitatiei trece aceasta dara de sfintenie pe care Alice o analizeaza si o defineste extraordinar de bine. De altfel, Alice Nastase scrie bine despre orice, nu isi cauta cuvintele, ci reinventeaza emotia. Intr-o lume care este tot mai apatica, mai lipsita de fier in sange, vine cu pasiune, cu dragoste, cu melodrama. Marii scriitori sunt melodramatici, in Dostoievski exista multe momente melodramatice, pentru ca marilor scriitori nu le este rusine sa traiasca intens ceva. Admir la Alice Nastase acest curaj de a trai cu intensitate, cheltuind din fiinta ei. Asa cum o lumanare consuma din ceara ei ca sa dea lumina, asa si Alice Nastase consuma din fiinta ei ca sa traiasca intens si luminos.” – a continuat Alex. Stefanescu.

Cristian Badilita e un savant care stie sa se joace

“Cristian Badilita este altfel construit, el este un savant cu infatisare de actor italian, este un savant recunoscut la Sorbona si in marile centre universitare europene, iar in Romania are multi adversari, pentru ca eruditia sa este cu greu accesata de catre cei care se afla in concurenta directa cu el. Este si un poet foarte bun, dar recunosc si ca il laud un pic de frica, fiindca el este foarte dur in controversele sale si s-a certat cu multi. Pana acum eu am reusit sa scap, iar cu aceasta discutie mai aman putin biciul pedepsitor. Numai in prejma lui Constantin Noica m-am simtit asa de intimidat. Noica m-a intrebat cu ce va ocupati: sunt critic literar, i-am spus. Stiti greaca veche si latina?- a continuat. Am spus ca nu. Atunci renuntati imediat la critica, mergeti la o manastire, invatati greaca si latina!, m-a indemnat Noica. Asa e in stare sa-mi zica si Cristian Badilita. Insa el nu m-ar trimite la manastire, ci, mai rau decat atat, m-ar trimite la biblioteca.
Cristian Badilita e un savant care stie sa se joace, acesta este farmecul lui. Numai oamenii cultivati, care nu se straduiesc sa para culti, ci chiar sunt culti, au o bunastare sufleteasca ce le permite sa se joace. El comunica foarte bine cu copiii, dar toate poeziile lui sunt si pentru adulti. Inchei spunand ca acesta carte pentru copii a lui Cristian Badilita este un mod inteligent de a le cuceri pe mamici.

Partenerii evenimentului

Multumim din suflet partenerilor nostri: Biavati Events, Dorna, Salvati copiii, Royal Express restaurant, cofetariile Georgi, Magazinele Picioru’Gras, Magazinele Liza Panait, Vincon Vrancea/Beciul Domnesc, Coty Romania, cofetaria RawCoco, Atelier Bogas, Atelier Make-up Anca Radulescu, Salon Fason by Cristina Grama.

Multumiri doamnelor Carmen Voinea-Raducanu, Grymy Tanasescu, Anda Miclea, Malvine Mocenco pentru sprijin si implicare.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.