fbpx

Tudor Giurgiu: Aproape toate genurile sunt neacoperite pe piata romaneasca de film

de

Regizorul Tudor Giurgiu afirma ca aproape toate genurile sunt neacoperite pe piata de film romaneasca si ca el ar face o pelicula de groaza “imediat”, daca ar avea un scenariu bun.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, marti seara, la Targu Mures, unde a participat la prezentarea productiei “Despre oameni si melci”, ca a dorit ca prin acest film sa ofere o comedie de calitate publicului romanesc, un “cinema comercial de bun-gust”.

 

El a mai spus ca pe piata ar putea aparea o diversitate de genuri de cinema, in conditiile in care se tinde spre depasirea fazei acelui film “trist” si “de mizerie”, filmul de autor, care s-a facut mai mult pentru criticii si nu a avut un mare succes de public, in perioada postdecembrista. Astfel, s-ar putea ca industria de film romanesc “sa inmugureasca”, a declarat Giurgiu.

 

Ulterior, intrebat ce genuri sunt neacoperite de piata de film romaneasca, regizorul a declarat ca este vorba de “aproape toate” si ca ar face un film de groaza “imediat”, daca ar avea un scenariu bun.

 

“O, doamne! O gramada. Aproape toate. Pai nu se face film istoric, nu se face film pentru copii, care e un gen… in Europa exista festivaluri intregi, filme, germanii si scandinavii sunt foarte tari la filme pentru copii. Film politist – ai mai vazut vreunul in ultimii ani? Comedie romantica – s-a incercat anul trecut «Buna, ce faci», dupa parerea mea, e un film cu calitati, dar total esuat, pentru ca nu cred ca poti sa faci comedie romantica cu actori pe care eu nu-i vedeam potriviti pentru rolul acela – e parerea mea, sa nu fiu mai rau. Eu nu i-am crezut. Si mai putem continua – film de groaza, film de science fiction. Or, nu toate genurile acestea cer foarte multi bani. Adica niste pusti americani au facut un film de groaza cu 37.000 de dolari si au reusit sa faca incasari de 6 milioane. Deci totul e sa ai idei si sa indraznesti. Mie mi-ar place sa fac. As face imediat, daca as gasi un scenariu foarte bun”, a spus Tudor Giurgiu.

 

El a dezvaluit ca urmatorul sau proiect este un film “trist, in care finalmente e vorba despre un om care moare”, un thriller politic inspirat din realitate, ca si “Despre oameni si melci” – care a pornit de la o stire referitoare la ideea unui lider sindical de la Aro din Campulung de a salva uzina obtinand bani din vanzarea de sperma, “idee care insa a murit a doua zi”.

 

Scenaristul filmului “Despre oameni si melci” a facut o fictiune, care porneste de la un sambure de adevar, a spus el.

 

Regizorul a precizat ca nu a gandit filmul “Despre oameni si melci” ca “un omagiu” adus lui Mircea Daneliuc, desi lumea se gandeste la “Senatorul melcilor”, cand vede anumite secvente in care joaca Dorel Visan si finalul.

 

“Eu nu l-am gandit in felul acesta, dar, daca se interpreteaza asa, sunt fericit, il apreciez pe Daneliuc, in «Senatorul melcilor» e foarte bun”, a spus Tudor Giurgiu.

 

El a explicat ca, prin secventele legate de concertul lui Michael Jackson de la Bucuresti, a vrut sa “localizeze perioada”, mai exact anul 1992, dar si o stare de spirit, pe care a avut ocazia sa o surprinda personal.

 

“Eu nu eram hotarat daca 1992 sau 1993 sau 1994 si, cautand ce s-a intamplat in Romania in 1992, am vazut ca era perioada post-Caritas, erau alegeri, umbla Mudava prin tara sa vindece oameni si am vazut ca era si concertul. Or, acela e un moment de care ma leaga foarte multe lucruri, pentru ca eram si fan Michael Jackson si voiam sa ajung la concert si tin minte ca eram student in anul III, parca, la Regie si a venit un coleg al meu care cauta oameni sa ajute cameramanii americani care filmau concertul si acela a fost primul meu job. Am tinut de cabluri la concert, eram asistent de camera si am primit 20 de dolari pentru lucrul la o noapte intreaga si am fost singurul om care a stat practic intre megastar si primul rand de fete disperate si practic am filmat – nu-l filmam pe Michael Jackson, ci doar reactiile fetelor. Si am avut o ora de concert fabulos, pentru ca ma uitam cand asa, cand tineam de cabluri, cand ma uitam la fetele acelea absolut isterice. Si gasind pe internet toate clipurile acestea, am zis ca e un document fabulos despre cum eram noi in momentul acela – cu toata reactia aceasta ca se cobora Mesia pe pamant si toata lumea, toata tara era cuprinsa de febra aceasta”, a spus el.

 

Regizorul a adaugat ca a constatat ca tinerii de 20 de ani care vad filmul “Despre oameni si melci” nu sunt impresionati de partea sociala, ci au mai degraba “o curiozitate maxima” si “un ras isteric fata de cum era Romania in momentul acela”.

 

“Sunt convins ca ei percep mult mai putin din tot background-ul social care noua ne e familiar. Dar se uita cu o curiozitate maxima si cred ca au un fel de ras isteric fata de cum era Romania in momentul acela. Si atunci li se pare foarte cool – si asta am discutat cu multi – look-ul actorilor, li se pare foarte comic cum eram noi in momentul acela, cand multi dintre ei se nasteau sau nu erau inca nascuti. La prima vizionare pe care am facut-o, am chemat si oameni foarte tineri si ei au fost primii care au vorbit si au spus ca li s-a parut foarte bine, dar cand i-am intrebat «Ce v-a placut?», pe ei nu-i impresiona partea sociala, capitalismul, erau strict detalii: de cum era imbracat unul, de ce facea altul, adica detalii de joc, de decor”, a spus el.

 

Regizorul Tudor Giurgiu a fost prezent, marti seara, la Targu Mures, alaturi de actorii Andi Vasluianu si Ovidiu Crisan, cu ocazia prezentarii productiei “Despre oameni si melci” la cinematograful Arta.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.