fbpx

Ulcerul gastroduodenal: reguli de viata si alimentatie

de

Alaturi de medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra, alimentatia corecta este un mijloc terapeutic la fel de important in cazul ulcerului gastroduodenal.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Articol preluat din revista Doctorul Meu


Sfaturi generale

•    Luati masa la ore fixe.

•    Evitati pranzurile abundente (sunt de preferat 5-6 mese/zi dar mai reduse cantitativ).

•    Mancati ori de cate ori apare durerea: rontaiti biscuiti, pesmeti, sticksuri.

•    Retineti alimentele care v-au facut rau in trecut si ocoliti-le de fiecare data, fara imprudente. Cel mai potrivit regim este cel care nu va face rau!

•    Mancati in liniste si fara graba.

•    Cautati sa nu fiti prea obosit sau nervos cand va asezati la masa.

•    Mestecati bine hrana si, daca este cazul, tratati-va dantura.

•    Respectati cele 8 ore de somn in cursul noptii.

•    Evitati medicamentele care cresc aciditatea gastrica: aspirina, vitamina C, medicamentele antireumatice, unele siropuri de tuse.

•    Alcoolul si fumatul sunt strict interzise. Evitati, de asemenea, cafeaua, mai ales pe stomacul gol.


Pregatirea alimentelor

Mancarea va fi preparata astfel incat sa nu sporeasca secretia de suc gastric si sa nu favorizeze stagnarea alimentelor in stomac. Se vor evita, deci, rantasurile si prajelile.

Supele se vor prepara prin fierberea suficienta a legumelor si zarzavaturilor, zeama fiind ingrosata cu gris, paste fainoase, orez, cartofi sau zarzavaturi trecute prin sita. Se va evita zeama de carne, mai ales in perioada de criza!

Legumele (bine fierte!) se vor servi sub forma de piure, sote, budinca sau sufleu (preparate la baia de apa) la care se poate adauga unt sau ulei crud (retineti ca grasimile permise se vor consuma doar crude, adaugandu-le in farfurie la masa).

Carnea permisa se prepara la inceputul bolii doar prin fierbere, inabusire sau sub forma de perisoare fierte la abur. Dupa ameliorarea simptomelor se poate incerca si prepararea la gratar (dar nu prajirea in ulei ori grasime!).

Sarea poate fi folosita in cantitate moderata la pregatirea hranei, cu conditia sa nu suferiti de alte boli in care este contraindicat excesul de sare.

Dulciurile foarte concentrate sau prajiturile cu foetaj sau drojdie se vor evita.

Alimentele nu se vor servi nici prea reci, nici prea fierbinti.

Crutarea gastrica

Regimul alimentar urmareste crutarea gastrica si daca este prescris corect poate actiona ca un veritabil "pansament" pentru stomac.

Alimentul de baza pentru obtinerea efectului de „crutare” si „pansare” gastrica este laptele.
In cazurile in care nu suportati laptele din diverse motive (provoaca balonare si diaree, etc) puteti incerca sa beti lapte injumatatit („taiat”) cu apa sau ceai; alternativ, puteti adauga o lingurita de bicarbonat de calciu la o cana de lapte.


Alimente interzise

•    Carne grasa, sarata, afumata, mezeluri (altele decat cele permise), carnati, supele de carne sau zeama in care fierbe carnea adaugata la alte mancaruri, vanat;

•    Peste gras, sarat, afumat, conserve de peste;

•    Lactate: branzeturi fermentate, sarate, afumate, lapte batut, iaurt, kefir;

•    Grasimi: untura, slanina, alimente preparate cu grasime incinsa, rantasuri, maioneza;

•    Fainoase: paine moale, paine prajita, paine neagra, galuste de faina sau gris, taietei grasi, pesmet prajit;

•    Dulciurile concentrate, marmelada, dulceata, miere, ciocolata, cacao, compoturile preparate cu conservant de iarna, aluaturile dospite proaspete, aluaturile fragede si foietajele (strudel), prajiturile cu crema;

•    Zarzavaturi crude, zarzavaturi fibroase, atoase sau cu celuloza dura (castraveti, ridichi, gulii, sfecla, varza alba, varza rosie, fasole uscata, mazare uscata, linte, ciuperci, vinete, rosii (mai ales sub forma de sos sau supa de rosii), legume picante (ceapa, usturoi, ardei iute);

•    Fructe crude sau acre, fructele cu samburi (nucile, alunele, migdalele, macul);

•    Condimente iuti si iritante: piper, boia, ardei iute, hrean, mustar, dafin, otet, muraturi;

•    Bauturi: orice bautura foarte rece sau fierbinte, bauturi acre, alcool, ceai rusesc, chinezesc, cafea.

Alimente permise

•    Carne (proaspata sau congelata) fara grasime, de vaca, vitel, pasare (gaina), iepure de casa. Dupa ameliorarea simptomelor se poate consuma si carne de porc, miel, oaie, alte pasari, cu conditia ca inainte de preparare sa fie curatata de grasime, piei, fascii.

•    Mezeluri: sunca slaba de tip Praga, parizer, polonezi, cremvursti, neafumate si necondimentate excesiv;

•    Peste alb slab, preparat numai rasol sau pane daca se indeparteaza pelicula de prajeala inainte de consum.

•    Lactate: lapte dulce consumat simplu sau cu fainoase, smantana, frisca, branza proaspata de vaci, cas (de vaca sau de oaie), urda, iar dupa ameliorarea simptomelor si telemea proaspata (se evita in crize branza preparata cu cheag!)

•    Oua proaspete, fierte moi (oul se pune in apa clocotita si se tine 3-4 minute) sau preparate sub forma de ochiuri romanesti ori omleta dietetica (in baie de apa);

•    Grasimi: unt proaspat, ulei, smantana, frisca;

•    Fainoase: gris, arpacas, orez, fulgi de ovaz, paste fainoase; paine (veche de o zi, pesmet, uscata in cuptor, prajita), cozonac uscat, biscuiti, piscoturi;

•    Dulciuri: lapte de pasare, budinci de gris sau de orez, prajituri de casa cu aluat uscat sau aluat fiert (ecler), pandispan, gelatina de fructe, spuma de fructe, creme de vanilie. Zaharul sau mierea sunt permise in cantitate mica, adaugate in ceai sau desert. Se vor evita dulciurile concentrate.

•    Fructe dulci bine coapte si fara samburi sau coaja: mere, piersici, banane, struguri, prune, de preferat coapte  in cuptor sau compot.

•    Legume si zarzavaturi fragede, cu celuloza moale: morcovi, dovlecei, spanac, fasole verde tanara, mazare verde, salata verde, cartofi (fierti, copti sau pireu, dar nu prajiti);

•    Bauturi: ceaiuri (de galbenele, musetel, sunatoare, tei), apa minerala plata (neacidulata), sucuri crude de morcovi, mere, piersici.

•    Tipuri de mancaruri: supa de zarzavat, creme de legume, pui cu sos de smantana, perisoare cu sos alb, sufleu de dovlecei sau conopida, sufleuri sau budinci de fructe cu branza dulce, gratar de pui cu cartofi copti, etc.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.