fbpx

Ultimele bilete la marea premieră Văduva Veselă – la Opera Națională București! Un spectacol cum n-a văzut Parisul!

de

Într-un text scris de marele regizor însuși, Opera Națională București  și Opera Națională Română Iași, coproducătoare ale spectacolului Văduva Veselă, își invită spectatorii la o premieră magică, excepțională, ale cărei ingrediente sunt nu doar muzica splendidă, ci și umorul nebun, ironia fină, iubirea și emoția… Regizorul care pune în arta sa pasiunea originalității până la cel mai mic detaliu, a avut inițiativa de a redacta el însuși textul-invitație pentru spectacolul „Văduva veselă”. S-a amuzat să creeze o pastișă a reclamelor de pe Broadway, considerând că opereta este nu doar o soră a operei, dar și a musicalului…

Fotografii de Paul Buciuta

Cea mai faimoasă și mai populară dintre toate operetele, „Die Lustige Witwe” de Franz Lehár  – „Văduva veselă”, „La veuve joyeuse”, „The Merry Widow” în noua montare a lui Andrei Șerban, este propusă publicului într-o versiune cu totul originală, transpusă și adaptată pentru situația actuală din lume și din România. Viziunea este radical diferită de cea din spectacolele sale anterioare cu același titlu, realizate la Operele din Viena și Cardiff!

Adaptarea, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu și Andrei Pleșu, este semnată de regizor împreună cu Daniela Dima. Scenografia poartă semnătura Anka Lupeș, coregrafia – Andrea Gavriliu.

Soliștii vin din diverse teatre din țară, iar Vlad Conta și Ciprian Teodorașcu, dirijori ai Operei Naționale București, dirijează corul și orchestra Operei ieșene.

Andrei Șerban despre spectacol:
„Când Beatrice Rancea a insistat cu perseverența ei semi-fanatică sa montez Văduva în Romania, am ezitat. Simțeam că, în montările mele precedente, la Opera din Viena și cea din Cardiff (deși total diferite una de cealaltă) nu ajunsesem la lumina pe care, totuși, o întrezărisem. Am replonjat în studiul epocii în care a compus Lehár, la belle epoque, de la începutul secolului trecut, dar mi-am dat seama că o documentare fidelă nu poate duce decât la o Văduvă de muzeu, lipsită de vitalitate și impact. Într-o zi, împreună cu colaboratoarea mea constantă, Dana Dima, am avut ideea de a transpune Văduva în contemporaneitate, pentru că ne-am dat seama că există destule argumente ca propunerea să fie justificată. Cum în libret e vorba despre o țară inventată, pierdută undeva în Balcani, aflată în criză și în pericol de faliment, condusă de politicieni incapabili, impostori și mincinoși, am găsit, printr-un fericit accident, în scrierile lui Radu Paraschivescu și ale lui Andrei Pleșu, materialul ideal pentru ca ea să capete formă și conținut. Pe de o parte, inepțiile și aberațiile puse în circulație în spațiul public de tot felul de categorii sociale, incluzând politicieni, neveste de politicieni, oameni de afaceri, funcționari publici, sportivi, personalități TV… etc., culese de primul, pe de alta pamfletele celui de-al doilea, care împreună realizează o radiografie fidelă a lumii în care trăim aici, în România, au devenit materia primă a dialogurilor adaptării noastre. Am înțeles atunci că, ceea ce lipsea din montările mele precedente, era credibilitatea contrastului dintre povestea de dragoste a personajelor principale și mediul în care are loc, dintre derapajele și promiscuitatea unei lumi care a încremenit într-o confuzie josnică și veselă, lipsită de ideal, și nevoia de un alt orizont a celor doi îndrăgostiți care, deși s-au pierdut unul pe altul și chiar pe sine, se regăsesc pentru că nu au încetat căutarea. Am făcut, deci, o adaptare foarte liberă la realități familiare autohtone. Pe fondul unei bufonade socio-politice absurde și burlesti, se desfășoară tema principală a dragostei autentice.”

E urgent să vă cumpărați din vreme biletele, pentru a nu rata această formidabilă întâlnire între teatru și operă. Pentru melomani – muzica e senzațională, pentru doritorii de spectacol – decorurile multiple și sutele de costume promit o punere în scenă… cum „n-a văzut Parisul”. Dansurile sunt pline de senzualitate și erotism, toți artiștii cântă și dansează… până și orchestra!

Veniți la „Văduva Veselă”, ca sa vă convingeți că, dacă opera și opereta nu ar mai exista, lumea ar fi și mai tristă!

Nu pierdeți ocazia! Un spectacol… spec-ta-cu-los! Veniți la Operă! Sunt doar patru reprezentații la București, în 1, 2, 3, 4 septembrie, la ONB – Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72 (www.operanb.ro) și la ONRI – Str. Agatha Bârsescu Nr. 18 (operaiasi.ro), în 9, 10, 11 septembrie.

CUMPĂRAȚI-VĂ BI-LE-TE-LE A-CUM! 

BUY – YOUR – TICKETS – NOW ! Acheter – les – billets – AU PLUS VITE!, Kaufen – SIE –  jetzt – Karten !

„Văduva Veselă”de Franz Lehár 

 

Regia: Andrei Șerban

Adaptare originală de Daniela Dima și Andrei Șerban, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu și Andrei Pleșu

Scenografia: Anka Lupeș

Coregrafia: Andrea Gavriliu

Dirijori: Vlad Conta, Ciprian Teodorașcu

 

Distribuția:

 

● Hanna Glavary – Ana Maria Donose (Opera Națională Română Iași), Amelia Antoniu (Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”)
● Danilo  –  Adrian Mărcan (Opera Brașov), Tiberiu Simu
● Ambasadorul Zetta – Valentin Vasiliu (Opera Națională București), Ioan Cherata (Opera Română Craiova)
● Valencienne – Marta Sandu (Opera Națională București), Nicoleta Maier (Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați)
● Camille de Jolidon – Andrei Fermeșanu (Opera Națională Română Iași), Ștefan Von Korch
● Njegus – Claudiu Bleonț (Teatrul Național București), Ruslan Bârlea (Teatrul Național Cluj-Napoca)
● Zizi – Gabriela Daha (Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”), Cristina Gireadă Tălmaciu (Opera Națională Română Iași)
Violeta – Tatiana Purcaru (Opera Națională Română Iași)
● Cascada – Robert Buzilă (Opera Națională Română Iași), Ștefan Linu (Opera Națională Română Iași)
● St. Brioche – Ovidiu Manolache (Opera Națională Română Iași), Alexandru Savin (Opera Națională Română Iași)
● Bairamovici – Vasile Filimon (Opera Națională Română Iași), Eduard Sveatchevici (Opera Națională Română Iași)
● Kromski – Tudor Florența (Opera Națională Română Iași), Eduard Sveatchevici (Opera Națională Română Iași)
● Agenți – Ștefan Linu (Opera Națională Română Iași), Robert Buzilă (Opera Națională Română Iași), Ovidiu Manolache (Opera Națională Română Iași), Alexandru Savin (Opera Națională Română Iași)

 

Baletul Operei Naționale Române Iași:

● Soliști Moment Vilja: Anca Andronache, Viviana Olaru, Dumitru Buzincu, Dănuț Melenciuc
● Grizete: Maria Cotorobai, Pamela Tănasă, Miku Okazaki, Anca Andronache, Claudia Tudorache, Viviana Olaru
● Can-Can: Chisako Ota, Mizuka Suzuki, Arisa Suzuki, Kurumi Sakamoto, Iuko Hanase, Erika Pinzano, Shinse Jouji, Hirohito Ikeuchi
● Ansamblu: Elvis Gache, Alexandru Sebeși, Mălin Gălan, Răzvan Vieriu, Andrei Dexamir, Mihai Dexamir
Corul și Orchestra Operei Naționale Române Iași.

 

*BILETELE sunt disponibile la Agenția de bilete a Operei Naționale București și online, la http://tickets.operanb.ro/event.php?id=8432

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.