fbpx

Un chinez și o italiancă sunt câștigătorii Secțiunii Compoziție a Concursului Enescu 2016

de

Tian Tian din China este câștigătorul Secțiunii de Compoziție a Concursului Enescu 2016, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată Concerto for orchestra”, iar Caterina di Cecca din Italia a fost desemnată câștigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea „Isole per 7 strumentisti.

În total, 34 de tineri compozitori și-au urmat visul de a deveni mari artiști ai lumii și și-au înscris partiturile în cadrul Concursului Enescu 2016. Juriul de specialitate al Secțiunii Compoziție care a selectat câștigătorii a fost format din presonalități de calibru: Zygmunt Krauze, Președinte al Juriului la Secțiune Compoziție, Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner și Cornel Țăranu.

Data de trimitere a partiturilor pentru înscrierea la Concursul Enescu 2016 este aceeași cu înscrierea pentru celelalte secțiuni ale Concursului – 1 iunie. Lucrările înregistrate sunt trimise juriului de specialitate, fără a conține numele compozitorilor, ci însoțite doar de un plic sigilat marcat cu motto-ul fiecărei lucrări de compoziție și înăuntrul căruia sunt datele compozitorului, o procedură care asigură echidistanța. În perioada 15 iulie – 15 august, juriul de specialitate a analizat și a jurizat compozițiile. Independent, fiecare membru al juriului a notat fiecare compoziție în parte, iar câștigătoare au fost alese lucrările tinerilor artiști care au acumulat, în total, cel mai pare punctaj pentru categoria Muzică Simfonică și pentru categoria Muzică de Cameră. După stabilirea punctajului final, juriul a deschis plicurile și a dezvăluit numele celor doi compozitori câștigători. Data anunțării rezultatelor la Secțiunea Compoziție compoziție nu este legată de data începerii secțiunilor pe instrumente.

Între 3 și 25 septembrie, 196 de tineri artiști de pe tot globul vin la București să-și trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediției 2016 a Concursului Internațional George Enescu. Premiile sunt în valoare totală de 115.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum și premii speciale și oportunități de promovare internațională. În cadrul Concertului de Deschidere a Concursului Enescu 2016 a fost interpretată în premieră lucrarea câștigătorului Secțiunii Compoziție a ediției 2014 a Concursului, compozitorul Sebastian Androne.

Desfășurat într-un nou concept, la ediția 2016, Concursul Enescu aduce pe aceeași scenă și artiști consacrați – membri ai juriului, laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, care vor susține recitaluri extraordinare. În egală măsură, Concursul Enescu 2016 implică publicul prin intemediul unei aplicații inedite, care permite utilizatorilor să-și înscrie propriul vis de viață pe site-ul Concursului și Festivalului. Recitalurile și concertele cu orchestră din cadrul Concursului Enescu 2016 sunt transmise live în România, pe www.festivalenescu.ro, la TVR 2 și pe un ecran în fața Ateneului Român, precum și în întreaga lume, de către postul de muzică clasică online Medici TV.

Biletele pentru Finala de Pian și recitalul extraordinar Josu de Solaun sunt deja epuizate. Publicul mai poate găsi bilete la Finala de Violoncel și Finala de Vioară, precum și la recitalurile extraordinare. Acestea sunt puse în vânzare în rețeaua EVENTIM, iar prețurile variază între 40 și 50 de lei.

“Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt” – sunt cuvintele lui George Enescu, pe care ediția 2016 a Concursului Enescu le readuce în lumină, printr-o provocare pe care o lansează atât tinerilor artiști, cât și publicului: “Trăiește-ți visul!”. Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi și ca societate. Concursul Enescu 2016 invită la o recunoaștere și celebrare a visurilor care ne duc mai departe, din perspectiva tinerilor artiști selectionați care intră în competiție, precum și din perspectiva publicului care vine să îi susțină în sala Ateneului Român.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.