fbpx

Valentin Gheorghiu, Ana Blandiana, Alina Pavalache și Lia Perjovschi, laureați ai Premiilor Speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural

de

Patru personalități ale culturii române, ale căror nume sunt sinonime cu excelența în cultură, patru oameni care au marcat de-a lungul anilor spațiul cultural românesc și internațional prin realizările lor, primesc premiile speciale oferite de Radio România Cultural, în cadrul Galei care va avea loc, luni, 18 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din București.

PREMIUL DE EXCELENȚĂ îi va reveni maestrului VALENTIN GHEORGHIU

Sunt mai bine de opt decenii de când maestrul Valentin Gheorghiu s-a dedicat artei pianistice mondiale. A trecut prin timp cu distincție și sobrietate, oferind publicului cu eleganță originală momente memorabile pe scenele de concert. George Enescu, în scrisoarea adresată Ministerului Culturii din vremea aceea, l-a remarcat pe copilul Valentin Gheorghiu: ”un talent ce trebuie supravegheat îndeaproape”.

”Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele sale sună din toate instrumentele unei orchestre”, remarca despre el Cella Delavrancea.

Pianistul, pedagogul și compozitorul Valentin Gheorghiu este astăzi un simbol al muzicii românești, personalitate care comprimă noblețea artei sonore de aproape un secol.

PREMIUL 30 DE ANI DE LIBERTATE este acordat doamnei ANA BLANDIANA

‘’Vom muri și vom fi liberi’’ s-a strigat, acum 30 de ani, la Revoluție. În cele trei decenii care au trecut, românii au demonstrat, de multe ori, că nu sunt în stare să prețuiască și nici să gestioneze libertatea câștigată prin luptă. Scriitoarea Ana Blandiana a știut, de la bun început, atât valoarea, cât și prețul libertății. Ea a devenit repede una dintre cele mai importante figuri ale mișcării civice din țara noastră. S-a numărat printre inițiatorii Alianței Civice și a creat, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmației. Astfel, cea mai de temut închisoare din anii 50 a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Și, așa cum în aceste trei decenii de libertate Memorialul de la Sighet s-a impus ca cel mai important proiect realizat la noi împotriva uitării propriei noastre istorii, tot așa Ana Blandiana a devenit un reper incontestabil al luptei noastre pentru adevăr și libertate.

PREMIUL SEZONUL CULTURAL ROMÂNIA-FRANȚA se acordă doamnei ALINA PAVALACHE

Alina Pavalache, pianistă solistă și acompaniatoare de origine română, naturalizată în Franța, este unul dintre cei mai activi promotori ai muzicii românești în spațiul francez.

Alina Pavalache este director artistic și coordonator al Concursului Internațional “Georges Enesco”, ajuns la ediția a V-a, parte din “Întâlnirile muzicale Georges Enesco” de la Paris. Din 2014, organizează la Tescani, în parteneriat cu Muzeul “George Enescu’’, cursuri de masterclass susținute de mari personalități precum: Viorica Cortez, Leontina Văduva, Jean Philipe Lafont, cursuri cu specificitate pentru repertoriul românesc și francez, realizând integrala lucrărilor pentru voce și pian de George Enescu. A înființat, la București, la Colegiul Național “George Enescu”, prima academie a Școlii Normale de Muzică “Alfred Cortot” din Paris, școală unde au cântat George Enescu, Dinu Lipatii și alți mari muzicieni români. Prin acest proiect unic, Școala “Alfred Cortot” acordă burse de studiu pentru tineri pianiști și violoniști, în perioada 2018-2019 și 2019-2020, ca o prelungire firească a ideii de colaborare permanentă între România și Franța în plan muzical.

PREMIUL ROMÂNIA EUROPEANĂ revine doamnei LIA PERJOVSCHI

Lia Perjovschi deţine o incredibilă capacitate de a articula discursuri artistice care sparg graniţele convenţionalului. Artista lucrează cu arta fluid, ştiind, cu inteligenţă şi atenţie, să integreze o multitudine de alte discursuri ale lumii contemporane. Lia Perjovschi îşi transformă privitorii în martorii unei arte vii, o artă care nu se află nici în competiţie cu alte domenii, nici undeva sus într-o ierarhie imaginară. Din anii ’80 şi până în prezent, arta sa este cunoaştere, arhivă, este o artă organică. Pentru Lia Perjovschi, arta contemporană este un teritoriu fără ziduri, aşa cum cunoaşterea nu are margini. Cu tenacitate, Lia Perjovschi duce mai departe spiritul european al avangardelor, analizează şi cercetează continuu, menţinându-şi vii scepticismul, curiozitatea, spiritul critic şi cel de revoltă.

A XIX-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment marca Radio România, produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct onair şi online de Radio România Cultural.

Nominalizările la cele opt categorii de premii vor fi anunțate pe 4 martie 2019.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.