fbpx

Visul unei nopti de iarna

de

In miez de iarna, dr. Mihaela Leventer face bilantul lunilor ce au trecut si planurile pentru anul ce va veni: dorinte implinite, succese rasunatoare, sperante pentru cei care sunt tristi, intelepciune pentru toti, batalii castigate impotriva bolii.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Sanse pentru viata

In noptile lungi de iarna, cand este timpul dorintelor, visez cu ochii deschisi la cum ar fi ca acestea sa se indeplineasca imediat…

„As dori…“ si incerc sa completez lista dorintelor in ordinea importantei. As dori sa nu mai existe cuvintul „cancer“ intre vorbele noastre, sa nu mai curga lacrimile neputintei pe obrajii parintilor sau ale copiilor. As dori sa nu ne mai domine intimplarea ci ratiunea, iar cind nemiloasa boala se dezvolta la vedere, asa cum se intimpla cu cancerul de piele, sa avem curajul sa o recunoastem si sa o tratam radical.

Imi doresc pacienti care inteleg sansa unica a unui tratament eficient efectuat in fazele incipiente ale bolii si care nu tergiverseaza solutia. Imi doresc medici cu vocatia meseriei, care prin stiinta lor sa vindece. In fata fiecarui caz nou sa isi puna mintea si sufletul la vedere, ca pentru un membru drag al familiei. Pentru ca stiinta rece si incrincenata nu e de ajuns fara o vorba buna.

Trag linie dupa anul care tocmai se incheie si contabilizez momentele bune din viata mea profesionala. Campania „Alerta la soare“, in care descriam semnele de alarma ale alunitelor cu risc de transformare maligna – modificarea formei, volumului, culorii alunitelor – a inceput sa aduca pacientii la doctor, curiosi sa afle in ce stare se afla semnele lor din nastere.

O parte dintre semenii nostri au inteles cit de utila este o data pe an o diascopie, metoda neinvaziva si nedureroasa de studiere a alunitelor cu ajutorul unui sistem optic asemanator unui microscop de mina. Memorarea intr-un program special de computer a imaginilor obtinute digital si compararea lor periodica ne-a permis sa depistam trei cazuri de melanom malign incipient, diagnostic confirmat apoi histologic, si sa salvam astfel viata pacientilor pentru ca am intervenit in timp util. Da, melanomul malign descoperit in faze incipiente este tratabil si putem trai ani multi ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat.

Un alt moment important pentru echipa noastra, dar si pentru alti dermatologi romani care au participat la cursul organizat de societatea noastra in colaborare cu un grup de noua profesori de dermatologie din SUA, a fost cel dedicat deprinderii tehnicii microchirurgiei MOHS, cea mai eficienta metoda de tratament al cancerului de piele. Carcinoamele cutanate excizate pot fi studiate la microscop chiar in timpul interventiei si astfel poate fi diagnosticata intinderea lor in tesut.

Fata de procedura clasica, in care pacientul si doctorul afla abia dupa doua saptamini rezultatul histologic si se poate pune diagnosticul, procedura care are o sansa de recidiva tumorala de 40% pentru ca nu se poate verifica extinderea masei tumorale, metoda chirurgicala Mohs diagnosticheaza si vindeca simultan cu sanse de 99,9%. Procedura MOHS elimina controlat toate celulele tumorale, ca si cind ai scobi din mar doar partea stricata. Ea este foarte utila mai ales in carcinoamele aparute la nivelul fetei, deoarece poate identifica si pastra tesutul sanatos atit de important in aceasta parte a corpului. Precizia exciziei face inutila taietura mutilanta larga in margine de
siguranta pe care eram nevoiti sa o practicam pina acum.

Douazeci de pacienti cu tumori pe pielea nasului, in jurul ochilor sau a buzelor au fost operati astfel in cele doua zile de curs din aprilie, cei mai multi dintre ei prezentindu-se cu tumori recidivante in urma unor interventii anterioare incomplete. Sunt oameni salvati, fericiti si recunoscatori, pe care-i reintilnesc cu bucurie pentru ca stim ca au scapat de o sentinta nemiloasa. De atunci, inca 70 de persoane au beneficiat de aceeasi procedura si sunt mindra ca am invatat cu totii ceva atit de util semenilor nostri.

Succese din trecut, sperante pentru viitor

Stiu ca stiinta medicala nu sta in loc si ma bucur ca avem acum la dispozitie metode de lucru care pareau stiintifico-fantastice cu doar citiva ani in urma. In aceasta vara, la un congres european din insula Rodos, vedeam primul laser care stimula regenerarea integrala a tesutului cutanat folosind un manunchi de raze luminoase fractionate din aceeasi lungime de unda. Laserul Fraxel, primul de acest fel pe plan mondial, stirnea un adevarat taifun printre producatorii de aparatura performanta.

Lumina astfel emisa nu mai arde sau taie pielea, ci produce incalzirea unor microzone tubulare ca niste ace in toata adincimea pielii si declanseaza un proces de autoreparare cutanata. In felul acesta creste la propriu o piele noua. Procedura este foarte utila in corectia cicatricilor atrofice de acnee si de varsat de vint, a cicatricilor vicioase aparute in urma unor accidente sau operatii, dar si in corectarea aspectului imbatrinit sau patat al pielii care astfel se primeneste. Piata europeana a preluat rapid metoda de lucru americana considerata in acest moment ca fiind cea mai buna solutie pentru regenerarea integrala a pielii.

Studiind imbatrinirea cutanata s-a constatat ca pe masura ce anii trec, pielea incepe sa atirne inestetic. Flaciditatea acesteia poate fi acum combatuta nechirurgical cu ajutorul laserului de radiofrecventa. El emite un cimp electric controlat care incalzeste tesutul subcutanat pina la o adincime de doi centimetri. S-a observat ca fibrele de colagen se scurteaza si tesutul adipos se stringe fara ca pielea sa sufere daca acesta este incalzit la 42 grade Celsius. Metoda si-a gasit aplicatia in corectia adipozitatii nedorite si in reducerea aspectului de celulita sau de piele flasca.

Tot in acest an, o alta tehnologie a stirnit un mare interes deoarece propune o varianta nechirurgicala si neinvaziva de remodelare corporala cu ajutorul ultrasunetelor. Aparatul Duolith, derivat din echipamentele folosite in litotritie, adica spargerea cu ajutorul ultrasunetelor focusate a pietrelor de la rinichi, reuseste sa remodeleze pachetele adipoase fara durere si singe, doar prin actiunea ultrasunetelor emise extracorporal divergent pe piele.

Mi-am dorit sa pot tine pasul cu tot ce e nou si valabil in cercetarea medicala. Imi doresc ca stiinta si tehnologiile de virf sa aduca oamenilor sanatatea pierduta si sa contribuie la mentinerea tineretii. Totul incepe cu pielea, acest costum dat de natura, care trebuie inspectat cel putin o data pe an ca sa nu ne trezim ca l-au ros moliile si timpul.

dr. Mihaela Leventer medic primar dermatolog Clinica Dermastyle

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.