Foarte mulți dintre românii care locuiesc în Marea Britanie s-au decis să își completeze studiile sau să aleagă un domeniu nou către care să se îndrepte. Printre românii cu statut de pre-rezident sau rezident nu se mai miră nimeni auzind că o persoană de 30, 40, 50 de ani a decis să urmeze studii universitare sau postuniversitare, fără să își facă griji pentru taxele de școlarizare sau chiar dimpotrivă, bucurându-se că demersul său este susținut. Cei cu vârste peste 60 de ani intră și ei într-o categorie aparte și primesc ajutoare, căci Regatul Unit al Marii Britanii este un teritoriu în care educația este valorizată la cel mai înalt nivel.
Despre subiectul acesta am stat de vorbă cu tânăra româncă rezidentă la Londra, Ana-Maria Pasăre, care este consilier educațional pentru compania Smart Move Education Group.
Marea Dragoste/revistatango.ro: În zilele doliului după plecarea Reginei s-a vorbit mult despre darurile cele mai importante pe care Marea Britanie le face cetățenilor și rezidenților săi. Unul dintre aceste daruri este accesul ușor, susținut, la educație. Este adevărat că în Marea Britanie lucrurile se întâmplă mai ușor și mai bine ca oriunde?
Ana-Maria Pasăre: Într-adevăr, deși Regina nu a avut parte de studii superioare, ea mereu a susținut educația și a îndrumat populația către studii. Nu putem contesta, de altfel, ospitalitatea de care a dat dovadă Regatul Unit prin a primi studenți internaționali în universitățile și colegiile sale. Aproximativ 110.000 de persoane din afara Regatului aplică la universitățile de aici. Diplomele sunt recunoscute în întreaga lume, iar cursurile îndeplinesc standarde academice riguroase. O diplomă din Marea Britanie este punctul de plecare pentru a găsi un loc de muncă decent oriunde în lume. Din propria experiență, pot spune că Marea Britanie este un loc grozav pentru tinerii care doresc să studieze.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Și primesc și un ajutor financiar ca să studieze…
Ana-Maria Pasăre: În funcție de îndeplinirea anumitor condiții, studenții pot fi eligibili să primească până la 25.000 de lire sterline pe an dacă au cel puțin un nivel mediu de engleză și au o prezență 80% din curs. Este o sumă foarte mare, pe care studenții o pot folosi pentru a-și acoperi taxa de școlarizare și cheltuielile personale. În plus studenții pot beneficia de anumite facilitați cum ar fi: reducere la Council tax, reducere la transportul public, discount-uri la anumite shop-uri. Procesul de solicitare a acestui sprijin financiar poate părea complicat, dar nu este. De fapt, este foarte ușor atunci când apelăm la un consultant specialist.
Marea Dragoste/revistatango.ro: De ce crezi că sunt încurajați să meargă la studii oameni de toate vârstele în Marea Britanie? În România nu există astfel de programe adresate oamenilor trecuți de prima tinerețe.
Ana-Maria Pasăre: Acesta este un lucru care mi se pare absolut fascinant, deoarece sunt foarte multe persoane trecute de vârsta de peste 40 ani care nu au avut șansa de a studia sau de a-și termina studiile, însă aici au această posibilitate. Studiul nu este doar pentru cei tineri și nici pentru aceia care sunt la începutul carierei, ci este, deopotrivă, și pentru cei care se gândesc să-și schimbe locul de muncă, pentru oricine caută să se perfecționeze sau să-și ducă propria carieră la următorul nivel ,cât și cei pentru care doresc să afle mai multe despre un anumit subiect de interes. Vârsta nu ar trebui să fie un impediment pentru nimeni în a-și completa studiile și a-și atinge visele. E valabil în multe alte domenii ale vieții, nu doar în educație, pe toate planurile e bine să nu ne oprim să evoluăm.
Marea Dragoste/revistatango.ro: În ce fel se acordă și care sunt condițiile în care se acordă sprijinul financiar celor care vor să studieze?
Ana-Maria Pasăre: Aceasta este întrebarea cea mai des întâlnită, și este firesc să fie așa. O să vă explic pe scurt exact cum funcționează și cât de simplu e să obții finanțarea. În primul rând, e de recomandat să apelați la un specialist și să vă explice exact circumstanțele și să vă ajute la întocmirea dosarului.
Cea mai importantă condiție pentru a vă înscrie este să fiți angajat sau soţia/soțul să muncească şi atunci puteți să aplicaţi ca dependent. Pentru a primi finanţare, va trebui să aveţi ultimele trei luni muncite legal (și trebuie să aduceți ca dovadă payslip-uri/invoice-uri). Dacă aveţi mai mult de cinci ani în UK (statutul de rezident aprobat), nu se mai cer dovezi de muncă. A doua cerinţă este să stăpâniţi limba engleză la un nivel mediu, atât scris, cât și vorbit. Cei care doresc să studieze în UK se pot înscrie atât cu diploma de Bacalaureat sau diploma de liceu + foaia matricolă, dar şi fără diplome, dacă au minim doi ani de experiență. Așa cum am precizat mai devreme studenții pot aplica pentru tuition fee (taxa de școlarizare) și maintence loan (banii de întreținere). Taxa de școlarizare de regulă e o suma fixa care se oferă pe toată durata studiilor poate fi intre 6000£-9250£, depinde de programul de studiu. În funcție de circumstanțele fiecăruia, banii de întreținere diferă de la caz la caz. De exemplu pentru persoanele care locuiesc și studiază în afara Londrei, banii de întreținere pot ajunge undeva intre 9000-9250 £ pe an, iar pentru cei care studiază în Londra pot ajunge între 11000 și 14000£. În ambele cazuri, dacă studentul are copii sau persoane în întreținere, pot primi anumite granturi.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar aceasta este o sumă care trebuie returnată la finalizarea studiilor?
Ana-Maria Pasăre: Da, este o sumă care trebuie returnată, însă numai în cazul în care terminați studiile și lucrați. Și doar dacă o să câștigați mai mult de 27.500 lire pe an. Atunci o să aveți de plătit lunar suma de aproximtiv 25 de lire. Însă, dacă nu câștigați atât, nu o să plătiți niciun ban înapoi (iar granturile nu se returnează).
Marea Dragoste/revistatango.ro: Cui îi este, deci, recomandat să apeleze la un consilier educațional?
Ana-Maria Pasăre: Absolut tuturor persoanelor interesate să studieze sau să afle informații legate de acest proces. Experiența pe care am avut-o eu personal nu a fost deloc plăcută, deoarece nu am avut pe cineva care să mă îndrume, iar pe atunci nu lucram în acest domeniu. Nu știam exact cum funcționează, nu știam spre ce curs să mă îndrept, ce curs mi s-ar potrivi, care e procesul pentru a aplica la finanțare. Totul a fost un haos pentru mine la momentul respectiv. Tocmai de aceea, în momentul în care, acum, mă contactează cineva, știu exact cu ce se confruntă! Practic trăim aceleași emoții când viitorii studenți au interviurile și testele. E o legătură care se formează pe tot parcursul anilor. Consilierul te poate ajuta să îți capeți încrederea în tine și să îți depășești limitele pentru a-ți atinge obiectivele.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Lucrezi pentru o companie de consultanță, în ce constau serviciile oferite de Smart Move Education?
Ana-Maria Pasăre: Smart Move Education Group este o companie de consultanță în recrutarea studenților, o companie cu sediul în Londra, care îi ajută pe studenții care doresc să înceapă studiile. Înțelegem dificultățile implicate în procesul de admitere și dorim să ajutăm fiecare student care ne intră pe ușa. Fie că este vorba de alegerea unui curs sau instituție, de începerea cererii de înscriere sau finanțare. sau de înțelegerea cerințelor, noi vă ușurăm procesul. Am recrutat cu succes studenți locali și internaționali din medii diferite și i-am înscris în universitățile potrivite pentru a satisface nevoile lor personale și individuale. Ca firmă de consultanță, avem multe parteneriate cu universități pentru a ajuta pe oricine să găsească locul și cursul cel mai potrivit.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum te putem găsi, Ana-Maria, unde te putem contacta?
Ana-Maria Pasăre: Sediul nostru se afla în inima Londrei, Nile Business Centre 56-60 Nelson Street London E1 2DE . Echipa noastră e tot timpul la dispoziția celorce doresc mai multe informații legate de înscrierea la universitate și finanțare sau, pur și simplu, au nevoie de ajutor, putem fi contactați la numărul de telefon +44 7862 241477 sau pe e-mail, la ana-maria@smartmove-eg.com