fbpx

India a stopat vanzarea scrisorilor lui Gandhi care ar fi putut dezvalui homosexualitatea acestuia

de

Guvernul indian a cheltuit 1,3 milioane de dolari pentru a stopa vanzarea la licitatie a unor scrisori ale lui Gandhi, care ar fi putut sa dezvaluie faptul ca liderul indian era homosexual, afirma autoarea unui articol publicat pe site-ul huffingtonpost.com.

In 2011, jurnalistul si scriitorul american recompensat cu premiul Pulitzer Joseph Lelyveld si-a lansat cel mai recent volum al sau, intitulat “Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle With India”, cauzand o serie de controverse, din cauza unor pasaje care ar sugera, dupa parerea unora dintre cititori, ca Mahatma Gandhi ar fi avut o relatie homosexuala cu unul dintre discopolii lui, arhitectul si culturistul german Hermann Kallenbach.

 

Guvernul statului indian Gujarat, statul in care s-a nascut Gandhi, a cumparat cartea in martie 2012, iar guvernul indian a cheltuit 1,28 milioane de dolari pentru a achizitiona arhivele lui Gandhi, ce includ peste 1.000 de scrisori si documente care au circulat de-a lungul anilor intre Gandhi si Kallenbach, impiedicand astfel vanzarea lor intr-o licitatie publica, la Londra, se afirma pe un blog al publicatiei Wall Street Journal.

 

Potrivit publicatiei americane, Ministerul Culturii din India a angajat cativa experti pentru a citi aceste scrisori si i-a recomandat apoi guvernului sa le cumpere, in cadrul unei operatiuni “de cea mai inalta prioritate”.

 

Desi autorul cartii, Joseph Lelyveld a negat ca ar fi sugerat ca liderul indian era gay, cateva pasaje din cartea sa, publicate in Wall Street Journal, sugereaza existenta unei relatii homosexuale.

 

In ciuda zvonurilor despre aceasta presupusa relatie dintre Gandhi si discipolul sau, un oficial din Ministerul Culturii din India a declarat pentru agentia de presa Reuters ca achizitia a fost facuta exclusiv pentru a sprijini cercetarile oamenilor de stiinta din domeniul filosofiei promovate de Gandhi.

 

Potrivit BBC, arhivele lui Gandhi, care vor fi expuse la Arhivele Nationale din India, includ si cateva cadouri oferite de Gandhi lui Kallenbach, printre care se afla o esarfa din bumbac, o roata de tors si un steag.

 

Documentele si obiectele de arhiva urmau sa fie scoase la licitatie, in 10 iulie, de casa Sotheby’s. Ele apartineau chiar prietenului apropiat al lui Gandhi, Hermann Kallenbach, un arhitect german de etnie evreiasca, pe care parintele independentei indiene l-a cunoscut in 1904 in Africa de Sud.

 

Aceste arhive, continand in special patru decenii de corespondenta (1905-1945) “in cea mai mare parte niciodata publicata” potrivit Sotheby’s, au fost evaluate la un pret cuprins in intervalul 779.000 – 1.086.000 de dolari.

 

India si-a facut cunoscuta in trecut dezaprobarea fata de vanzarea la licitatie a unor obiecte care au apartinut lui Gandhi, supranumit “apostulul non-violentei”, considerand ca o astfel de vanzare insulta memoria unui om care a respins pe parcursul intregii lui vieti bogatia materiala.

 

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.