fbpx

“O mie de poeme” ale Ninei Cassian – o lansare la Muzeul Național al Literaturii Române

de

Cea mai cuprinzătoare antologie Nina Cassian realizată vreodată se numește O mie de poeme și a apărut la Editura Cărțile Tango, având sprijinul și parteneriatul companiei iubitoare de poezie Julius Meinl, organizatoarea și în țara noastră a unor evenimente și proiecte foarte iubite precum Plătește cu un poem, Tramvaiul Poeziei, Chasing Poems sau Lunea Poeziei.

Cel dintâi eveniment dedicat apariției pe piață a acestui volum a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române din București, în 28 septembrie 2020, probabil în ultima zi senină a toamnei.

Fotografii de Paul Buciuta

Antologia a fost realizată sub minuțioasa îngrijire a editoarei Alice Năstase Buciuta, cu sprijinul asociației culturale Essentia din Buzău, și cuprinde poezii din toate volumele Ninei Cassian, apărute de-a lungul prodigioasei sale cariere întinse pe aproape șapte decenii.

Structura de bază a cărții ține seama în primul rând de alegerile făcute de Nina Cassian în timpul vieții, așa cum reiese din selecțiile operate în antologiile realizate de însăși marea artistă, dar adaugă structurii propuse de Nina Cassian și alte poeme splendide, care să întregească imaginea discursului său poetic inegalabil ca diversitate și creativitate.

Titlul antologiei este tot o revenire peste ani la alegerile Ninei Cassian, care și-a intitulat culegerea de poeme publicată în anul 1974 la Editura Eminescu O sută de poeme. La șase ani și jumătate de la dispariția scriitoarei, un volum având aproape 700 de pagini redă cititorilor nu o sută, ci o mie de poeme din opera vastă și fascinantă a unei autoare care, deși n-a fost prețuită la justa valoare de critica din România în timpul vieții sale – primind în schimb recunoașterea marii critici internaționale care i-a cunoscut opera după exilul său în Statele Unite: poemele Ninei Cassian au apărut în prestigioasele reviste ”The New Yorker”, ”Atlantic Monthly”, ”New England Review” și ”American Poetry Review”. Poemele sale au fost publicate de Editura Norton în cadrul seriei ”Selected Works”, o performanță rară pentru un scriitor est-european. În anul 1994, New York Library i-a conferit Ninei Cassian premiul ”Leul literar”, iar la aniversarea sa de 80 de ani, Poetry Society of America a sărbătorit-o cu fast.

După lansarea superbului documentar de lung metraj „Distanța dintre mine și mine” al Monei Nicoară, Danei Bunescu și Adei Solomon, apariția acestei antologii este încă un pas, extrem de însemnat.

Prin intermediul cunoscătorilor și ai iubitorilor operei sale, Nina Cassian își cucerește mai departe, pas cu pas, gloria în posteritate.

Într-un interviu acordat revistei Tango – Marea Dragoste, Nina Cassian spunea: „Nu mă plâng. Am iubit și am fost iubită. Am creat non-stop. M-am bucurat de recunoaștere, uneori, și am avut parte de marginalizări, frecvent, chiar și în zilele noastre. Dar toate astea aparțin echilibrului vieții!”

Evenimentul găzduit de grădina Muzeului Național al Literaturii Române, realizat în parteneriat cu Julius Meinl, a fost moderat de scriitoarea și jurnalista Loreta Popa și i-a avut ca invitați pe editoarea volumului, Alice Năstase Buciuta, criticul literar Nicolae Bârna, scriitorul Dragoș Cojocaru, moștenitorul drepturilor literare ale Ninei Cassian în limba română și designerul Liviu Valentino Petre, realizator al graficii copertei volumului.

Au recitat câteva poeme din antologie, în limba română și în limba engleză, actrițele Roxana Guttman și Naomi Guttman.

Antologia Nina Cassian – O mie de poeme costă 100 de lei, a apărut la Editura Cărțile Tango și poate fi comandată pe site-ul editurii printr-un e-mail la distributie@revistatango.ro

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Cărți · Evenimente

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.