fbpx

Stefan Banica: Cei doi copii ai mei ocupa locul cel mai important in viata mea

de

Stefan Banica prezinta alaturi de Iulia Vantur un nou sezon al emisiunii Dansez pentru tine, dar asta nu-l face sa-si neglijeze proiectele muzicale si personale.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Marea Dragoste / Tango: Esti unul dintre artistii norocosi, compui cu usurinta, nu ai nevoie de multe repetitii, stii de la inceput ce vrei de la muzica sau de la piesele tale de teatru? Sau esti genul de artist care are nevoie de multa truda, de suferinta, de stradanie grea in tot ce face?
STEFAN BANICA: Asta cu suferinta in arta mi se pare o chestie relativa, pentru ca daca faci un lucru cu placere si cu bucurie, din pasiune, chiar daca lucrurile sunt grele sau tinta pe care ti-o propui e foarte sus, nu simti sacrificiile, cel putin pe moment. Mai greu e pentru cei de langa tine, care te iubesc si care au nevoie de tine. Repetitiile sunt obligatorii, mai ales cand lucrezi cu o echipa, e ca la o constructie, se cladeste etaj cu etaj, iar in timpul spectacolului, energia publicului ii da fatada constructiei. Improvizatia in teatru, de pilda – spunea regretatul meu profesor, actorul Petrica Gheorghiu – este o dezordine organizata. Poti sa te misti cum vrei intr-o forma geometrica impusa de granitele spectacolului sau ale textului. si ca sa va raspund total la intrebare, nu stiu de la inceput ce vreau de la muzica mea sau de la personajele pe care le joc. Atiu insa un singur lucru: daca sunt cinstit cu mine insumi si sunt deschis sa dau si sa primesc, sa vad si sa aud cu adevarat, atunci am toate sansele sa realizez ceva.
Marea Dragoste / Tango: Crezi ca latura ta artistica ti-a deschis portile spre fericire mai larg decat celor neinzestrati cu vreun har special? Sau, mai degraba, te impiedica sa vezi lumea in culori simple?
STEFAN BANICA: Fericirea e o stare de spirit spre care tindem, e un ideal, poti sa ai momente cand constientizezi ca esti fericit. Mi-am dorit sa fac meseria asta de mic copil, nu am vrut altceva, nici nu mi-am pus vreodata problema sa fac altceva, asa ca ma simt privilegiat de Dumnezeu dandu-mi aceasta sansa. Nu ma refer la succes, la perceptia publicului, ci la implinirea mea sufleteasca, sa fac ceea ce-mi place si mai si traiesc din asta, pe deasupra.
Marea Dragoste / Tango: Cum iti amintesti de anii copilariei? Cum a fost relatia cu parintii tai?
STEFAN BANICA: Am avut o copilarie frumoasa si, chiar daca ai mei s-au despartit cand eram foarte mic, am fost inconjurat de dragoste si am crescut in acest spirit al dragostei. Asta incerc sa-i invat si pe copiii mei.
Marea Dragoste / Tango: Aveai note bune la scoala? Erai elev model sau, mai degraba, rebel?
STEFAN BANICA: Culmea, da, aveam note bune, dar nu faceam vreun mare efort pentru asta. Acum sa nu credeti ca am avut note mari tot timpul. In partea a doua a liceului, practic, ma interesa doar sa dau la teatru, unde aveam nevoie pentru examen doar de literatura romana, cei mai multi dintre colegii mei fiind axati pe alte materii pentru examenele de facultate, cum ar fi matematica, fizica sau biologia. Am fost un elev rebel, care crea probleme specifice varstei, dar in limitele bunului simt. Nu am fost un elev problema.
Marea Dragoste / Tango: Cand te-ai simtit pentru prima data o persoana matura, adulta?
STEFAN BANICA: Am copilarit mult, maturitatea am simtit-o ca pe o nevoie, in momentul in care tatal meu a plecat dintre noi, pentru ca au aparut alte responsabilitati legate de cei dragi din jurul meu si de meserie, in acelasi timp. Dar cred ca sufletul nu trebuie sa se maturizeze, deoarece copilul din tine este cel care te face sa te simti tanar, indiferent de varsta.
Marea Dragoste / Tango: Crezi in marea dragoste? Crezi ca, de fapt, cautam in viata o singura mare iubire, care sa ne implineasca, sau avem, cu totii, mai multe iubiri, la fel de insemnate?
STEFAN BANICA: Nu stiu sa va raspund, orice confirmare reala are nevoie de timp, poti doar sa-ti inchipui si sa speri, in momentul in care esti fericit, ca acela e drumul. Asa cum sunt acum, consider ca sunt pe drumul cel bun alaturi de sotia mea.
Marea Dragoste / Tango: Barbatii si femeile au capacitati egale de a iubi, de a fi generosi in sentimente?
STEFAN BANICA: Depinde de om, nu cred ca tine de faptul ca esti femeie sau barbat.
Marea Dragoste / Tango: Cum s-a transformat viata ta dupa ce ai devenit parinte? Ce s-a schimbat in tine?
STEFAN BANICA: S-au schimbat niste prioritati si ma simt mult mai responsabil decat inainte, mai intelegator, iar cei doi copii ai mei ma implinesc si ocupa locul cel mai important in viata mea.
Marea Dragoste / Tango: Esti tata permisiv, jucaus, sobru? Cum iti petreci timpul cu copiii tai?
STEFAN BANICA: Cred ca din toate cate putin. Ca parinte, trebuie sa le ofer o directie in viata copiilor mei, nu sa-i conduc. Ne jucam, cantam, dansam impreuna, iar relatia dintre cei doi copii pentru mine este o incantare. Se iubesc tare mult, iar Stefanel stie sa aiba grija de sora lui mai mica.
Marea Dragoste / Tango: Te consideri un sot bun? Poti sa asezi intotdeauna prioritatile familiei inaintea cariere?
STEFAN BANICA: Asta intrebati-o pe Andreea. Referitor la a doua parte a intrebarii, chiar daca imi doresc lucrul asta, practic nu tot timpul e posibil, dar, de pilda, Craciunul intotdeauna il petrec in familie, indiferent de solicitarile profesionale, indiferent de sumele oferite. Asta e traditie la noi.
Marea Dragoste / Tango: Te enerveaza in vreun context celebritatea sotiei tale?
STEFAN BANICA: Nu, dar, din pacate, cred ca enerveaza pe altii. E greu sa ajungi la nivelul de popularitate al Andreei. Din fericire, ea stie ce sa faca cu popularitatea ei si, de multe ori, o foloseste spre binele altora.
Marea Dragoste / Tango: Ce a adus bun si ce a adus rau in viata ta emisiunea Dansez pentru tine?
STEFAN BANICA: Bun e faptul ca lucrez la o emisiune de o tinuta si eleganta pe care nu le mai intalnesc in peisajul televiziunii din Romania. Un aspect important este faptul ca pot ajuta, impreuna cu echipa emisiunii, la schimbarea in bine a vietilor unor oameni. Dansez pentru tine este o experienta unica pentru mine de a tine in mana o emisiune de 5 ore in direct. Nu pot sa spun ca emisiunea a adus si ceva rau, cu toate ca televiziunea te consuma, te uzeaza, mai ales daca nu faci numai lucrul asta. Dar faptul ca, efectiv, apar pe ecran in aceasta postura doar 4 luni pe an, emisiunea avand doua sezoane pe an a cate opt editii fiecare, e un lucru bun si cred ca lumea nu s-a plictisit, tocmai de aceea Dansez pentru tine se mentine de 5 ani in fruntea tuturor audientelor si in preferintele telespectatorilor. Iar cel mai important lucru este ca a devenit o emisiune-fanion, alaturi de alte emisiuni de succes care au rezistat de-a lungul anilor in televiziunea postdecembrista.
Marea Dragoste / Tango: Cat de greu iti e sa faci fata atator proiecte artistice? Esti ordonat, iti imparti timpul cu grija?
STEFAN BANICA: Sunt obligat sa ma ordonez si tocmai asta e un lucru bun, pentru ca aceste proiecte artistice foarte diferite – vorbesc de teatru, concerte, televiziune – nu-ti lasa prea mult timp sa te gandesti, te invata sa fii eficient, daca vrei ca treaba sa iasa bine. Dar inca o data, repet, ma ajuta enorm faptul ca fac toate aceste lucruri din placere.
Marea Dragoste / Tango: Dormi mult? Ai nevoie de multe ore de somn?
STEFAN BANICA: Raspunsul e ca as avea nevoie de multe ore de somn, insa realitatea nu corespunde intotdeauna cu nevoile. Dar fac eforturi in sensul asta.
Marea Dragoste / Tango: Faci sport, mananci sanatos, respecti orele de masa, de odihna?
STEFAN BANICA: Fac miscare si incerc, pe cat posibil, sa tin cont de un program pentru sanatatea mea, fiindca, altfel, sunt constient ca nu as mai putea face nimic din toatea astea, in cazul in care nu as fi sanatos.
Marea Dragoste / Tango: De unde iti iei puterea atunci cand obosesti, cum te lupti cu blazarea, cu deznadejdea tipic romaneasca?
STEFAN BANICA: Deznadejdea si blazarea nu vin din mine, dinlauntrul meu. Eu merg pe principiul sa fac si sa traiesc ce e acum, ce e azi, in prezent. Ma gandesc la experientele sau rezultatele din trecut doar in masura in care ma pot ajuta pentru prezent. Deznadejdea si blazarea de multe ori le vad in jurul meu, si nu numai in domeniul in care activez eu. Din pacate, cred ca aceasta deznadejde si aceasta blazare, asa cum le numiti, fac parte dintr-o mentalitate pesimista a romanului. Eu, cand ajung la limita, ma gandesc ca daca pot sa-i emotionez sau sa-i fac sa zambeasca pe cativa oameni prin ceea ce fac in meseria mea, e minunat, e un dar. si atunci, daca Dumnezeu ti-a dat acest dar, n-ai voie sa fii blazat sau obosit in fata publicului.
Marea Dragoste / Tango: Te-ai gandit vreodata sa pleci din tara? Cand, unde?
STEFAN BANICA: M-am gandit inainte de Revolutie, cand lucrurile ajunsesera la limita in Romania, dar a fost doar un gand. Eu ma pot exprima cel mai bine in mediul in care traiesc, in fata oamenilor care vorbesc pe limba mea. Asta nu inseamna ca nu-mi doresc sa pot avea proiecte artistice in afara tarii, tocmai in asta consta libertatea, de a circula peste tot, de a putea lucra peste tot in lume, dar nu neaparat de a ma stabili in alta parte.
Marea Dragoste / Tango: Cum ar arata pentru tine ziua perfecta?
STEFAN BANICA: Nu am un raspuns standard pentru aceasta intrebare, dar cred ca o zi implinita inseamna sa am o stare buna, pe care s-o pot impartasi si cu ceilalti. Restul sunt vise, ceea ce-ti imaginezi ca ai vrea sa ai, cu cine ai vrea sa fii etc…
Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.