fbpx

Gal Gadot – femeia fantastică pe ecran și dincolo de el

de

Am privit-o uimiți din sălile de cinema în super producțiile ”Wonder Women” și ”Justice League” – filme distribuite în țara noastră de Vertical Entertainment – gândind că așa ceva nu există decât în filme, că are grijă Universul să nu le ai pe toate, că, dacă ești deșteaptă sigur ai ghinion în dragoste, dacă ai carieră nu te poți ocupa de copii, dacă ești frumoasă trebuie să accepți asta ca pe o cruce greu de dus, să suporți consecințele și să taci orice ți s-ar întâmpla… Gal Godot, actrița principală în blockbusterele amintite, vine să închidă gura lumii și a Universului predându-ne o lecție de curaj, asumare și feminitate, fiind mamă a doi copii, actriță de succes, deținătoare a titlului de Miss Israel, fostă luptătoare în Forțele de Apărare ale Israelului și activistă pentru drepturile femeilor, care acum refuză să semneze un nou contract pentru rolul de Wonder Woman până când Warner Bros nu va înceta colaborarea cu regizorul acuzat de hărțuire sexuală în campania #metoo, Brett Ratner.

Mulțumiri Vertical Entertainment.

Text de Alexandra Bădoi

Profil de luptătoare

Gal Gadot s-a născut și a crescut în Rosh HaAyin, Israel. În ebraică, numele ei înseamnă “val”, iar prenumele, “maluri”… Este fiica unei profesoare, Irit, și a unui inginer, Michael Gadot, ambii născuți în Israel, iar bunicii materni au fost supraviețuitori ai Holocaustului. După un liceu cu profil de biologie, a început să studieze dreptul, la facultatea de Drept Radzyner de la Herzliya. La 20 de ani, Gal Gadot a servit timp de doi ani în Forțele de Apărare ale Israelului. Apoi a început o carieră de model, a condus campanii internaționale pentru Miss Sixty, Huawei, Captain Morgan, Gucci sau Jaguar Cars. Este imaginea parfumului Gucci Bamboo, a apărut pe coperta Cosmopolitan, Glamour, Bride Magazine, Entertainment Weekly, UMM, Cleo, Fashion, Lucire, FHM. A fost principalul model pentru brandul de modă Castro între anii 2008 și 2016, iar în 2013 salariul ei anual a fost estimat la 2.4 milioane de euro, mult înaintea altor modele israeliene. La vârsta de 19 ani, în 2004, a câștigat concursul de frumusețe Miss Israel și apoi a concurat la Miss Universe 2004 în Ecuador. În 2007, la 21 de ani, a participat la ședința foto Maxim , “Femei din Armata Israeliană”, apărând după aceea pe coperta New York Post. În aprilie 2012, Shalom Life a clasat-o pe locul al cincilea pe lista cu “cele mai talentate, inteligente, amuzante și superbe 50 de femei evreice din lume”, situându-se astfel după modelul Bar Refaeli și actrița Eva Green.

Actoria ca întâmplare

După primul an la Facultatea de Drept, un director de casting a chemat-o la o audiție pentru rolul de Bond Girl – Camille Montes din filmul ”Quantum of Solace”. Deși nu a primit rolul, același director de casting a angajat-o mai târziu pentru rolul lui Gisele în „Fast & Furious”, rol pentru care și-a efectuat singură cascadoriile și pe care l-a câștigat după ce a concurat cu alte șase actrițe. S-a declarat convinsă că trecutul ei a ajutat-o să câștige acest rol: “cred că principalul motiv a fost că directorului Justin Lin i-a plăcut că am fost în armată, și a vrut să-mi folosesc cunoștințele legate de arme.”

În 2008, Gadot a jucat în drama israeliană Bubot. În 2010, a căpătat câteva roluri mici în filmul de comedie-acțiune ”Întâlnire cu surprize” și în filmul de aventură ”Întâlnire explozivă”. Anul 2011 a adus-o înapoi la franciza ”Fast & Furious”, reluându-si rolul ei ca Gisele în “Fast Five”, apoi a revenit în „Fast & Furios 6”, în 2013.

Pentru rolul de Wonder Woman în filmul ”Batman vs. Superman: Dawn of Justice” din 2016 a primit lecții de mânuirea sabiei, kung fu, kick boxing, capoeira și jiu-jitsu brazilian. Contribuția ei la film în rolul de super-eroină este considerată drept una dintre cele mai bune părți ale filmului.

Rolul de Wonder Woman, film lansat la începutul lui 2017, este cel care, fără îndoială, i-a adus faima mondială, iar Gal susține că acest lucru s-a întâmplat pentru că s simte iubirea ei autentică față de personajul interpretat: ”Ceea ce iubesc cel mai mult la Diana este faptul că este în totalitate bună, în întregime blândă și complet sinceră. Tot ce își dorește este să ajute oamenii și să facă din lumea asta un loc mai bun. În ”Justice League”, pelicula nu de mult adusă pe marile ecrane, Wonder Woman face parte din echipa care luptă pentru oprirea extincției speciei umane, întruchipând, alături de celelalte personaje, speranța și încrederea. “Avem nevoie de speranță în această lume. Nu aș vrea să compar prea mult un film cu supereroi cu viața reală, dar este suficient să citești un ziar sau să deschizi televizorul la un program de știri ca să vezi de cât de multă speranță este nevoie în lumea asta. Iar lucrul absolut grozav despre acest film este că fiecare erou din Ligă are propria sa poveste de spus. Diana este legătura care ține grupul împreună. Poate și pentru că este o femeie care are capacitatea de a se ridica deasupra propriului ego sau poate că pur și simplu trăsăturile caracterului ei îi dictează acest rol important în păstrarea unității echipei.”

Maternitatea, adevăratul rol de femeie fantastică

Gal Gadot s-a căsătorit cu dezvoltatorul imobiliar Yaron Varsano pe 28 septembrie 2008. Împreună au două fiice, Alma, născută în martie 2011 și Maya, născută în martie 2017. Ultima peliculă, ”Justice League”, a fost filmată în perioada în care actrița era însărcinată în cinci luni, detaliu cu adevărat impresionant, având în vedere că nu a avut o dublură și a trebuit să reia unele cascadorii. A fost nevoită să poarte peste burtă acel material verde, având o versiune diferită a costumului. Gal chiar a glumit pe seama aspectului ei în film: „De aproape arătam ca Wonder Woman. Pe imaginea ‘wide’ arătam foarte amuzant, o ‘Wonder Woman’ însărcinată cu Kermit the Frog, dar acum mă simt grozav să mă uit la film și să știu că Maya este acolo cu mine tot timpul. Ea a avut o intrare direct în topurile IMBd, mie mi-a luat ani să ajung acolo!”. Patty Jenkins, regizoarea filmului, a declarat că, deși era însărcinată, Gal a făcut față oricărei provocări. „Am pus-o să facă atât de multe lucruri… Fă asta stând pe un singur picior. Acum țipă în timp ce faci așa… Acum plouă, e frig și ți-ai pierdut vocea… Fiecare zi era o luptă și amuzantă, și grea…”, a declarat aceasta.

După nașterea celei de-a doua fiice, Gal a declarat pentru The Sun că un job de supereroină e joacă de copil în comparație cu cel de mamă a două fete mici. ”Provocările pe care le întâmpin de când sunt mamă sunt cele mai puternice experiențe trăite vreodată. Să salvezi lumea pe marile ecrane este o nimica toată, pe lângă asta! Sunt de părere ca toate mamele din lumea asta sunt Wonder Woman, știu că sună siropos, dar chiar sunt… Copiii nu sunt impresionați de lucruri de genul ăsta, de box office sau de vânzări… ei zic…ok, ești Wonder Woman, dar ce avem de mâncare la cină? Nimic nu te ține mai înfipt în realitate ca un copil. Pot să am o noapte de nesomn din cauza colicilor bebelușului meu, iar fata mea de şase ani să-mi dea trezirea la cinci dimineaţa. Dar, atunci când mă uit la desene animate împreună cu ea, îmi dau seama că lucrurile care ne fac fericiți sunt cele simple. Eu m-am simțit cu adevărat o Wonder Woman atunci când am născut, m-am simțit realmente ca Dumnezeu… Și asta tot siropos sună”, a declarat Gal Gadot, râzând…

Gal Gadot vorbește despre maternitate cu umor, cu autenticitate. ”Cum e să fii mamă în 2017? Asigură-te că sunt satisfăcute următoarele nevoi ale copilului: academice, emoționale, psihologice, mentale, spirituale, fizice, nutriționale și sociale, în timp ce ai grijă să nu îl suprastimulezi sau să nu îl stimulezi insuficient, să îi acorzi medicația potrivită, să nu îi îndrădești libertatea, dar nici să nu îl neglijezi… Cum era să fii mamă în orice generație dinaintea noastră? Dă-i copilului ceva de mâncare din când în când…”

Actrița este foarte apropiată de fanii ei, poate și pentru că vorbește deschis despre viața ei, declarându-se o familistă convinsă, care își tratează cariera actoricească ca pe orice altă slujbă: ”Acasă sunt mama fetelor și atât, nu sunt vreun star de la Hollywood, nu sunt niciun personaj, sunt pur și simplu mami.”

Natural, adică nonconformist

Fără niciun dubiu, Gal Gadot nu se încadrează în tiparul clasic al divei de Hollywood, iar acțiunile și declarațiile ei stau mărturie. În online postează fotografii cu ea fără machiaj, în situații de viață firești, pe care le trăim cu toții. Pe covorul roșu poartă machiaje și coafuri naturale, iar la premiera filmului ”Wonder Woman” a purtat o rochie roșie din paiete la care a combinat o pereche de sandale cu talpă plată, strict pentru confortul personal, fiind una dintre puținele femei care au făcut asta. Întrebată de ce a ales așa, actrița a răspuns: ”E mai confortabil. Așa că este bine”. Gal este și o adevărată activistă pentru drepturile femeilor, profund interesată de soarta femeilor în lume. În asentimentul femeilor implicate în campania #metoo de pe Facebook, o campanie care încurajează femeile care au trăit un episod de hărțuire sexuală într-un anumit moment al vieții lor să vorbească despre asta, Gal a refuzat să semneze contractul pentru continuarea seriei ” Wonder Woman”, care urmează să aibă premiera pe 13 decembrie 2019. Potrivit Daily Mail, motivul care stă în spatele acestei decizii este faptul că unul dintre principalii finanţatori ai celor două filme este compania Rat-Pac Dune, deţinută de regizorul american Brett Ratner (48 de ani), acuzat recent de mai multe actriţe de hărţuire sexuală. Brett Ratner s-a ales cu o sumă semnificativă din încasările pe care primul film „Wonder Woman“ le-a avut la box office, după ce a semnat un acord de co-finanţare cu Warner Bros.

Gal a făcut presiuni asupra Warner Bros, motivând că nu poate trece peste principiile sale și mizând pe faptul că acest producător “nu-şi permite să producă un film care scoate în evidenţă femeia puternică şi să accepte să fie finanţat de un bărbat acuzat că a avut un comportament neadecvat faţă de femei“. Inițial, un reprezentant Warner Bros a negat informaţiile. Totuşi, la începutul lunii noiembrie, compania a anunţat că nu va reînnoi colaborarea cu Ratner. Şase femei, printre care actriţele Olivia Munn şi Natasha Henstridge, l-au acuzat pe Ratner de hărţuire sexuală şi comportament inadecvat. Avocatul regizorului a negat vehement acuzaţiile de hărţuire sexuală şi a precizat că va intenta proces pentru defăimare. Dar pe 16 noiembrie 2017, în cadrul emisiunii Today show, Gal Gadot a declarat: “Adevărul este că sunt atât de mulți oameni implicați în producerea acestul film care sunt m-au susținut în demersul meu și care știu că ceea ce am cerut eu este un lucru corect ce trebuie făcut. Nu este corect ca un om acuzat de hărțuire să beneficieze de pe urma unui film în care este vorba de o supereroină. Eu nu pot trece peste aceste principii”.
Gal Gadot și-a arătat și în trecut sprijinul pentru femei care s-au luptat cu hărțuirea sexuală în diferitele ei forme. Una dintre ultimele ei postări de pe Instagram nu face să decît să confirme un adevăr pe care femeile ar trebui să și-l spună mai des: ”Intimidarea și hărțuirea sexuală sunt inacceptabile! Susțin toate femeile care s-au confruntat cu asta și le încurajez să vorbească despre asta! Împreună vom putea opri acest lucru! Să rămânem unite în aceste vremuri care se schimbă!”

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Superstar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.