fbpx

Ana Ularu, actrița româncă multipremiată internațional, joacă în serialul nr. 1 al Amazon Prime, The Power/Puterea

de
The Power

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

The Power este cu adevărat o serie revoluționară de povești despre curaj, autodescoperire, depășirea limitelor și deturnarea ordinii”, spune Ana. În episodul care va fi lansat vinerea aceasta, 14 aprilie 2023, personajul Zoia, interpretat de ea, multifațetat, expresiv și charismatic, intră în povestea din The Power pentru a avea avea o traiectorie incredibilă.

Seria The Power este pe locul I în topul producțiilor Amazon Prime în acest moment, poziție pe care o deține de două săptămâni, de la lansare. The Power este urmat de The Lord of the Rings: the Rings of Power și de Star Trek: Picard.

Bazat pe bestseller-ul omonim New York Times, The Power este lumea în care trăim noi acum, dar cu un twist – dintr-o dată, adolescentele de pretutindeni dezvoltă o abilitate nouă, pe cât de misterioasă, pe atât de puternică: ele au capacitatea de a transmite energie prin intermediul mâinilor atunci când vor, iar dacă este nevoie, pot chiar electrocuta după propria voință. Fenomenul se răspândește în toată lumea, dar doar în rândul tinerelor, și va duce, inevitabil, la o răsturnare la scară globală a balanței puterii în lumea în care cu toții trăim…

The Power este un thriller sci-fi și îi are în rolurile principale pe Toni Collette (nominalizată la Oscar pentru Al șaselea simț) și pe John Leguizamo (Moulin RougeCarlito, câștigător al unui premiu Primetime Emmy).

Dincolo de orizontul noii ordini globale avansate de această poveste, serialul creat de Naomi Alderman, Sarah Quintrell, Claire Wilson și Raelle Tucker formulează, în esența sa, o serie de interogații importante privitoare la politicile americane recente și la modul direct și grav în care acestea afectează femeile, în special pe cele tinere.

Producția preia, de altfel, din bestsellerul omonim al scriitoarei britanice Naomi Alderman, metafora puterii conferite de electricitate, pentru a vorbi despre abuzurile la care au fost supuse femeile din timpuri ancestrale și, mai ales, despre dreptul și oportunitatea lor de a riposta, fără a scăpa din vedere impulsurile distructive și slăbiciunile pe care noua putere le poate stimula.

Oțel și catifea

Lansat de platforma Amazon Prime pe 31 martie, The Power ne-a introdus deja, timp de două săptămâni, în universul insolit al poveștii. După ce, în primele episoade, am cunoscut-o pe primărița Margot Cleary-Lopez (Toni Collette), depășită de turnura spectaculoasă a evenimentelor cauzate de această nouă putere feminină globală și îngrijorată pentru propria fiică, afectată de fenomen, Jos Cleary-Lopez (Auli’i Cravalho), după ce i-am văzut pe rebela Allie (Halle Bush) eliberându-se de înspăimântătorii săi părinți adoptivi și pe entuziastul jurnalist nigerian Tunde (Toheeb Jimoh) urmându-și vocația, după ce am empatizat cu furia lui Roxy (Ria Zmitrowicz) împotriva infamei sale familii (o izbucnire care ne amintește inclusiv de clasicul Carrie), povestea ne conduce în Europa de Est, pentru a afla destinul uimitor al Zoiei, personajul interpretat de Ana Ularu.

Plecată din aceeași familie cu Tatiana (Zrinka Cvitešić), o fostă gimnastă promițătoare, căsătorită acum cu un tiran (Alexandru Bindea), Zoia are un destin aparte. Supusă unor șocuri care ar putea destabiliza pe oricine, ea are însă o ingenuitate salvatoare și o capacitate uimitoare de a se recupera, renăscând după fiecare înfrângere. Animată de noua Putere și de o inteligență mult peste medie, Zoia va găsi în interiorul său resursele pentru a-și călăuzi spre libertate și vindecare surorile a căror soartă este marcată, asemenea ei, de multă durere.

„Personajul meu e un fel de bombă cu ceas, este reprezentanta unei justiții neiertătoare, este un om care a supraviețuit abuzului și s-a reconstruit spectaculos”, spune Ana despre Zoia.

Când povestea surclasează tiparele

Fidel romanului care l-a inspirat, serialul The Power înglobează ingenios multitudinea acestuia de situații și personaje, însă tocmai asemenea densitate aparte solicită participarea și imaginația privitorului mai mult decât o fac producțiile de televiziune obișnuite. Acordați-i credit și veți descoperi o producție provocatoare, cu o estetică modernă și o distribuție sclipitoare, constituindu-se într-un tot atât de intens, încât deseori dă impresia că sare din pagină, dar care se dovedește extrem de ofertant prin insolitul său.

Ana Ularu. Biografie

Debutând la vârsta de 9 ani în producțiile franceze Meurtres par procuration și Passion Mortelle, Ana Ularu a interpretat până acum roluri în peste 50 de filme, scurtmetraje sau producții de televiziune, atât proiecte europene, cât și americane. Viața ei este împărțită între București, Berlin și Los Angeles, ea vorbind fluent limbile engleză, franceză, spaniolă și italiană, alături de limba maternă.

În cinema, rolul principal din Siberia, alături de Keanu Reeves, a fost precedat de un rol-cheie în Inferno, al treilea film din franciza The DaVinci Code/Codul lui DaVinci, alături de Tom Hanks, regizat de câștigătorul Oscarului, Ron Howard. Cariera sa internațională a început odată cu Serena, alături de Bradley Cooper și Jennifer Lawrence, în regia câștigătoarei Premiului Oscar, Susanne Bier. Totodată, Ana a avut un guest role în Youth Without Youth/Tinerețe fără tinerețe, filmul lui Francis Ford Coppola, după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade.

A primit trofeul Boccalino – Premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă, la Locarno, Cea mai bună performanță feminină la festivalurile de la Salonic și Novi Sad, un Premiu Gopo și o menţiune specială la Varşovia, pentru rolul din Periferic și este unul dintre cei zece tineri actori europeni selecționați în prestigiosul program Shooting Stars, la Berlinale 2012.

Colaborarea recentă cu marile companii internaționale de streaming video include, alături de The Power (Amazon Prime), seria Spy/Master (HBO Max), ce va fi lansată​​ internațional în mai, anul acesta. Emerald City (NBC), inspirată de povestea Vrăjitorul din Oz, în care Ana este WickedWitch of the West, rămâne una dintre producțiile de referință din filmografia sa. I-au urmat seriile Tribes of Europa (Netflix) sau Alex Rider (Sony International), Jack Ryan (Amazon Prime Video) – nominalizată la 2 Primetime Emmy Awards, precedate de Familia Borgia (HBO, cu Jeremy Irons). Curând va avea premiera Palomino (Netlix).

În România, a colaborat cu regizorii Cristian Mungiu (Turkey Girl), Radu Muntean (Hârtia va fi albastră)Bogdan George Apetri (Periferic), Călin Peter Netzer (Maria), Stere Gulea (Sunt o babă comunistă), Anca Damian (O vară foarte instabilă), Andrei Crețulescu (Charleston), sau Radu Gaciu (scurtmetrajul de animație Death and the Knight), unul dintre primele sale roluri principale fiind în Italiencele (2004, r: Napoleon Helmis). Thrillerul noir The Marker (r: Justin Edgar), Muse (r: Jaume Balagueró), Chosen (r: Jasmin Dizdar) și SF-ului Index Zero (r: Lorenzo Sportiello) fac parte, de asemenea, din filmografia Anei.

În teatru, joacă în prezent în O intervenție și Constelații (Teatrul Act), roluri pentru care a primit, respectiv a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță, alături de premii în alte festivaluri. Pe scenă, primul rol a fost Lolita, alături de Ștefan Iordache, în regia Cătălinei Buzoianu. Din proiectele de televiziune ale Anei amintim Cu un pas înainte (PRO TV).​

 

Cu ocazia premierei de teatru a spectacolului Omul cel bun din Seciuan, în regia lui Andrei Șerban, Ana Ularu a acordat un interviu revistei noastre în care a vorbit despre începuturile carierei sale și despre aspirațiile de viitor. https://revistatango.ro/ana-ularu-cata-vreme-nu-esti-autosuficient-esti-viu-ca-artist-81935

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film · Superstar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.