fbpx

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni se prelungește până la 1 septembrie 2024

de

 Ca urmare a succesului masiv înregistrat în rândul publicului, expoziția „Universul lui Salvador Dalí”, ce prezintă o varietate impresionantă de obiecte de artă ale celebrului artist la ARCUB – Hanul Gabroveni, se prelungește până la 1 septembrie 2024. Programată inițial pentru perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, expoziția organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events, oferă șansa unică de a explora profunzimile și excentricitățile geniului Salvador Dalí prin sculpturi în bronz și sticlă, litografii, gravuri, ilustrații de carte, miniaturi din aur incrustate cu pietre prețioase, mobilier suprarealist ce poartă amprenta inconfundabilului artist.

 

Zeci de mii de vizitatori au pășit pragul spațiilor expoziționale ale Hanului Gabroveni în cele 5 luni de la deschidere și au intrat în lumea fabuloasă a unuia dintre cei mai reprezentativi artiști suprarealiști. Până la 1 septembrie, familii, studenți, turiști, grupuri de copii, iubitori de artă pot admira celebrele ceasuri moi care câștigă eterna luptă cu timpul, reinterpretări ale feminității, concretizate în sculpturi în bronz, precum Venus girafă sau Omagiu lui Terpsichore, versiuni daliniene ale legendelor biblice, precum Sfântul Gheorghe și dragonul, sau lucrări ambigue, deformate, precum Manechin indonezian și Premoniția sertarelor – propunerile lui Dalí de a interpreta arta prin intermediul subconștientului.

 

Un univers unde frontierele dintre realitate și vis se estompează, expoziția forțează privitorul să descifreze mesajele ascunse ale artistului și să-și pună întrebări despre rolul pe care îl joacă obiectele în construirea și deconstruirea realității: îngeri suprarealiști, fluturi și alte simboluri daliniene – furnici, ouă, sertare, melci – redau imagini distorsionate, din adâncurile subconștientului, materializate în experimentele lui Dalí cu diverse forme de expresie și materiale (aur, bronz, sticlă Daum).

 

Obiectele de artă expuse redau o parte din personalitatea excentricului Salvador Dalí și interesele sale multiple: religie, literatură, muzică, mitologie, filozofie, precum și relația profundă cu soția sa, Gala. Seriile de ilustrații Poeme secrete, Moise și monoteismul, Bestiarul lui La Fontaine, După 50 de ani de suprarealism, Cucerirea cosmosului sau Fantasme și obiecte ale viitorului sunt doar câteva dintre obiectele Salvador Dalí care ilustrează vasta cultură a celebrului artist, precum și maniera sa unică de a explica și transpune realități din propria viață.

 

Sculpturile-bijuterii din cadrul expoziției ilustrează, în același timp, fascinația lui Dalí pentru metale prețioase și imensa lui creativitate și inspirație: Alice în Țara Minunilor, Îngerul triumfător, Unicorn reiterează obsesiile artistului într-o îmbinare armonioasă a aurului cu pietre prețioase și simboluri daliniene.

 

Experiență artistică revelatoare și educativă, totodată, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” oferă informații detaliate despre viața și cariera artistului, corelate cu momente semnificative din istoria curentului artistic suprarealist, informații esențiale pentru a interpreta și contextualiza obiectele de artă expuse.

 

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 1 septembrie 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Accesul în spațiul expozițional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53. În perioada 1-6 mai, pe parcursul zilelor libere legale și al sărbătorilor pascale, expoziția rămâne deschisă, iar programul de vizitare rămâne neschimbat.

 

Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achiziționate, la prețuri variabile, în funcție de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, entertix.ro și de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53). Copiii cu vârsta sub 6 ani, însoțiți de un adult, beneficiază de acces gratuit. Studenții (cu vârsta de până în 26 de ani) și pensionarii beneficiază de tarif redus. Vizitatorii pot beneficia de ghid audio, ce conține explicații detaliate referitoare la obiectele expuse, și experiență VR, o plimbare virtuală printre personaje și simboluri desprinse din picturile daliniene. Atât experiența VR, cât și ghidul audio pot fi achiziționate prin pachetele de bilete disponibile, dar și separat, online și fizic, direct în locație, la costul de 10 lei, respectiv 15 lei. Pot fi organizate tururi ghidate pentru grupuri școlare de minimum 20 de copii, iar rezervările se pot face la adresa de e-mail contact@universuldali.ro. Pot fi organizate, de asemenea, și evenimente corporate în cadrul expoziției, ce includ tururi private ale expoziției și/sau concerte, conferințe etc. Detalii legate de organizarea unor astfel de evenimente sunt disponibile pe site-ul universuldali.ro.

 

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events

Partener principal: Banca Transilvania

Parteneri: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Therme București

Proiect susținut de: Apex Alliance, Antena 3 CNN, Magic FM, Rock FM, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, București FM, Euromedia, Societatea de Transport București, Aeroporturi București, Zeppelin, YOOH, Phoenix Media

 

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Detalii pe www.arcub.ro

 

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz în aer liber din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life · Recomandarea zilei

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.