fbpx

Neagu Djuvara si Mircea Cartarescu, printre finalistii Galei Industriei de Carte din Romania

de

Scriitorii Neagu Djuvara, Mircea Cartarescu, Dan Lungu si Lucian Dan Teodorovici se numara printre finalistii primei editii a Galei Industriei de Carte din Romania, care va avea loc vineri, de la ora 18.00, in Aula Bibliotecii Nationale a Romaniei din Capitala.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Peste 70 de institutii si aproape 500 de titluri au fost inscrise la prima editie a “Bun de Tipar – Gala Industriei de Carte din Romania”, acestea concurand pentru 10 premii de excelenta.

 

Juriul primei editii a galei este format din criticul Eugen Negrici (presedinte), criticul literar si eseistul Ioan Stanomir, Simona Kessler (Simona Kessler International Copyright Agency), Florin Bican (Institutul Cultural Roman), Daniel Nazare (directorul Bibliotecii Judetene “George Baritiu”), Liviu Moraru (specialist/ tipografie) si Dinu Dumbravicean (Universitatea Nationala de Arte).

 

Anul acesta, la categoria “cea mai frumoasa carte”, sectiunea “conceptie grafica” concureaza “Gasiti si pierduti/ Found and lost” de Nicu Ilfoveanu, Octav Avramescu, conceptie grafica Nicu Ilfoveanu (Asociatia de Arta Ilfoveanu); “Ultima transhumanta” de Dragos Lumpan, conceptie grafica Carla Duschka, Ciprian Isac (Atelierul de Grafica); “Hexachordos” de Serban Foarta, conceptie grafica Loredana Tirzioru (Brumar); “Amintiri” de Zoe Camarasescu, conceptie grafica Corneliu Alexandrescu (Casa Editoriala Ponte); seria “Colectia de economie”, conceptie grafica Alexe Popescu (Publica).

 

In sectiunea “carte ilustrata”, au fost nominalizate “Electro+” de Agnes Birebent, Nicu Ilfoveanu, ilustratii Nicu Ilfoveanu (Asociatia de Arta Ilfoveanu), “Grafica fara computer. Vol. 2: Litere. Desen, relief, volum”, conceptie Carla Duschka, Ciprian Isac (Atelierul de Grafica), “Vise despre case. Carte de povesti pentru copii si parinti” de Eliza Yorkina (Igloo Media), “Poveste cu un gand stranutat” de Laura Grünberg, ilustrator: Alexandra Radulescu (Paralela 45), “Versez” de Iv cel Naiv, ilustratii de Vali Petridean (Vellant).

 

La categoria “cea mai buna carte a anului”, sectiunea “beletristica”, concureaza “Hexachordos” de Serban Foarta (Brumar), “Contorsionista” de T.O. Bobe (Humanitas), “Acasa, pe Campia Armaghedonului” de Marta Petreu (Polirom), “In iad toate becurile sunt arse” de Dan Lungu (Polirom), “Matei Brunul” de Lucian Dan Teodorovici (Polirom).

 

In sectiunea “non-fictiune” au fost nominalizate “Protocol si eticheta diplomatice” de loana Varsta (CH Beck), “Zidul de sticla. Ion D. Sirbu in arhivele Securitatii” de Clara Mares (Curtea Veche), “Capcanele istoriei” de Lucian Boia (Humanitas), “Raspuns criticilor mei si neprietenilor lui Negru Voda” de Neagu Djuvara (Humanitas), “Jurnal Zen. 2004-2010” de Mircea Cartarescu (Humanitas), “Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale” de Ioana Parvulescu (Humanitas).

 

Castigatorul categoriei “cea mai buna traducere” va fi ales dintre “Apocalipsa memoriilor. Vol. I, Vol. II” de Péter Nádas – traducere de Anamaria Pop (Curtea Veche), “Obscena pasare a noptii” de José Donoso – traducere de Dan Munteanu Colán (Leda), “Opera poetica” a lui Fernando Pessoa – traducere de Dinu Flamand (Humanitas Fiction), “Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica” de Herta Müller – traducere de Alexandru Al. Sahighian (Humanitas Fiction), “Opere I. Integrala prozei scurte, Samuel Beckett” – traducere de Ileana Cantuniari si Veronica Niculescu (Polirom), “Cartea Rosie” de C. G. Jung – traducere de Viorica Niscov (Trei).

 

La categoria “cea mai buna carte pentru copii si tineret” au fost nominalizate “Ce poti face cu doua cuvinte” – Liviu Papadima, coord. (Art), seria “Ludex” (“Amadeus”, “Inca un capcaun”, “Test pentru domnisoarele printese”) – Serban Foarta (Brumar), “Mici poeme… cu probleme” de Marius Maracinescu (Corint), “Poveste cu un gand stranutat” de Laura Grünberg (Paralela 45), “Vise despre case. Carte de povesti pentru copii si parinti” de Eliza Yorkina (Igloo).

 

Cea mai buna colectie va fi aleasa dintre “Strada Fictiunii” – ALLFA (All), “Prima data” – Art, “Performa” – Cartea Romaneasca, “Plantatii” – Max Blecher, “Seria Aniversara” – Paralela 45, “Co-Lectia de Economie” – Publica, “Byzantivm” – Nemira.

 

In categoria “cea mai buna carte netiparita”, sectiunea eBook, au fost nominalizate “Aventurile lui Alice in Tara Minunilor” de Lewis Carrol (Cartier), Proiectul de eBook al Elefant.ro, Proiectul de eBook al LiterNet.ro si “Ceremonialul riturilor de trecere” de Ion Caliman (Excelsior Art), in timp ce in sectiunea audiobook au fost nominalizate colectia “Lecturi pe intuneric” (Casa Radio), “Plugarul si moartea” de Johannes von Tepl, in traducerea lui Marin Tarangul si lectura lui Andrei Plesu (Humanitas Multimedia) si audiobook-urile Editurii Mac Mac (“Oglinda Fermecata”, “Fat Frumos cel Adormit”, “Penelul Fermecat”, “Tichia Fermecata”).

 

In categoria “cea mai buna biblioteca” concureaza Biblioteca Central Universitara “Carol I”, Biblioteca Judeteana Cluj, Biblioteca Judeteana Dolj, Biblioteca Judeteana Timis, Biblioteca Judeteana Vrancea, la categoria “cea mai buna tipografie” au fost selectionate Monitorul Oficial si G. Canale & C S.A., iar la categoria “cea mai buna librarie” au fost nominalizate Avant Garde (Iasi), Carturesti, Centrul de Librarii Bucuresti, Diverta, Elefant.ro, Humanitas “Constantin Noica” (Sibiu), Libris Brasov.

 

Premii speciale vor primi in timpul galei – pentru Best New Entry – editurile Blumenthal, Casa de Pariuri Literare, Herg Benet, Mac Mac, Max Blecher, dar si librariile Elefant.ro si Bastilia (Bucuresti).

 

Premiile pentru cel mai bine vandut titlu si cel mai popular autor vor fi anuntate in timpul galei.

 

Organizata de Federatia Editorilor din Romania si Asociatia Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, Asociatia Tipografilor “Transilvania”, Asociatia Librarilor din Romania si Asociatia Romana de Relatii Publice, “Bun de Tipar – Gala Industriei de Carte din Romania” isi propune sa marcheze reusitele anuale ale industriei de carte autohtone.

 

Profesionisti ai cartii – editori, autori, traducatori, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari – vor avea ocazia de a se bucura de recunoasterea colegilor de breasla si a publicului in cadrul acestui eveniment dedicat excelentei editoriale.

 

La aceasta prima editie a Galei Industriei de Carte din Romania au putut intra in concurs produsele editoriale ale anului 2011. Au fost invitate sa participe toate editurile care sunt inregistrate, publica si difuzeaza carte in Romania (inclusiv cele din Republica Moldova si Ungaria care au o filiala in Romania), tipografiile care au sediul in Romania, bibliotecile autohtone si librariile care au sediul pe teritoriul Romaniei, precum si cele online inregistrate ca firme romanesti.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.