fbpx

Arta în slujba sănătății

de

Rolul artei a depășit cu mult granițele bucuriei estetice, care s-au mutat dincolo de spațiul evadării din cotidian. Arta este o purtătoare a misiunilor nobile ale lumii în care trăim, permite ca manifestele schimbării să ajungă cât mai departe și cât mai eficient, iar prin intermediul artei lumea devine nu doar mai frumoasă, ci și mai bună, mai echilibrată, mai corectă. Și mai sănătoasă, căci arta își poate asuma și rolul de sprijin în recăpătarea sau păstrarea sănătății.

“Arta ne permite să dobândim o nouă dimensiune a lucrurilor, a vieții, fără a ne forța să ne abandonăm raționalitatea. În același mod, homeopatia permite medicului și pacientului să vadă o nouă dimensiune a problemelor de sănătate, fără a se abate de la valoarea medicinei moderne, de la noile tehnici chirurgicale și noile medicamente. Homeopatia trebuie să fie introdusă în inima medicinei, la fel cum arta trebuie să fie inserată în inima existenței noastre și a societății noastre” spunea Christian Boiron, fondatorul laboratoarelor Boiron. Iar acest crez s-a materializat într-un proiect al frumuseții care vindecă lumea.

Născută cu scopul de a crea un dialog între artă și homeopatie, Asociația Culturală Omeoart Boiron și-a asumat de-a lungul anilor o misiune din ce în ce mai complexă, în care arta slujește sănătatea. Creată în anul 2001 din dorința de a facilita dialogul dintre artă și homeopatie, Asociația Culturală Boiron, Omeoart, și-a revendicat misiuni din ce în ce mai complexe și mai de impact. La început, a avut drept scop preponderent strângerea de fonduri din vânzarea operelor de artă create de copii, fonduri pe care să le investească apoi într-o secție a unui spital de oncologie din Roma. Cu timpul, Omeoart a contribuit la schimbarea întregului ambient dintr-un spital pentru copiii care suferă de cancer și de alte boli care necesită spitalizare pe termen lung. În paralel, a organizat tot mai multe expoziții colective de artă și a început un lung șir de sponsorizări ale inițiativelor artistice în locurile care au legătură cu sănătatea, cum ar fi facilitățile de sănătate, spitale sau farmacii.

În viziunea Omeoart, prin intermediul artei și al creativității, conceptul de Sănătate, înțeles ca bună stare fizică, mentală și socială, se întâlnește cu Fericirea, o trăire extrem de valoroasă pentru că îngăduie celui care o trăiește să își exprime în mod autentic adevărata sa ființă, sufletul său nemăsluit.

Ca mesager al asociatiei Omeoart, pictorul Gregorio Mancino a venit și la Bucuresti unde, într-un proiect al sănătății, al frumuseții, al fericirii, a decorat cu picturile sale holul și saloanele secției de pediatrie a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București.

Gregorio Mancino, pictorul asociatiei Omeoart, este și fondator al Movimentart, o asociatie care oferă momente caritabile spectaculoase în intreaga lume. Alături de el, tot compania Boiron a realizat cea mai mare inimă mobilă a lumii, în Piața Domului din Milano, activitate la care au participat mii de oameni, într-un proiect de mare impact.

Inima Boiron, desenată de Gregorio Mancino, a rămas și pe un perete pe care multe suflete legate unele de altele prin taina maternității îl vor privi, de-acum înainte, zâmbind. Picturile colorate ale lui Mancino vor întoarce zâmbetul mămicilor și copiilor lor, aducându-le lumină și fericire în suflete. Până la urmă, aceasta este misiunea binefăcătoare a artei, iar Boiron doar ne reamintește, în culori vii, acest adevăr prețios.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.