Michèle Boiron, fiica unuia dintre fondatorii Laboratoarelor BOIRON, a revenit luna aceasta în România, pentru a lansa volumul al șaselea al colecției „Homeopatie. Dosarele Expertului”, în care a ales ca temă Traumatologia generală și sportivă. La conferința organizată cu acest prilej, într-un spațiu neconvențional și plin de farmec, la Dance Room, alături de doamna Boiron au stat Silvia Măinescu – Director General BOIRON România și Mihaela Navrea – Director Relaţii Publice şi Comunicare BOIRON România.
După 40 de ani de practică în farmacie, Michèle Boiron a scris aceste dosare menite să fie de ajutor tuturor farmaciștilor și specialiștilor.
“Este o carte făcută să însoțească viața din prima zi și până în cea de pe urmă. Nașterea este un traumatism și de traumatisme avem parte de fapt de-a lungul întregii vieți. Așa că noi ne propunem să ajutăm fiecare persoană să treacă mai bine de aceste traumatisme”, a spus Michèle Boiron.
Michèle Boiron militează pentru dezvoltarea, acolo unde este posibil, a rolului farmacistului de «consilier al sănătăţii». Şi cum rolul farmacistului de oficină cunoaşte o evolutie deosebit de importantă, acesta fiind actor al sănătăţii de proximitate, Michèle Boiron a împărtăşit auditoriului din România din experienţa şi pasiunea sa pentru medicamentul homeopatic.
Schimbarea obiceiurilor este lupta zilnică a lui Michèle Boiron. Deși militantă convinsă în favoarea homeopatiei, ea a apărat întotdeauna complementaritatea cu medicina convențională, alopatia, spunând că homeopatia și alopatia sunt precum doi copii ai aceleiași mame, care primesc fiecare iubirea potrivită, diferită, dar la fel de mare. “Acum patruzeci de ani a existat un sectarism de ambele părți”, își amintește ea, “astăzi, ambele sunt propuse. Pentru alergii de primăvară, de exemplu, puteți lua homeopatia în timpul zilei, nu există efecte secundare cunoscute și simptomele se ameliorează bine. Dar dacă persistă seara, nimic nu împiedică să se ia un antihistaminic înainte de culcare.” Un concept greu de înțeles în timpul tatălui său, Jean, și a unchiului său Henri, cofondatorii laboratoarelor din Lyon în 1932. “Ei erau pasionați, vizionari și originali pentru timpul lor. ”
Michèle Boiron a glumit spunând că, după o viață dedicată acestui domeniu, a călătorit atât de mult, încât ar putea scrie și un ghid de călătorie.
“Homeopatia s-a născut în Europa și se dezvoltă foarte bine în Europa. Samuel Hahnemann este fondatorul homeopatiei și se spune că nașterea homeopatiei a avut loc în 1810, o dată cu apariția cărții Organon- Arta de a vindeca. Hahnemann era neamț și homeopatia, noua medicină cum a fost numită pe vremea aceea, s-a răspândit în întreaga lume. Cum s-o fi propagat din moment ce în 1800 nu exista internet?! Prin discipoli, care veneau să-l asculte pe maestru și care se întorceau fiecare în țara lui, ba încă mai călătoreau și în țări îndepărtate. Extraordinar este faptul că puțini ani după apariția acelei cărți, homeopatia era deja prezența în Australia, Sudan, în Egipt… Ajunsese cam peste tot… Desigur că nu s-a dezvoltat în toate țările la fel, dar în Rusia există o homeopatie dezvoltată, în Polonia la fel, iar țara în care există cea mai multă homeopatie este India. În India, homeopatia este medicină oficială și există numeroși medici care își produc propriile medicamente homopatice pentru a le oferi pacienților lor. În Statele Unite a fost de asemenea un avânt al homeopatiei, apoi au apărut o serie de atacuri din partea numitor medici, ceea ce a dus la un recul al homeopatiei, iar azi homepopatia se dezvoltă în SUA din nou în mod cât se poate de frumos”, a mai spus doamna Boiron.
Întrebată cum îi convinge pe cei care nu cred în homeopatie să apeleze, totuși, la ea, Michèle Boiron a răspuns: “Homeopatia nu este o religie, nu trebuie să crezi în ea. Tratamentul merge sau nu merge. Când merge, medicamentele sunt considerate miraculoase. Când nu, nu… Sunt doar medicamente. Printre cei necredincioși există două tipuri de oameni. Cei care spun asta pentru că nu cunosc homeopatia și cei care chiar nu doresc să cunoască homeopatia. Pe aceștia îi las în pace. Nu trebuie să convingem pe toată lumea. E foarte greu să convingi pe cineva. Și pot să vă spun și o istorioară petrecută în realitate. Un prieten al soțului făcea o petrecere pentru aniversarea de 80 de ani. Și, după masă, după ceva mai multă mâncare și băuturică, a început să sughită. Dar era un sughiț dureros, care se vedea că începe să îl obosească. El zisese, chiar la acea masă, „eu nu cred deloc în homeopatie”. Totuși, văzându-l așa, i-am propus să încerce câteva granule de cupru. El a acceptat, ca într-o doară. I-am așezat câteva granule sub limbă, iar el a continuat să sughită și a zis: „hâc, uite, nu funcționează, hâc”. I-am mai pus câteva granule, dar nu s-a oprit, apoi, încă o dată și… gata. Liniște. Eu eram foarte mândră. Și atunci el mi-a zis: „dar, oricum, trecea de la sine”…
Tratamentele homeopatice se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în rândul românilor.
În mod firesc, Homeopatia a depăşit barierele care o despărteau de medicina alopată şi a câştigat încrederea atât a pacienţilor cât şi a profesioniştilor din domeniul sănătătii. Graniţa dintre cele două ramuri medicale a devenit permeabilă, pentru că locul homeopatiei este în cadrul medicinei, şi nu “alături” sau “în afara” ei.
Ocupând locul care i se cuvine, Homeopatia a intrat astfel în arsenalul terapeutic al medicului şi al farmacistului.
Michèle Boiron preferă să vorbească și despre strategie: “Viitorul trece prin formarea medicilor, farmaciștilor și asistenților medicali”, dar şi a publicului larg.
Pentru volumul al 6-lea al colecției „Homeopatie. Dosarele Expertului” a fost aleasă tema Traumatologiei. Este prezentă în toate etapele vieții și, în numeroase cazuri, homeopatia este folosită ca primă intenţie cu rezultate excelente.
„Într-adevăr, medicamentele homeopatice, eficiente și fără efecte adverse, sunt aliate de prim plan în diversele traumatisme întâlnite, la copil, desigur, dar și la sportivi, vârstnici, pe scurt la toată lumea.
În farmacie, suntem deseori solicitați în legătură cu traumatismele acute și ne vom limita, de altfel, la aceste cazuri atunci când suntem în faţa clienţilor. Am dorit să vă împărtășim experiența noastră în acest domeniu, tocmai pentru a facilita consilierea dumneavoastră zilnică. Am solicitat asistența unui medic homeopat, profesor la CEDH (Centre d’Enseignement et du Développement de l’Homéopathie, Franța), care formează medici, doctorul Franck Choffrut. Contribuția lui, esențială, aduce elementele de fiziologie indispensabile pentru cunoștinţele noastre.
Colaborarea dintre medic și farmacist este un atu în practica profesională, în beneficiul pacienților. Acesta este scopul principal în calitate de farmacisti de oficină, cel dintâi consilier în domeniul sănătății.” adeclarat Michèle Boiron.
Laboratoarele BOIRON participă la această acţiune de fond, fiind mereu alături de farmacişti cât şi de public, creând pentru ei şi cu ei, un suport în consiliere, vânzare, formări profesionale ad hoc etc.
Despre Michèle Boiron
Michèle Boiron s-a născut la Lyon, în data de 17 iunie 1944. Părinţii săi, Simone şi Jean Boiron urmau să aibă încă 2 copii: Christian în 1947 şi Thierry în 1961.
În 1967 obţine diploma de doctor în farmacie şi se întoarce la Lyon, unde se alătură mamei sale, Simone, la conducerea farmaciei familiale. Dar gustul pentru independenţă şi forţa caracterului său au condus-o curând la cumpărarea unei farmacii proprii la Bron, o regiune lyoneză. Are 34 de ani. În opt ani multiplică de opt ori cifra de afaceri, în primul rând datorită introducerii medicamentelor homeopatice în oficină, medicamente aproape necunoscute până la venirea ei în oraş.
Michèle Boiron se află, alături de fraţii ei Christian şi Thierry, în consiliul de administraţie al grupului BOIRON.
Laboratorul BOIRON (http://www.boiron.com) se bucură de prezență în 59 de țări, inclusiv 20 filiale, 30 întreprinderi.
Grupul Boiron numără astăzi 20 de filiale, în principal în Europa şi în America de Nord.
Compania are, de asemenea, birouri în America de Sud (Boiron Brazilia), în Africa de Nord (Boiron Tunisia) şi, de la sfârşitul anului 2015, în Asia de Sud cu deschiderea unei filiale în India.
Astăzi, în lume, aproximativ 400.000 de specialişti în sănătate (medici) utilizează homeopatia în practica lor zilnică.
Aceasta aduce profesioniștilor din domeniul sănătății soluții concrete în numeroase domenii: ORL, ginecologie, pediatrie, dermatologie, etc. Sunt numeroşi cei care le folosesc: medicii (medici generaliști și specialiști), stomatologii, medicii veterinari.