Marea preocupare dintotdeauna a oamenilor este oprirea procesului de imbatranire. Si nu degeaba unul din subiectele preferate ale mitologiei romanesti si universale este, sub o forma sau alta, “tineretea fara batranete”. Unul dintre visele de aur ale omenirii…
Odata cu nasterea, miracolul biologic al inceputului existentei noastre pe pamant ca individ, incepe si procesul ireversibil al imbatranirii. Pana la un moment dat, cel al varstei adulte, procesul de imbatranire este imperceptibil. I se spune “maturizare”, mai degraba decat imbatranire. Dupa ce stadiul de adult tanar a fost atins… imbatranirea devine principalul aspect al evoutiei. Procesul vizeaza organsimul in intregul sau, de la sistemul osos si cardiovascular pana la tegumente. Iar timpul pare ca se scurge inmplacabil.
Procesul de imbatranire este din ce in ce mai studiat si mai bine cunoscut. Exista deja programe care pot adauga “ani” la fotografia unei persoane. Cum este posibil?
Odata cu trecerea anilor modificarile fizonomiei sunt previzibile, iar mecanismul lor de producere cunoscut: modificarea reperelor osoase, ptoza partilor moi (in special datorita efectului de zeci de ani ai gravitatiei), scaderea elasticitatii partilor moi, cutarea tegumentului, si asa mai departe.
Dar, odata cunoscute aceste mecanisme ale imbatrinirii fizionomiei nu se poate interveni? Chiar nu se poate face nimic pentru a “opri” trecerea implacabila a timpului?
Din fericire se poate.
Preocuparile pentru mentinerea aspectului tanar au varsta omenirii. Initial ele erau apanajul exculsiv al cosemtologiei. Si mii de ani a fost doar atat. In ultimele decenii, pe masura ce tehnicile chirurgicale au devenit mai sigure si mai confortabile, o parte dintre ele au fost focalizate spre reversia acestui proces. Asa a aparut chirurgia cosmetica, ca arie aparte de dezvoltare a chirurgiei plastice.
Si cu toate acestea exista un hiatus. De la un moment dat procedeele cosmetice nu mai erau suficiente singure, iar indicatia chirurgicala nu exista inca.
Pentru aceasta perioada, dintre 25-30 si 50-55 de ani au aparut, in ultimele decenii, asa zisele procedee chirurgicale cosmetice nesangerande, sau “Plastic Surgery Lite “ in terminologia americana sau “Les procedures douceur” in terminologia franceza.
Aceste proceduri, aflate la granita granita chirurgiei cosmetice, sunt un progres enorm. Permit ca fizionomia sa ramana intr-o stare cvasineschimbata pe toata perioada varstei adulte. Fara ca ceva sa se modifice cu adevarat la nivelul fizionomiei. De fapt permit sa oprim scurgerea timpului pentru 20-30 de ani, ceea ce este, sa recunoastem, enorm. Multe din starurile cinematografiei mondiale au varste de 40 chiar 50 de ani, si par ca nu s-au schimbat de loc de cand au aparut pe scena. Oare intamplator?
Acest gen de proceduri au o serie de caracteristici: sunt comode (de obicei dureaza o ora); sunt reversibile (ceea ce inseamna ca ele trebuiesc repetate DAR de asemenea inseamna ca nu pot lasa sechele); sunt extrem de eficiente; presupun aplicarea lor in exclusivitate de catre medic.
Istoria acestor proceduri este de circa 50 de ani. Insa abia in ultimii 25 de ani tehnologia si cercetarea medicala din acest domeniu a oferit solutii standard. Despre una din ele vom vorbi in continuare.
CE SUNT RIDURILE?
Ridurile sunt linii depresionate la nivelul tegumentului fetei in stare relaxata, aparute in regiuni in care anterior nu existau.
Deci vorbim despre riduri exclusiv la nivelul fetei. In restul regiunilor coprului ele se numesc pliuri. De asemenea, neeaparat ele trebuiesc analizate in stare de repaus. Analizarea lor in cursul exprimarii mimice este o eroare: chiar si copii fac riduri atunci cand se stramba, dar odata cu revenirea la starea de repaus acestea dispar.
Ridurile sunt o adaptare a tegumentului la miscarea repetata. Cu timpul tegumentul “invata” miscarea, si se adapteaza la ea, plicatura formandu-se pentru ca viitoarea miscare sa il gaseasca “pregatit”. Deci, in cazul ridurilor de expresie cauza o constituie miscarea repetata, decenii de-a randul.
Un alt tip de riduri sunt cele care apar ca urmare a excesului tegumentar. Tegumentul in exces, daca nu mai are suficienta elasticitate, tinde sa se “ancoreze” de structurile profunde prin formarea de riduri sau pur si simplu se plicatureaza. Acesta este un alt tip de riduri, si nu apare ca urmare a solicitarii mecanice si de obicei se constituie la varste mai inaintate.
Cel mai rapid apar ridurile de expresie, ele fiind o adaptare la miscare. Primele apar ridurile de la nivelul unghiului extern al ochiului si cele de la nivelul fruntii, apoi cele de la nivelul nasului, si pleoapei inferioare.
RIDURILE DE EXPRESIE
Asa cum am mentionat, sunt primele care apar, si mai intotdeauna primele semne de aparitie a lor, cu unele exceptii, se afla undeva la varsta de 30 de ani.
Pe masura trecerii timpului ele se adancesc, se alungesc, si devin din ce in ce mai vizibile in repaus.
Procedurile cosmetice le incetinesc evolutia, insa nu le pot “sterge”, chiar daca sunt respectate cu stoicism si regularitate. Iar unele persoane au tendinta de a dezvolta in regiunile cu mobilitate mimica foarte mare acest tip de riduri foarte devreme, chiar sub 30 de ani.
Din fericire pentru acest tip de riduri exista un tratament extrem de eficient… Atat de eficient incat de mult nu mai este o moda ci un standard.
Astfel incat putem, cu aceasta mica “magie” sa intoarcem clepsidra varstei. O data, si inca o data…
TOXINA BOTULINICA
In anul 1977, in USA, draconicul FDA (Federal Drug Adminstration), dadea aprobarea pentru utilizarea in medicina umana a toxinei botulinice tip A, sub numele de Botox. Era pentru prima data cand cea mai puternica “otrava” cunoscuta incepea sa fie utilizata pentru tratament uman. Prima aplicatie medicala a fost tratamentul strabismului la copii.
Dupa cativa ani de utilizare, un oftalmolog canadian a constatat cu surprindere ca injectand substanta pentru a trata blefarospasmul (o afectiune a pleapelor) ridurile de pe parte afectata s-au sters. A fost o descoperire intamplatoare dar care a revolutionat tratamentul ridurilor.
Dupa cativa ani a aparut un al doilea producator al medicamentului in Europa, numele comercial fiind Dysport. Deci de circa 20 de ani ridurile pot sa nu se mai simta in siguranta pe fata nimanui.
Evolutia fulminanta a procedurii se datoreaza in principiu datorita sigurantei produsului. Dozele utilizate sunt foarte mici, motiv pentru care tratamentul este extrem de sigur. Daca Ampicilina ar fi la fel de sigura, am putea lua 5.000 de comprimate pe zi…
Iar aplicatiile medicale necosmetice, datorita extremei sigurante a produsului, se largesc in fiecare an. Foarte multe dintre ele la copii, primii beneficiari ai produsului, asa cum am mai amintit.
CUM ACTIONEAZA?
Placa neuromotorie, o structura microscopica, permite transmiterea impulsului nervos de la nerv la muschi. Ea este blocata de catre toxina botulinica. Ca urmare solicitarea electrica a muschiului nu mai determina contractia.
Efectul este insa pasager, dupa un timp, de 3-6 luni, placa neuromotorie se “reface”, ceea ce duce la anularea efectului. Dupa acest interval musculatura isi reia contractilitatea.
Toxina nu distruge nimic, doar determina blocarea temporara a transmiterii nervoase!
Ridurile de expresie apar ca urmare a solicitarii mecanice repetate a pielii, prin adaptarea structurii fibilare de la nivelul dermului, asa cum am amintit. Daca zona nu e solicitata mecanic, ridurile incep sa se stearga. Asa se intampla, de exemplu, si in cazul pliurilor unei maini paralizate.
Dupa intervalul de timp amintit anterior lucrurile se reintorc la starea aterioara inceperii tratamentului, mai putin ridurile. Mobilitatea reapare, iar ridurile, evident sterse, incep si ele sa se reconstituie. De aceea tratamentul trebuie de obicei repetat. In general, pentru obtinerea unui rezultat solid trebuie minim 3 sedinte, realizate la intervalele corecte.
Tratamentul nu da dependenta. Daca trecerea de la mobilitatea normala la starea de relaxare se face oarecum subit, si avem senzatia ca “ceva se intampla”, revenirea este treptata si complet imperceptibila. Constatam cu surprindere, la sfarsitul perioadei de eficienta, ca ne miscam la fel ca inainte.
Minunat, nu? Ridurile se sterg, iar noi revenim ABSOLUT la starea anterioara, fara cicatrici, eforturi, sau perioade de refacere.
CE CONTRAINDICATII ARE?
Aproape nu exista! Alergia la proteina din compus , care se testeaza inaintea efectuarii procedurii, ar fi una dintre ele.
Infectiile tegumentare la locul injectarii sunt o contraindicatie pentru orice tip de tratament injectabil.
Sarcina si alaptarea, evident, deoarece exista recomandarea neadministrarii niciunui drog nevital in aceste perioade. Iar singura contraindicatie reala este miastenia gravis o boala extrem de rara.
Si cam atat.
O serie de rigori care se impun inainte si dupa procedura cateva zile sunt absolut nesemnificative: sa nu luam aspirina si compusi inruditi inainte si dupa tratament, cateva zile. Si asta doar pentru ca scad eficacitatea procedurii. ATAT!
ESTE UNICUL PROCEDEU ANTIRID???
Nu, nu este unicul procedeu, insa e cel mai fiziologic. Trateaza ridurile prin indepartarea cauzei care le-a produs.
Poate fi folosit unic, sau asociat cu alte procedee, din aceaisi clasa a procedeelor chirurgicale cosmtice nesangerande, insa trebuie intotdeauna inceput cu el daca este indicat. Este recomandat in special pentru ridurile din partea superioara a fetei. Poate fi repetat de cate ori este nevoie, si deja s-a ajuns la tratamente indelungate, de 6-7 ani fara intrerupere, fara sa apara aboslut nici o problema.
Formal este indicat intre 30 si 60 de ani, dar unanim este acceptat ca procedeul antirid de electie inainte de 30 de ani, fiindca este extrem de fiziologic (doar opreste temporar miscarile mimicii la nivelul fetei). Indicatia corecta este insa esentiala.
Nu poate lasa sechele pentru ca este temporar, asa cum am mai reamintit si nu da dependenta. Este la deplina latitudine a pacientului daca continua tratamentul sau nu!
Procedeul trebuie repetat la 3 – 6 – 9 luni, in functie de a cata injectare este. Prima injectare trebuie repetata dupa 3 luni, apoi din 6 in 6 luni, iar dupa 2 ani, daca mai este necesar, un tratament la 7-9 luni este suficient.
CUM DECURGE PROCEDEUL
Este un procedeu foarte comod. Este nevoie doar de jumatate de ora – o ora la fiecare procedura.
Nu este necesara anestezia… nici la barbati! Majoritatea pacientelor spun ca este mai putin dureroasa decat pensatul sprancenelor.
Pacientul isi poate continua activitatea in aceiasi zi. Mai mult, chiar in aceiasi seara.
In USA este procedura care de obicei se face in pauza de pranz. In Europa, de obicei, in drum spre casa. In Romania a fost adoptat modelul european: in drum spre casa sau spre masa de seara…
Intotdeauna micul stress dianintea primei proceduri dispare dupa primul punct de injectare. Iar la a doua injectare singurul stress este sa nu intarzii. Acasa, sau la intalnirea urmatoare, sau la masa, sau….
PRO SI CONTRA
Tot ce am spus pana acum poate fi considerat ca o pledoarie pentru procedeu. Chiar nimic si nimeni nu poate aduce argumente contra procedurii?
Ba da, dar balanta inclina mult prea mult in favoarea ei.
Contra ar fi: gradul de imobilitate al fetei (depinde de cum e executata procedura, pe de o parte, iar pe de alta ce poate fi mai sublim decat sa te enervezi pe interior, iar la exterior sa ramai cu cea mai senina mima cu putinta, fara ca anturajul sa se mai bucure de neplacerea in care te afli); micile incidente care pot apare (cel mai frecvent mici vanatai, cu o freceventa de sub 1 %, si care trec in 10-14 zile, ca orice vanataie); costul (care este oricum mai mic decat o crema atirid de foarte buna calitate dar care trebuie utilizata cel putin zilnic, nu o data la 3-6 luni; si care oricat ar fi de buna nu poate nici pe departe ajunge la eficienta acestei proceduri).
Atentie insa, procedura nu inlocuieste si nu substitue tratamentul cosmetic. Textura, fermitatea, gradul de hidratare, luminozitatea si calitatea tenului nu sunt influentate. Tinta procedeului este ridul, pe care il sterge complet. Doar atat, si acest lucru nu trebuie uitat…
IN LOC DE CONCLUZII
Procedeul are deja cu o istorie veche de peste 20 de ani in cadrul procedurilor de stergere a ridurilor, si este de departe cel mai fiziologic, apeland la relaxarea musculara ca agent atirid.
Este procedeul cu care intotdeauna trebuie inceput in etajul superior al fetei, acolo unde sunt si cele mai multe riduri de expresie.
Nu exista o limita inferioara de varsta pentru incepere si poate fi folosit si preventiv. Tratamentul la 20-21 de ani nu mai este o exceptie nici in Romania. Este eficient la orice varsta, insa, asa cum am mai reamintit, cele mai bune si mai rapide rezultate se obtin pana la 55-60 de ani.
Nu lasa sechele pentru ca este un procedeu temporar. Nu da dependenta, si nici alte neplaceri majore.
Este foarte comod pentru pacient. Consuma un buget de timp de mai putin de 3 ore pe an!!!!
Un ceas care merge… inapoi, “o magie”!
De multi ani lumea intreaga a acceptat procedeul ca pe un standard antirid. De ce nu l-am accepta si noi?
els2Pf fxuzdfcaujat
What a joy to find such clear thinking. Thanks for poitsng!