fbpx

CONCERT REGAL la Sala Radio: Simfonia a IX-a cu TIBERIU SOARE la pupitru!

de

O ocazie deosebita cum este un concert regal nu putea fi asociata decat unui repertoriu cu totul special: Simfonia a IX-a, marea capodopera a lui Beethoven, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor, va fi interpretata de ORCHESTRA NATIONALA RADIO, vineri, 9 mai (19.00), la Sala Radio. Va participa Corul Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia. Evenimentul va avea loc in ajunul datei de 10 mai – sarbatoare a regalitatii in Romania – si se va bucura de prezenta membrilor Familiei Regale a Romaniei.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mai mult, pe langa semnificatia regala – pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al Romaniei, 11 ani mai tarziu a fost consfintita independenta Romaniei, iar la 10 mai 1881 Romania devenea regat – concertul de la Sala Radio, programat asadar in ajunul datei de 10 mai, sarbatoreste implicit si Ziua Europei (9 mai). Legatura intre repertoriul ales si Ziua Europei este si ea una speciala: in 1972, Consiliul Europei a transformat Oda bucuriei, cunoscutul imn inclus in ultima parte a Simfoniei a IX-a, in propriul sau simbol, iar in 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene.

Creatie beethoveniana devenita celebra publicului larg mai ales gratie Odei bucuriei (pe versurile unui poem semnat de Friedrich Schiller), Simfonia a IX-a este ultima simfonie complet definitivata de compozitor si primul exemplu notabil in care un mare muzician a folosit vocile umane intr-o lucrare de acest tip. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor si Corurilor Radio, TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai activi muzicieni romani, al carui palmares in ultimii ani inseamna concerte si spectacole dirijate pe toate scenele importante din Romania, dar si in sali de concerte de marca din strainatate, cum ar fi Royal Festival Hall – Londra, Sala Smetana – Praga, Filarmonica din Munchen si Opera Royal – Palatul Versailles, Paris.

„Pentru mine fiecare concert este important, o ocazie de a prezenta in public rezultatul unor lungi perioade de analiza, reflectie si lucru impreuna cu orchestra. Exista totusi evenimente speciale in viata oricarui dirijor, concerte pe care nu le uiti o viata intreaga. E vorba de prima interpretare a unei lucrari-etalon din repertoriu, cum ar fi Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Pe 9 mai, la Sala Radio, va fi prima oara cand voi interpreta aceasta capodopera, impreuna cu muzicienii Orchestrei Nationale Radio. Bineinteles ca de-a lungul anilor m-am apropiat constant de spiritul acestei simfonii, primele abordari de analiza datand inca din vremea studentiei. Cred insa ca o asemenea lucrare cere nu numai timp de lucru propriu-zis, ci si implinirea unui anumit traseu mental si spiritual. Aici nu e vorba doar de invatarea unei partituri, ci de intuitia acelui “dincolo” spre care, in mod splendid, trimite Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.” – a declarat despre concertul regal dirijorul TIBERIU SOARE.

Concertul se va desfasura cu participarea speciala a patru importanti solisti lirici: Iulia Isaev, Sidonia Nica, Marius Vlad Budoiu si Octavian Dumitru.
IULIA ISAEV – soprana – este una dintre vocile formate in Romania, dar care au dus peste tot in lume traditia scolii romanesti de canto, fiind invitata sa cante la Opera din Nancy, Opera de Stat din Viena, Opéra du Rhin – Strasbourg, Bunkamura Hall – Tokyo, Teatrul National din Tokyo, la Semper Oper din Dresda, Opera de Stat Bavareza din München, Opera din Zürich, Deutsche Oper din Berlin etc. In plus, soprana a sustinut si numeroase concerte vocal-simfonice in sali de prestigiu precum Concertgebouw din Amsterdam, Sala de Concerte Megaron din Atena, Teatro Massimo din Palermo, Théatre de Champs Élysées din Paris s.a.
SIDONIA NICA – mezzosoprana – solista a Operei Nationale Bucuresti, are un repertoriu de opera si vocal simfonic foarte generos, cu roluri ca Dalila din „Samson si Dalila”, Carmen si Mercedes din „Carmen”, Olga din „Evgheni Oneghin”, Flora din „La Traviata”, Fenena din „Nabucco”, Suzuki si Kate din „Madama Butterfly” s.a. Artista a participat la cursuri predate de mari solisti lirici ca Eugenia Moldoveanu, Leontina Vaduva, Ileana Cotrubas, Constantin Zaharia, Kaludi Kaludov, Viorica Cortez, Ionel Pantea.
MARIUS VLAD BUDOIU – tenor – este director general al Operei Nationale Romane Cluj-Napoca. Artistul a abordat roluri extrem de dificile de tenor dramatic, ca Otello din opera omonima, Samson („Samson si Dalila”) sau Lohengrin din opera cu acelasi nume. Marius Vlad Budoiu a fost invitat pe toate scenele lirice si de filarmonica din tara, dar a cantat si in Anglia, Franta, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elvetia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia si Japonia. Anul 2013 i-a adus aparitii cu totul speciale lui Marius Vlad Budoiu: a cantat sub bagheta lui Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, la Teatro alla Scala din Milano si la Festivalul Proms – Royal Albert Hall, Londra.
OCTAVIAN DUMITRU – bas – este solist al Operei Nationale Romane din Iasi, iar repertoriul sau reuneste roluri importante ca Dulcamara – „Elixirul Dragostei”, rolul titular din „Don Pasquale”, Figaro – „Nunta lui Figaro”, Bartolo – „Il barbiere di Siviglia”, formarea sa insemnand o serie de cursuri de maiestrie cu solisti de renume ca Viorica Cortez, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Corneliu Murgu s.a.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Operei Nationale Bucuresti.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul in comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 si 44 pana la statia „Radio Romania” – Piata Virgiliu (Str. Berzei la intersectia cu Stirbei Voda, in apropierea strazii Berthelot). Puteti de asemenea alege mijloacele de transport care circula in apropiere – Str. Mircea Vulcanescu, Str. Berzei, Str. Stirbei Voda, Bul. Eroilor, Calea Plevnei, Bul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.